Google, geçtiğimiz ay kişilerin insan sesini birebir taklit edebilen botlarla iletişim kurduklarında onların bunun farkında olmalarını sağlamak amacıyla çeşitli yöntemlere başvuracağını açıklamıştı.
Google’ın yaptığı bot duyurusuna göre; bir bot tarafından aranan bir kişiye, botla konuşmakta olduğunun bilgisi verilecek. Fakat verdiği bu sözü tutmayan Google bazı kesimlerin sert eleştirilerine maruz kaldı. Google I/O Geliştirici Konferansı’nda Duplex Bot’unun konuşma yeteneklerini bir kuaför randevusu ayarlama örneği üzerinden sergilemişti. Ve bu demo sunumu, izleyiciler arasındaki bir teknoloji uzmanını “dehşete düşürdü”.
Dünyada geniş yankı uyandıran ve sektörün geleceğini şekillendirecek teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve yorumlayan emlakbroker ekibi, teknolojiyi seven danışmanlar için hem keyifli hem de düşündürücü bir analiz yazısı hazırladı.
Duplex Bot hakkında cevabını önemsediğimiz iki soru var:
Google konferansın yaptığı duyuruda, bu halka açık gösterimin ortaya çıkardığı tartışmaya önem verdiklerini söyledi ve bu teknolojinin kullanımında “şeffaflığın” önemini vurguladı. Çünkü teknolojiden hoşlanın ya da hoşlanmayın konferansı izledikten sonra Duplex Bot içinize bir tutam da olsa endişe ekiyor.
Yapılan gösterimde, Duplex yazılımının bir kuaför salonunun resepsiyon görevlisiyle konuşması sergilendi. Bilgisayar tarafından üretilen ses konuşması sırasında; gündelik dil ve arada duraklamalar kullandı, hatta insana özgü laf kalabalığı yaptığı yerler bile oldu. Gerçekten konuşma esnasında “ee, şey” gibi takılmaları bile o kadar doğal kullanıyor ki belki de insanı bu kadar iyi taklit edebilmesi onu bu denli korkutucu yapıyor.
Ses, Google’ın DeepMind WaveNet yazılımının kontrolü altında ve birçok konuşma örneği kullanılarak eğitilmiş olması sayesinde bir insanın tam olarak nasıl konuştuğunu biliyor ve etkili bir şekilde taklit edebiliyor. Yani siz ne kadar bu botla konuşursanız, sizi o kadar iyi öğreniyor ve belli bir süre sonra telefonda artık siz olabiliyor. İşte bazılarına göre bu olay ilham verici bazılarına göreyse dehşete düşürücü ve hatta aynı anda ikisini de hissetmek mümkün.
Google, bu yazılımın “doğal” konuşmalar yapabilmesi amacıyla geliştirildiğini ve artık dünyada telefon aracılığıyla insanların işlerini yapabileceğini açıklıyor. Belki de konunun en kritik noktası da burası, çünkü bu bot telefonla yapılabilen tüm işleri rahatlıkla ele geçirebilecek duruma gelmiş bile.
Şimdi Google Duplex Bot’un emlak sektörüne girişini ve konudaki değişkenleri konuşmaya başlamadan önce kısa bir uzman görüşüne göz atalım.
University of North Carolina’da doçent doktor olan ve teknolojinin toplumla etkileşimi konusunda sık sık yorumlarda bulunan Zeynep Tüfekçi, botun gösterime sunulan demosunu “dehşet verici” olarak nitelendiriyor.
Attığı tweet’te Prof. Tüfekçi, insan sesinin bu kadar gerçekçi bir şekilde taklit edilmesi fikrinin “korkunç ve apaçık yanlış” olduğunu ve “Bu düpedüz kasıtlı bir kandırmacadır. Kabul edilemez.” sözleriyle açıklıyor.
Artık hem yapay zekaya sahip olan bir botun neler yapabildiğini hem de bot teknolojisinin geleceğine yönelik sert eleştirilerde bulunan bazı uzmanların bakış açısını bildiğimize göre Duplex Bot ve emlak sektörünün nasıl kesişebileceğini, bu kesişmenin nasıl olumlu sonuçlar doğurmasını sağlayabileceğimizi düşünmemiz gerek.
İlk olarak telefonla iletişimin bu kadar ağırlıkta olduğu emlak gibi bir sektörde Duplex Bot doğru kullanıldığında hem müşteriye hem gayrimenkul danışmanına inanılmaz derecede yardımcı olabilir. Bir Keller Williams takım lideri olan Nick Baldwin’in bu konudaki açıklaması şöyle:
“Bir süre sonra danışmanların yerine konuşan botlar hayatımızda olacak. Artık iletişim yoluyla halledilebilecek işlerde insan faktörüne ihtiyaç duyulmayacak. Google Duplex Bot, danışmanların yerine belli konularda rahatlıkla tüm telefon görüşmelerini yapabilir. Bu botlar ne sormaları ve söylemeleri gerektiğini iyi biliyor. Seslerinde de duygu ve titreme var yani gerçek bir insanla konuştuğunuz hissini veriyorlar.”.
Zaten şu an piyasada emlakçılara yardımcı konumda bulunan teknoloji asistanları botlar bulunuyor. Bu asistanlar, emlakçının adına müşteriyle e-mail ve mesaj yoluyla iletişim kuruyorlar ve en önemlisi bunu müşteriye bir yapay zekayla konuştuklarını asla hissettirmeden başarabiliyorlar. Mesela mesajlaşırken ilk yanlışlıkla “tamma” gönderip, sonra onu “tamam” olarak düzeltiyorlar.
Structurely’nin CEO’su olan Nate Joens’in bu konu hakkındaki yorumu durumu özetler nitelikte: “Bu şeyler (teknoloji asistanları) mesajlaşarak büyük işler yapıyorlar. Fakat sesli olarak daha da ileri gideceklerinden hiç şüphem yok.”.
Her şeyin yavaş yavaş botlara teslim edilmesi, müşterilerin artık emlakçılara gerek kalmadığını ve zaten botların bu işi başarıyla yerine getirebileceği düşünmesine sebep olması da gayet doğal bir tepki olabilir. Yapay zekaya sahip botların sektöre uygunsuz bir biçimde entegre edilmesi emlakçıların sonu anlamına gelebilir (mi?).
O zaman sektörde insan faktörünü devre dışı bırakmayan ama sektörü geliştiren inovatif bir entegre nasıl olmalı? bu konuyu detaylı bir biçimde ele alalım.
Duplex Bot’a işi tamamen devretmek yerine danışmanlar bu teknolojiden verimli bir biçimde faydalanmayı bilmeli. Örneğin, siz bir sunum yaparken, öğle arası şekerlemede, film izlerken veya bir uçak yolculuğunda iletişiminiz kapalıyken bırakın sizi arayan potansiyel müşterilerinize belli başlı eleyici sorular sorarak sizin için kaliteli randevular ayarlasın. Üstelik potansiyel müşterinizin gerçekte ne istediğinin analizini yaparak size bu aramanın detaylı bir raporunu sunsun. Sizin için gece gündüz 7/24 çalışan bu teknoloji zekası asistanınız için ekstra bir para ödemek zorunda da kalmayacaksınız.
Ayrıca ayda bir gibi periyodda bot asistanınıza potansiyel müşteri kitlenizi arayıp onları piyasadaki yenilikler, yaklaşan vergi ödemeleri ve bölge analizi hakkında bilgilendirmesini söyleyebilirsiniz. Ev gösterimlerinizi ve anlaşma kapayış randevularınızı uygun bir takvime göre düzenli olarak ayarlaması size uzun süreçte hem rahatlık sağlar hem de sadece ana işinize odaklanmanıza olanak tanıyarak toplam verimliliğinizi önemli ölçüde artırır.
Tabii ki bu ideal entegrenin yapılabilmesi birçok değişkene bağlı ve en önemlisi şu anki teknoloji emlak sektöründeki kullanım için hazır değil. Her ne kadar konferansta gözlemlediğimizde öyle gibi gözükse de yıllarca sadece bir kuaför randevusu senaryosu üzerine geliştirilmiş bir bot bu. Yani Nick Baldwin’in de dediği gibi, “Bir kuaför randevusu ayarlamak, satıcı ve alıcıdan gelen bir itirazı idare edebilmekten çok farklıdır.”.
Bu ilham verici teknolojinin, emlak sektörüne entegresinin başlanmasından önce sadece bu alanda özelleştirilmesi ve emlak senaryoları üzerinden çalıştırılması, satış dilini öğrenmesi gerekiyor. Teknolojide bu noktaya gelindikten sonra, Duplex Bot’un emlakçıların en büyük yardımcısı mı yoksa belki de kıyameti mi olacağını göreceğiz.
Bu konuda ki yorumlarınızı bekliyor olacağız.