"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Tabelanızı Hazırlarken Bu Hataları Yapmayın

Geçmiş on yıl içerisinde gayrimenkul sektörünün her alanı, büyük bir hızla gelişen teknolojinin etkisi ile değişim gösterdi. Bu değişim sürecinin içerisinde hep aynı kalan nadir şeylerden biri ise tabelalar oldu.

Aslında gelişen teknolojik yenilikler dâhilinde tabelaların da yerini alacak girişimler üzerine denemeler yapıldı, ancak bunların içi pek dolu çıkmadı. Örneğin QR kod girişimleri çok ilgi çekti, ama kullanım açısından pek uygun olmadı. Belki de tabelalar sahip oldukları sadelik ve basitlik sayesinde bu kadar kalıcı oluyorlar. Sebebi ne olursa olsun gayrimenkul firmalarının tabelalarının, pazarlama ve reklam alanındaki etkisi hala sürüyor.

Ancak sektörün her alanında olduğu gibi tabelacılık alanında da bazı hataların yapıldığına zaman zaman tanık oluyoruz. İşte şimdi, yapılan bu hatalara ve hataları düzeltmenin yollarına değineceğiz. Aşağıdaki birkaç hata gayrimenkul tabelalarında görülen en önemli hatalardır.

Darmadağın Grafikler

Bu karşılaşılan bir numaralı hatadır. Görsel cazibesinin yetersiz kalması bir yana, aynı zamanda vermek istediğiniz esas mesajın da değerini azaltan bir uygulamadır. Tabelanızda öne çıkarmak istediğiniz mesajı belirleyin ve tasarım aşamasında mesajınızın önüne geçen ve onu bastıran bir öğenin olmadığına dikkat edin.

Slogan, QR kodu, logo, portre, web site adresi, iletişim adresi, telefon bilgileri, başarı çizelgesi, liste görüntüleri… Bu kadar fazla bilginin bir arada bulunduğu bir tabelada insan hangi bilginin kendisine sunulduğuna nasıl karar verebilir?

Unutmayın ki reklamın aşırısı her zaman insanları sizden iter. Öne çıkarabileceğiniz en önemli bilgiler belki bir gayrimenkul, bir web site veya size ulaşılacak bir telefon numarası olabilir. Söz konusu tabelalar olduğunda, az bilgi daha çok bilgi anlamına gelir.

Orantısız Yerleştirilmiş Grafik ve Metinler

Tabelalara yerleştirilen grafiklerin ve metinlerin okunabilir olmadığı, birbirlerine göre boyutları alakasız olan grafik ve metinler, tabelanızın mahvolmasına sebep olabilir. Koskocaman bir logo, onun altında minnacık yazılmış bir e-posta adresi ve insanın gözüne girecek kadar dev yazılmış telefon numarası… Bu tarz bir düzende neyi öne çıkardığınız belli olmamakla birlikte, okunabilirlik de olmaz.

İnsanların ancak bir dürbünle baktığı zaman göreceği küçüklükte yazılar yazdırmayın. En azından bunun için tabelanızı hazırlayacak olan ustaya bunları hatırlatmayı unutmayın. Boyutlandırma tabelada her şey demektir!

Berraklık

Tabelalarda bir diğer uygulanan hata da neden bahsettiğinizin çok net ve berrak olmayışıdır. Etkili bir görsel hazırlamış olabilirsiniz. Sadeliği ve orantıları yakalamış olabilirsiniz. Ancak hizmet verdiğiniz sektörün gayrimenkul olduğunu hissettiren ve anlatan bir şey yoksa, tabelanız görenlere gereken mesajı veremeyecektir.

Örneğin kullandığınız slogan kamu tarafından kolayca anlaşılabilir durumda mı? Veya firma adınız açıklayıcı mı? Mesela tabelanıza CMA diye bir kısaltma firma adı yazdınız diyelim. Bunun açılımını yazmadığınız sürece kimse bu firma adının bir gayrimenkul firması olduğunu anlayamayacaktır.

Gönderdiğiniz genel mesaj anlaşılır mı? Hedeflediğiniz kitleyi ve emlak ile ilgili size ulaşmaları gerektiğini ifade ediyor mu?

Süslü Yazı Tipleri

Bazı insanlar süslü yazı tiplerini tercih ederken, bazıları zarif görünen işlemeli yazı tiplerini veya bazıları ise ince ve gösterişli arka planları tercih ederler. Bunların hiçbiri tabelalarda kullanımı uygun yazı tipleri değildir!

Kullanacağınız yazı tipinin sade, basit ve okunaklı olması önemlidir. İnsanların yazı tipindeki desenlere dikkatini yoğunlaştırarak okumasını zorlaştıran seçimler yapmaktan kaçının.

DİĞER HABER
27 Temmuz 2016