"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein

Google Ekibinin Verimlilik Üzerine Yaptığı Çalışma; Emlak Ofislerine Tavsiye Niteliğinde Bulgular

“Başarılı bir takımın, pek çok elleri vardır ama tek bir beyni vardır.” - Çin Atasözü

Büyük olmak tek olmak demek değildir. Ekip ruhuyla harmanlanmış olmak gerekir. Gelişigüzel olarak insanları yan yana getirip ekip oluşturamazsınız, Google da böyle yapmadı ve evrende iz bırakan dev bir teknoloji şirketine dönüştü. 

Verimliliği düşünmeden ekip çalışması gerçekleştirmenin zor olduğunun farkında olan Google, bünyesinde çalışanlardan oluşan bir araştırma grubuyla “verimlilik” konusunda biraz kafayı yorup ortaya her işletmenin yararlanabileceği bulgular elde ettiler. Sizin de verimlilik konusunda merak ettikleriniz varsa araştırmacı emlakbroker.com ekibi tarafından emlak brokerları için derlenen Aristoteles Projesi’nin gayrimenkul işletmelerine yarar sağlayan bulgularına bir göz atın.

"Yetenek size maç kazandırır fakat takım oyunu ve zeka şampiyonluğu getirir." - Michael Jordan

Aristoteles Projesi

Google bünyesinde çalışan bir ekip, “mükemmel ekibin koşullarını” merak ettiler ve bir inceleme yaptılar. Bu inceleme içinde mühendisler ve satış personel ekibi yer alıyordu. İncelemeler sonucunda ortaya 5 ana unsur ortaya koyuldu. Bu yazımızda 5 unsuru gayrimenkul ekibi açısından ele alıp inceleyeceğiz.

Psikolojik Güvenlik

İşin içinde “psikoloji” oldu mu en önemli sorunların başında görülür. Verimliliğin en önemli göstergesidir. “İyi de ekip işiyle alakası nedir?” diye sorabilirsiniz. Kısaca açıklayacak olursak: ekip üyelerinin herhangi bir yanlışta cezalandırılmaması veya azarlanmaması diyebiliriz.

Motivasyon içinde bulunduğunuz işin önemli parçasıdır ve psikolojik rahatlıkla paraleldir. Yüksek performansa sahip ekip çalışmasında, üyeler birbirlerinin beceri ve zamanlarını optimum ölçekte kullanırlar. Ekip içi rekabet gayet olağandır, sağlıklı çalışma ortamlarında da olan bir durumdur. Çünkü herkes en iyi iş bitirici olmak ve öncelikli anılmak ister. Ancak rahat psikoloji ile hem güzel işler ortaya çıkarılır hem de ekip içi dayanışma sağlanır (ucunda kişisel fayda da bulunmaktadır tabii).

Ekip içi sağlıklı rekabetin sınırları aşmaması için takım liderlerinin uygulayabileceği metotlar da mümkün:

  • Ekibinizi sosyal aktivitelerde bir araya getirmeye çalışmak açık ve birebir iletişimi arttıran bir unsurdur. Birbiriyle sosyal alanda zaman geçiren üyeler ön yargısız iletişimin kapılarını aralayacaktır.
  • Ekip üyelerine, size hayal kırıklığı da yaşatsa çekinmeden cesaretle fikrini dile getirmesi için zemin hazırlamak gerek. Aksi takdirde yaratıcı ve yeni fikirleri de paylaşmaktan geri duracaklardır.
  • Olumlu geri bildirim yapmak önemlidir. Takdir edildiğini gören üyeler kendilerine olan öz güvenlerini arttırıp daha çok çalışmak için motive olacaklardır.
  • Ekip üyeleri ve kendinizi öğrenmeye teşvik edin. Konferans ve eğitimler sektör içi gelişimlerin haberini sunduğu için yararınıza olacaktır.

Güvenilirlik

Ekip İçi Güvenilirlik: Çalışma ekibi içinde güvenilirlik sağlandığı takdirde görevleri tamamlayıp işi ileriye taşımak kolay gerçekleşir. Örneğin izne ayrılan bir danışman, iş takibi için ekipteki başka danışmana işi devredebiliyorsa tatilde olan danışman güvenle izne ayrılabilir. Ekibin sahip olduğu temel değerlerin içerisinde güvenilirlik varsa yeni ekip üyesi alımında bu sihirli sözcüğü dile getirmekte fayda vardır.

Müşteriye Dönük Güvenilirlik: Danışmanlar yalnızca ilgilendikleri işin değil lideri olduğunuz ekibin de temsilcisidir. Herhangi bir kötü olayda kişiye yönelik değil gayrimenkul işinize yönelik kara leke oluşabilir. Bu da ekibin diğer üyelerini dolaylı yoldan etkiler. Olumsuz bir etiket almak daha az iş alma anlamına gelebilir. Müşteriye yetersiz güven oluşturmak ekibinizi de yetersiz gösterebilir.

Ancak güvenilirlik sorunu ekip üyelerinde olmayabilir. Bu sorunu çabucak ortadan kaldırmak için iş yüklerine odaklanın. Kapasitesinin üzerinde iş yüklenen danışmanın iş disiplinini eleştirmek pek mantıklı olmayabilir. Sorunun ilerlemesi halinde ekip üyenizle problemleri çözmek adına yeni yöntemler geliştirebilirsiniz.

Yapı ve Netlik

İlgilendiğiniz iş için öncelikle hedef belirlemek sizi ve ekibinizi sektörde iyi bir konuma taşıyacaktır. Ekip üyelerinin hepsinin en az 1 hedef sahibi olmasını destekleyin.

“İnsan sahip olduklarının toplamı değil, fakat henüz gerçekleştiremediklerinin toplamıdır.” - Jean Paul Sartre-

Google’a göre zorlayıcı ve değişik hedefler oluşturmak size daha çok yarar sağlayacaktır. Hedefler yerinde saymayı engellemekte ve ilerlemeyi aşılamaktadır. Google, “Hedefler ve Sonuçlara dair İpuçları” uygulamasının kullanılmasına dair bilgiler vermektedir. Göz atmak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Danışmanlarınız için oluşturduğunuz beklentileri neye göre belirlediğinizi düşünüyorsunuz? Tamamen kişisel kararlarınızdan ziyade şeffaf bir beklenti mekanizması oluşturmanız gerekebilir. Aşağıda, beklentilerinizi belirlemeye yarayan ipuçları yer almaktadır:

  • Danışmanlarınızdan her hafta minimum düzeyde fiyatlandırma isteğinde bulunun.
  • Danışmanların, işletmeyi nasıl temsil etmesi gerektiğine dair bir özet oluşturun. Örneğin; kıyafet seçimleri veya müşterilere yaklaşım biçimleri hakkında genel bir çerçeve oluşturabilirsiniz.
  • Danışmanların performanslarını neye göre ölçtüğünüzü önceden belirleyin. Böylece mobbing riskini de ortadan kaldırabilirsiniz. Ekip çalışmasında dikkat edilmesi gereken yıldırma türü olan mobbing, hassas bir konudur.

Anlam Yükleme

Profesyonel ve güçlü ekipler, ortak bir mana çatısı altında birleşirler. Ekip üyeleri, böylelikle mana yükledikleri işin, kişisel olarak da çok fazla emeğe değer olduğunu düşünürler. Anlam yüklemek yapılan işi bir tutkuya dönüştürür ve gayrimenkulü düz ve vasıfsız bir meşgale olmaktan çıkarır!

“Coşku, zekadan daha önemlidir.” - Albert Einstein

Maalesef çalıştığınız sektör kolay bir sektör değildir. Zorlu yokuşlara tırmanmak gibidir. Birçok rakip ve ayağınızı kaydıracak birçok durum hazırda sizi bekliyor olacaktır. Yaptığınız işi sevdiğiniz zaman bütün bu zorluklar teğet geçecek. Elbette sadece sizin sevmeniz yetmez. Ekibinizin de işe canı gönülden bağlı olması gerekir.

Ekip oluştururken ve yeni danışmanları işe alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta var: onları motive eden durumlar. Ekip üyelerinin kilit noktalarını önceden bilmek işinizi kolaylaştıracaktır.

Etkide Bulunma

“Başkasına yararı dokunan insan en kusursuz insandır.” - Sophokles

Ekip üyeleriniz, yaptıkları işin ciddi ve önemli olduğunun farkında mı? Google’ın çalışmasına göre etki, güçlü olan ekibin en önemli göstergelerinden biridir. İnsanlar, başkalarının hayatlarına yön verebilme gücüne sahiptir. Sizin işiniz tam da bu! Danışmanlar, büyük hayallerin başlangıcını yapan kişilerdir. Bir düşünün; hayalleri gerçekleştiren sihirli değneğiniz var; İşiniz!

Ekip üyelerinizin “etkide bulunma” duygusunu geliştirmek için her yıl yeni bir hayır kurumuyla ilişki kurun ve yıllık özel günler planlaması yapın. Yerel organizasyonlara katılıp sponsor olmak da etkide bulunma duygusunu derinden yaşattıracak bir iştir. Ayrıca kârlarınızın belli bir yüzdesini hayır kurumlarına bağışlamak da etkin olduğunuzu hissettirecek bir çalışmadır.

DİĞER HABER
28 Kasım 2018