Neredeyse her yazımızda bahsettiğimiz gibi teknoloji her geçen gün emlak sektörünü farklı yönlerden değiştiriyor ve geliştiriyor. Emlakta dijitalliğe geçişin sağladığı en büyük faydalardan biri, bir zamanlar belli başlı emlakçıların neredeyse tekeli haline geldiği bir sektörü şeffaflaştırması. Şu da bir gerçek ki "yağmurdan kaçarken doluya tutuldu" atasözünü kanıtlarcasına bu seferde dijital emlak tekelleri ortaya çıkmaya başladı.
Dijital platformların ortaya çıkış amacı, çeşitli alıcılar ve satıcılar için; emlakçıların dürüst kalmasını sağlayan, komisyonları düşüren ve iki tarafın da cebinde daha fazla para kalmasını sağlayan bir pazar yaratmaktı. Genel olarak bu değişimin şimdilerde oluşmaya başladığını düşünürseniz hedef kitlesinin zaten eski jenerasyon değil de, literatürde “doğal dijitaller” olarak geçen yeni jenerasyon olduğunu anlayabilirsiniz.
Tabii ki bu platformların ortaya çıkış amacı her ne kadar emlakçıları devre dışı bırakmak olmasa da, gidişatı şu anlık o yönde. Çünkü oluşan bu platformlar büyüdükçe, zamandan ve paradan kâr etmek amacıyla artık müşterilerle aracısız, doğrudan iletişime geçilen sistemi benimsemeye başlıyor. Nasıl günümüzde Uber’in gelişi çoğu taksiciyi işsiz bıraktıysa, dijital platformların da emlakçılar üzerinde benzer bir etkisi olabilir.
Ancak bu söz konusu durum her ne kadar emlakçılar için can sıkıcı bir haber olsa da, şu bir gerçektir ki; eğer bu köklü değişimi yaratan teknoloji yasalsa ve kullanıcıyı kâr ettiriyorsa emin olun kalıcı olacaktır.
Gelin şimdi bu bahsettiğimiz değişimlerin havasını sektöre dijital vasıtayla getirebilmiş yenilikçi dijital gayrimenkul platformundan bazılarına göz atalım.
Listemizin ilk sırasında Türkiye'den bir girişim var. Alıcı danışmanlığı alanında faaliyet gösteren ve yenilikçi teknolojiyi emlak sektöründe verimli kullanarak fark yaratan "akıllı gayrimenkul ofisi" girişimci broker ve danışmanlar için rol modeli oluşturuyor. Her bir evin 3 boyutlu olarak listelendiği teknoloji dostu bu sitenin sunmuş olduğu hizmet kalitesi müşteri memnuniyetini üst seviyelere taşıyor.
Amerika merkezli girişim 42 Floors, sunduğu çeşitli kira sözleşmesi ve pazarlama opsiyonlarıyla kiralama alanında hâla dijital gayrimenkul sektörünün öne çıkan girişimlerinden biri.
Birden patlayan işletmelere, markalara vs. hepimiz az çok tanıklık etmişizdir. Appear Here da tam olarak böyle yaratıcı fikirlere o gerekli patlama alanını sağlamak amacıyla kurulmuş bir platform. İngiltere’deki bu patlayıcı iş fikirlerine verdiği kısa dönemli kredileriyle ünlü bir girişim.
Zumper, evlerini değiştirmek isteyen insanların imdadına koşuyor. Şu ana kadar müşterilerin yeni evlerine taşınmalarına yardım ederek 15 milyon dolarlık bir yatırım toplayan Zumper’ın ilk olarak Amerika’nın tamamına sonra da dünyaya açılması bekleniyor.
Dijital emlak dünyasının Blippar’ı -(buraya blippar hakkında yazıyı paylaşıp linkini koyarsınız)- diyebiliriz. Etrafınızdaki bir evin fotoğrafını çekin ve işte ev hakkındaki tüm gerekli bilgiler karşınıza gelsin. Homesnap bu konuda oldukça köklü ve her gün genişleyen bir veritabanına sahip.
Bir işe girişmek gibi bir planınız varsa, her şeyi ayarlamış olsanız bile günümüzde ne kadar ufak olursa olsun bir ofis bulmak ayrı bir dert haline geldi. Liquidspace bu soruna makul bir çözüm üretmek amacıyla etrafta bulunan boş mülkleri, küçük işletmelere kısa sürede esnek koşullarla kiralıyor.
Doğru emlakçıyı bulmak her zaman kolay değildir ve elbet herkesin aklından keşke emlakçının hakkında belli bir referans, kullanıcı yorumu olsa da baksam tarzı bir düşünce geçmiştir. İşte Homelight tam olarak bunu sağlıyor, bir emlakçının önceki müşterilerinin memnuniyet seviyeleri ve yorumları ismini sisteme girdiğiniz anda karşınızda beliriyor.
Airbnb benzeri yeni çıkan ve komisyonlarına bakılınca Airbnb’ye göre daha alçak gönüllü bir site olduğunu görebilirsiniz. Özellikle tatilciler için, evinizin kullanmadığınız kısımlarını o anda talep eden kim varsa ona kiralamanıza yardımcı oluyor.