Farkında mısınız bilmiyoruz ama çeşitli endüstrilerdeki başarılı satışçılar yıllardır senaryoların gücünden yararlanıyor. Eğer bu konu üzerine sıkı bir araştırma yaparsanız, gayrimenkul sektöründe de durumun böyle olduğunu ve iyi danışmanların önceden çalışılmış senaryolar ve diyaloglara ne kadar önem verdiğini görebilirsiniz.
Atlanılan önemli bir eşik var bu durum ile ilgili. Aslında asıl önemli olan şey senaryonun kendisi değil de bu senaryoda uzmanlaşmış olmak. Aynı senaryo farklı danışmanlar tarafından kullanıldığında farklı sonuçlar sağlayabilir. Fark yaratan nokta ise senaryo üzerinde ne kadar uzmanlaşmış olduğunuz.
Bugün size senaryolar konusunda uzmanlaşmanızı sağlayacak adımlardan bahsedeceğiz. Yaklaşık 4 hafta gibi kısa bir süre içerisinde satış miktarınızı artıracak bir uzmanlık seviyesine ulaşmanız mümkün.
1. Adım
Elinizde hali hazırda bazı senaryolar olduğunu varsayıyoruz. Eğer yoksa senaryolar konusunda yazılmış diğer yazılarımıza göz atarak ön hazırlık yapabilirsiniz. Elinizde bir senaryo olduktan sonra ise ilk adım olarak ses kaydı yapacaksınız. Şimdilik senaryoyu kâğıttan okuyor olmanız yeterli, hiçbir şey ezberlemenize gerek yok. Yapmanız gereken tek şey senaryoyu okurken ses kaydı yapmak.
2. Adım
Şimdi yapmanız gereken şey önünüzdeki 4 gün boyunca arabada giderken kaydettiğiniz senaryoyu dinlemek. Bu 4 gün boyunca müzik dinlemeye bir ara verecek ve tekrar tekrar kendinizi dinleyeceksiniz.
3. Adım
5. gün geldiğinde yeni bir ses kaydı yapacaksınız. Evet, bu adım ilk adımın tekrarı, fakat uzmanlık sürekli ve disiplinli çalışmak ile elde ediliyor. Bu yüzden yeni bir ses kaydı yapın ve bu kaydı da 4 gün boyunca dinleyin. Fakat bu sefer dinlerken ilk ses kaydınız ile arasında fark olup olmadığını anlamaya çalışacaksınız. Bu kayıtta daha açık ve net konuşuyor olabilirsiniz mesela. Farkları ayırt etmeye çalışın.
4. Adım
Şimdi her senaryoyu yazmanız gerekiyor. Senaryoları gün içinde kendi elinizle 3’er kez yazmalı ve sonrasında 10’ar kez yüksek sesle okumalısınız. Bu aktiviteye 2 gün boyunca devam edeceksiniz.
5. Adım
Artık senaryolarla haşır neşir olduğunuzu fark ediyor olmalısınız. Uzmanlık oldukça yakın, bu yüzden çalışmaya devam etmeniz önemli. Şimdi senaryolar için tekrar ses kaydı yapmanız gerekiyor. Bu kayıtları da 3 gün boyunca arabada dinleyeceksiniz.
6. Adım
Yeni ses kaydı zamanı. Bu kayıtları da 3 gün boyunca dinleyin ve bir önceki kayıtla aralarında fark olup olmadığına dikkat edin. Kendi deneyimlerimize dayanarak açıkça görebileceğiniz bir fark olacağına eminiz.
7. Adım
Tekrar senaryoları okurken kendinizi kaydedin ve bu kayıtları 2 gün daha dinleyin. Son kayıtlarınızın ne kadar özgüvenli ve doğal duyulduğunu fark ettiğinizde kendiniz bile şaşıracaksınız.
8. Adım
Artık senaryoları gerçek bir insanla çalışmaya hazırsınız. Bir partner bulun ve hafta boyunca en az 3 kez 30’ar dakikalık seanslar üzerinden çalışma yapın. Bu sefer sadece senaryoyu söylemeyecek, karşınızdakiyle gerçek bir diyalog gerçekleştireceksiniz. Asıl uzmanlık senaryoyu konuşma içerisine yedirmekten geçiyor.
9. Adım
Artık son kez kendinizi kaydedebilirsiniz. Bu sefer kayıtları 10 gün boyunca dinleyeceksiniz. Evet, sıkıldığınızın ve devam etmek istemediğinizin farkındayız. Fakat bize güvenin, uzmanlık bu tekrarlarla elde ediliyor. Eğer ilk kaydınızı dinlerseniz, ne demek istediğimizi anlayacaksınız.
Yukarıdaki tüm adımlar (size oldukça sıkıcı gelenler bile) senaryolar konusunda uzmanlaşmanızı sağlayan 3 ana bileşene hizmet ediyor:
1. Ezber
Hiç birkaç hafta boyunca aynı radyoyu dinlediğiniz ve şarkıları ezberlediğinizi fark ettiğiniz oldu mu? Hepinizin elbet hiç çaba göstermeden ezberlediği şarkılar var. İşin ilginci, yaptığınız ezberi şarkıyı sesli olarak söylediğiniz zaman fark ediyorsunuz. Aynı durum senaryolarınız için de geçerli. Senaryolarınızı dinlemeye devam ettikçe hepsi kafanızda bir daha çıkmamak üzere yer edecektir.
2. İçselleştirme
Artık senaryoları hatırlamak için çaba göstermediğinizde içselleştirme evresi başlar. Bu evrede senaryolar hakkında daha özgüvenli hisseder ve asıl anlama odaklanabilirsiniz. Yaptığınız sürekli tekrarlar senaryoyu anlamanızı sağlar. Senaryoya tüm benliğinizle inandığınız zaman, insanlar da size inanır.
3. Kişiselleştirme
Senaryoyu ezberleyip içselleştirdikten sonra artık kişiselleştirebilirsiniz. Bu da söylediklerinizin kulağa doğal gelmesi demek. Kişilik özelliklerinizi senaryonuza dâhil ederek çalıştıklarınızı konuşmanın akışına yedirebilirsiniz. Yani kısacası kendiniz olabilirsiniz. Kişiselleştirme evresi senaryoları kendiniz olarak ifade edebilmeniz anlamı taşıyor.