Dünyanın dört bir yanında önde gelen çevrimiçi emlak paylaşım platformlarının sayısı o kadar çok arttı ki, bu portalların basılı pazarlama araçlarının yerini aldığını ve müşterilerin artık listelenmiş konutlara ulaşmak için neredeyse her zaman interneti kullandığını söyleyebiliriz.
Bu platformların birçoğu, danışmanlardan ya da konut sahibi bireysel kullanıcılardan listeleme yapmak adına üyelik ücreti alıyor. Örneğin dünyanın 1 numaralı emlak portalı olan Zillow'un gelirlerinin %70’i danışmanlardan geliyor. Platform yöneticileri fiyat artırımı ya da ek hizmetler gibi farklı yöntemler kullanarak daha çok gelir elde etmeye çalışırken, danışmanlar da giderleri kısmaya ve yatırım dönüş süresini azaltmaya çalışıyor.
Bugünkü yazımızda global emlak portallarında yaşanan gelişmeleri ve büyüme stratejilerini ineceleyeceğiz.
Değer Zinciri
Şu anki iş modellerinden memnun olan global konut paylaşım platformları olduğu gibi, kazanç kaynağını çeşitlendirmeye ve farklı şirket birleşimleri ya da satın alımları ile daha çok kazanç elde etmeye çalışan şirketler de var.
Genel olarak ülkelerde dominant bir konut paylaşım platformu ve bu platformun rakip firması bulunuyor. Örneğin İngiltere için en büyük paylaşım platformu iş çeşitlendirmesi yapmamış olan Rightmove iken, rakip firma kredi, sigorta ve değerleme konusunda ek hizmetler de sunan Zoopla.
Avustralya’nın dominant paylaşım platformu Realestate.com.au ise 2015 yılında iş modelini çeşitlendirerek konutlar hakkında fiyat değerlemesi yapan bir aracı bünyesine dâhil etti. Böylelikle sektördeki etki gücünü genişleterek tadilat konularının da bir parçası olmuş oldu. Bunun üzerine rakip firma Domain Group da kendi sitesine fiyatlandırma rehberi ve sigorta rehberliği ekledi. Ek olarak, Oneflare isimli profesyonelleri birbirine bağlayan bir ağı da bünyesine ekledi.
Yani anlayacağınız, çeşitlendirme rekabetin oldukça arttığı bu sektörde değer artırımı için sıkça kullanılan bir yöntem. Şu an Türkiye’de geçmişteki dominant Hürriyet Emlak ve Sahibinden.com sitelerinin aksine Zingat, Milliyet Emlak, Sarı Sayfalar ya da Emlakjet gibi birçok platform bulunuyor. Bu platformlar da farklı iş modelleri üzerine çalışmaya başladı. Örneğin Hürriyet Emlak’ta ve Zingat'da da artık bir konut değerleme aracı bulunuyor.
Ek Hizmetler
Belirttiğimiz gibi, artık sayısı oldukça fazla olan konut paylaşım siteleri ön plana çıkmak için ek hizmetler kullanmak zorunda. Bir gayrimenkul danışmanı olarak bu durum daha çok hizmet alma ve bu platformları daha verimli kullanma şansını ifade ediyor.
Rekabet sebepli ek hizmet çalışmalarının dünya üzerinde ne kadar hızlandığını ve bu durumun Türkiye için ne ifade edeceğini anlamanız için 2 örnek vermek istiyoruz:
Endüstri sahipli firma sayısında da son zamanlarda büyük bir artış yaşandı. İtalya’daki Wikicasa ve Hollanda’daki Funda bu konudaki Avrupa örnekleri. Çin’deki Juwai.com’un 2,5 milyon civarı listelemesi bulunuyor. Pakistan’da Zameen, Japonya’da Suumo ve 50’den fazla ülkede bulunan Mitula özel sektör firmalarına örnek.
Yakın gelecekte, tüm firmaların değer önermeleri için ne tarz yatırımlar ve satın almalar yapacaklarına karar vermeleri gerekecek. Bu duruma birden çok emlak portalı bulunan Türkiye de kesinlikle dâhil. Ülkemizde özellikle emlak sektöründeki girişimcilerin global emlak şirketlerinin geliştirdiği yenilikleri iş modellerine eklerken takipte olmalarını tavsiye ediyoruz.