"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Hatalardan Ders Almak

Acı çekmemek için başarısız olmaktan kaçmaya çalışmak insanların hepsinde var olan bir dürtüdür. Hatta bazen insanlar bu dürtüyle akıl almaz şeyler yapıyor. Ama hayatın başka ve daha önemli olan bir gerçekliği var ki, o da gelişmek istediğiniz ve hedefleriniz olduğu sürece zaman zaman başarısızlık yaşayacağınız. Hatta belki bazı başarısızlıklarınız destansı düşüşler olacak.

Ama şunu aklınızdan çıkarmayın: Başarısızlık başarının tersi değildir; başarısızlık başarıya giden yolun ta kendisidir.

Nasıl?

Şöyle ki, her başarısızlık size başarıyı getirecek bir ders içeriyor. Yani aslında başarısızlıklarınız size öğrenme, gelişme ve daha iyi olma fırsatı sunuyorlar. Burada püf nokta başarısızlıklarınızı altın değerinde bilgilere dönüştürebilecek bakış açısını ve yetiyi kazanabilmek. Yaşadığınız olayların olumsuz taraflarına takılı kalmadığınız zaman olumlu şeyler hızla çoğalacak.

"Herkes hata yapabilir, fakat ahmaklar hatalarına bağlı kalırlar." M. T. Cicero

Bahaneler

Bir müşterinizin yaptığınız onca sunum ve hazırlıktan sonra size başka bir danışmanla çalışmak istediğini söylemesinin ne kadar şevk kırıcı olduğunu biliyoruz. Hatta bazen sizinle çalışmayacakları konusunda bilgilendirme bile yapmıyorlar ki bu çok daha da şevk kırıcı.

Birçok danışman bir müşteri onları seçmediği zaman bahaneler üretmeye ve kendilerini haklı göstermeye çalışıyor. Böylelikle daha iyi hissetmeyi amaçlıyor olabilirler. Mesela biz en çok “diğer danışmanın komisyon oranları düşüktü” ya da “demek ki daha yüksek bir fiyatlandırma yaptı” tarzında bahanelerle karşılaşıyoruz.

Ama bahaneler ürettiğiniz sürece gelişme kaydedemezsiniz. Gelişme kaydedemezseniz de sonuç üretemezsiniz. Bahane üretmek hatalarınızdan ders almanız konusunda karşınızdaki en büyük engel.

"Tecrübe, insanların hatalarına verdiği isimdir." Oscar Wilde

Sorumluluk Alın

Başarısızlıklarınız için sorumluluk almayı öğrendiğiniz andan itibaren yanlış giden şeyleri gözlemlemeye başlayacaksınız. Böylelikle işlerin neden kötü gittiğini ve neleri farklı yapabileceğinizi anlayabilirsiniz.

Size önereceğimiz ilk cesur adım, sizinle çalışmayan bir müşterinizi aramanız ve geri dönüş istemeniz olacak. Duyacaklarınızdan korkuyor ya da nasıl konuşacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Ama bu adım size inanılmaz farkındalıklar sağlayacak.

Endişelerinizi gidermek ve biraz da yüreklendirmek adına size örnek bir telefon görüşmesi hazırladık:

“ Merhaba X, ben Y. ABC Emlak Ofisi’nden arıyorum. Gördüğüm üzere eviniz için Z ile çalışmayı seçmişsiniz. Öncelikle tebrikler, çünkü Z oldukça iyi bir danışman ve eminim ki sizin için çok güzel işler yapacak. Sizi aramamın sebebi ise geri dönüt rica etmek. Sürekli kendimi geliştirmeye çalıyorum ve bu konuda bana yardımcı olmanız benim için çok değerli. Lütfen dürüst bir şekilde ve duygularımı inciteceğiniz endişesi taşımadan kendimi nasıl geliştirebileceğimi ve neleri yanlış yaptığımı söyleyin.

  • Neden Z’yi seçtiğinizi öğrenebilir miyim?
  • Sunumumda eksik bulduğunuz kısımlar var mıydı?
  • Kendimi ne konularda geliştirebilirim?

Dürüst cevaplarınız için çok teşekkürler. Bu konuşma benim için çok faydalı oldu. Umarım işler istediğiniz gibi gider ve umarım başka bir zaman beraber çalışma fırsatımız olur.”

Bu konuşmayı yapmanın size ne kadar zor geldiğinin farkındayız. Ama bu hareket tam olarak da sorumluluk aldığınızı ve hatalarınızı fırsatlara çevirmeye hazır olduğunuzu gösteriyor. Başarısızlığı kucakladığınız zaman çok daha başarılı bir danışmana dönüşeceksiniz, lütfen sorumluluk almaktan kaçmayın.

DİĞER HABER
12 Kasım 2019