"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Güvenlik Gayrimenkul Piyasası İçin Ne Kadar Önemli?

Potansiyel müşterilerinizin sürekli nezih bir muhitte yaşamak istediklerinden bahsetmesi tesadüf değil çünkü bir muhitte bulunan imkânlar yaşanılabilirlik oranını artırıyor. Ama bir muhitin nezihliğinin arkasında yatan asıl özellik güvenlik. Müşterileriniz daha güvenli bir muhitte yaşamak için daha fazla para vermeye hazır.

Suç Oranları Fiyatı Etkiler mi?

Müşterileriniz korkusuz bir şekilde hayatın tadını çıkarabilmek için güvenli muhitlerde yaşamak istiyor. Eğer ki bir muhitte suç oranları yüksekse, insanların korku düzeyi de yükselir ve kırılmalar başlar. Yani evet, suç oranları bir konutun fiyatını etkiliyor.

Bir konutun fiyatında ani bir artış olması, rekabet ortamını korumak için diğer konutların da fiyatının artırmasına sebep olur. Aynı şekilde bir sebeple konutların fiyatlarında düşüş olması da toplu bir düşüş yaratır. Yani art arda birkaç hırsızlık vakasının duyulduğu bir sokağın ait olduğu muhit de yavaş yavaş çekiciliğini kaybeder ve muhit sakinleri başka yerlere taşınmaya başlarlar.

Suç kelimesini içerisine alan herhangi bir şey konut fiyatlarını etkileyebilir. Bakımsız muhitlerde suç oranları genelde yüksek oluyor ve bu muhitlerin saygınlığı düşüyor. Üstelik insanlar artık bu muhitlerde yaşanan suç aktivitelerini kanıksıyor ve daha fazla şaşırmıyorlar.

Normalde suç oranı daha düşük olan ve güvenli izlenimi veren muhitler de var. Buralarda yaşanan birkaç hırsızlık vakası ya da farklı suç aktiviteleri direkt bir etki yaratmayabilir. Ama sürekli bir şekilde muhitte suç işlenmeye başladıysa, o muhite olan ilgi hızla azalacak. Muhit sakinleri başka yerlere taşınmaya başlayacak ve başka insanları buraya taşınmamak konusunda uyaracak.

Suç oranı yüksek bir muhitte gayrimenkul fiyatları her zaman düşük olur.

Gayrimenkul piyasasında bir muhitin suç oranları ile ilgili veri yıllık yüzdelerle ifade edilir. Yani her bir suç ayrı ayrı büyük etkiler yaratmaz. Fakat yıllık bazdaki bir yüzde artışı, iş hacmini düşürebilir. Suç oranı yükselen bir muhite yeni işlerin kurulma olasılığı düşeceği gibi, var olan işletmeler de ayrılmaya başlayabilir. Bunun sonucunda ise daha zaruri ihtiyaçları karşılayan market, benzin istasyonu ya da restoran gibi işletmeler de zarar görmeye başlar ve bu domino etkisinin sonucu yerel yönetime bile dayanabilir. İlginin azaldığı bir muhite yerel yönetim de eskisi kadar yatırım yapmaz ve muhit tüm çekiciliğini kaybedebilir.

Neyse ki, tüm suçlar aynı etkiye sahip değil. Bazı suç türleri bir muhitin saygınlığı üzerinde daha büyük etkiye sahip oluyor. Florida Devlet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hırsızlık ve fiziksel darp gayrimenkul piyasasına en çok etki eden suçlar. Cinayet ise ev fiyatlarını etkilemek konusunda ikinci sırada görünüyor. Taciz vakaları ve bir muhite daha az polis desteği sağlanması da fiyata etki eden sebeplerden.

Fiyatları Artıran Faktörler

Yukarıda anlattığımız konuyla ilgili olarak, bir muhitte suç oranlarının düşmesi de fiyatları artırıyor. Suç konusunda adı çıkmış bir muhit daha iyiye gittiğinde ya da güvenli bulunan bir bölge bu durumu sürdürdüğünde fiyatlarda sürekli bir artış görülüyor. Güvenlik konusunda iyi olduğu düşünülen bir muhit ya da artık güvenli sayılan bir bölgenin ünü kulaktan kulağa yayılıyor ve daha çok insan buraya taşınmak istiyor.

Yaşam kalitesi güvenliğin arttığı yerde başlar.

Bir muhit hem bölge hem de bireysel olarak konutlar ile ilgili önlemler alınarak daha güvenli bir hale getirilebilir. Bölgeye özgü güvenlik görevlileri, okul sonrası eğitimler, polis desteği ya da ev güvenlik sistemleri suç oranlarını düşürebilir. Ama yaşayan insanlar güvenlik isteği ve algısına toplu olarak sahip olmadığı sürece suç oranlarında kayda değer bir değişim yaşanmayacak.

Sonuç olarak, bir muhitin güvenli olup olmaması konut fiyatlarında büyük değişimlere yol açabiliyor. Ne yazık ki suç aslında her yerde ve bir bölgeyi suç konusunda işaretlemek ve gayrimenkul piyasasındaki değişimleri sadece bu konuya yüklemek o kadar da doğru bir yaklaşım değil. Konut fiyatlarını ekonomik durum ve envanter miktarı da oldukça etkiliyor.

DİĞER HABER
21 Haziran 2021