"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkulde Fiyat Artış Hızı Düşse de Kâr Asla Bitmez

Tüm dünyadaki gayrimenkul fiyatları takip edildiğinde, yavaş olsa da sürekli ve ivme kazanarak arttığı gözlemleniyor. Gayrimenkul yatırımları alanındaki yayınlarıyla tüm dünyanın referans aldığı danışmanlık firması Knight Frank’ın bu konuda yaptığı araştırma son derece çarpıcı.

Dünyanın merkezinde bulunan 35 şehirde yapılan araştırmalarda, gayrimenkul fiyatlarındaki ortalama artışın yüzde 3.6 olduğu tespit edildi. Fakat bu artış oranları şehirlere ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin gayrimenkul fiyatları New York’ta yüzde 2.3, Miami’de yüzde 3.8, Los Angeles’ta yüzde 5.1 artarken Vancouver’da ise yüzde 26 gibi inanılmaz bir rakam ortaya çıkıyor.

Avustralya ve Asya incelendiğinde ise daha homojen bir yapı ile karşılaşıyoruz. Şangay’da gayrimenkul fiyatlarındaki artış dünya standartlarının üzerinde bir oran yakalayarak yüzde 20’lere ulaşıyor. Asya bölgesinin diğer lokomotif şehirleri olan Hong Kong ve Taipei göz önüne alındığında ise gayrimenkullerin yüzde 6.4 ve 7.6 arasında değişen bir getiriye sahip olduğu görülüyor. Avustralya’nın en büyük iki şehri olan Sidney ve Melbourne’de ise artış yüzde 12’yi buluyor.

Avrupa gayrimenkul fiyatlarındaki ortalama artış ise oldukça istikrarlı. Tüm Avrupa şehirlerinde gayrimenkul fiyatları ortalama yüzde 3 artarken, birkaç şehirde ise oranlar değişiklik gösteriyor. Moskova’da artış yüzde 5.9, Paris’te yüzde 2.7, Milan’da yüzde 1.2 iken Monaco’da oran yüzde 4.9.

Zaman Zaman Yaşanan Düşüşler Aklınızı Çelmesin

Dünya genelinde tespit edilen bu stabil artışlar konusunda farklı bir bakış açısı ortaya koyan Everett-Allen, Londra gayrimenkul piyasasıyla ilgili durumu şu şekilde açıklıyor:

Ekim 2009’da Londra’da gayrimenkul fiyatlarında başlayan düşüş, Mart 2016’da yüzde 0.8’e kadar gerilemiştir. İngiliz sermayesinin büyümesiyle hızla artan gayrimenkul fiyatlarındaki bu yavaşlama doğaldır. Doğru tespit edilebilmesi için geçmiş performanslardaki rakamlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Hükümetler, bu artışları kontrol altına alabilmek için çeşitli tedbirler almaktan geri durmuyor. Dünya çapında uygulanmaya başlayan bazı tedbirlerin başında, yeni şeffaflık kuralları, yeni vergi ve harçlar geliyor. Vancouver’da arazi transfer vergileri ve New York ile Miami’de şeffaflık kuralları uygulanmaya başlansa da alıcı ve satıcılarda, yani piyasada olumsuz bir etki ortaya çıkmadı. Ancak Londra’da İngiliz hükümetinin uyguladığı arazi vergisi, damga vergisi ve bir dizi angarya, piyasayı yavaşlatmış ve gayrimenkul fiyatlarının artmasına da engel teşkil etmiştir.

Tüm bu veriler detaylı şekilde incelendiğinde tek bir gerçek ortaya çıkıyor: Gayrimenkul yatırımı dünyanın en kârlı işlerinden biridir. Sektörde daralma ve krizler yaşansa da hiçbir gayrimenkulün olağanüstülükler olmadığı sürece fiyatı düşmez ve her zaman size kazandırmaya devam eder.

DİĞER HABER
31 Mayıs 2016