Discovery Channel’da yayınlanan inanılmaz ufuk açıcı “How It’s Made” adında bir program var. İzlemediyseniz şiddetle tavsiye ediyoruz. Program üretim ve montaj hatlarıyla ilgili bilgiler veriyor ve tornavida gibi çok kullanılan araçların nasıl üretildiğini anlatıyor.
İnsanı şaşırtan şey, Iphone’dan gazoz kapağına her ürünün üretim aşamasında 50’ye yakın adımdan geçiyor oluşu. İnanılmaz karmaşık ürünlerin üretim aşamalarının ne kadar basit ve düzenli olduğunu görmek çok keyifli. Bu tarz hatları görmek insana karışık işleri küçük parçalara bölerek kolayca halledebileceği konusunda ilham veriyor.
İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim. - Henry Ford
- Engeller, hedefinizden gözlerinizi kaçırdığınızda gördüğünüz ürkütücü şeylerdir.
- Çalışmak yaşadıklarımızdan çok daha fazlasıdır, o bize yaşamın kendisini verir.
- Düşünmek zor iştir, muhtemelen bu nedenle çok az kişi düşünür.
- Zorluklar, zamanında yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur.
- İşine bağlı olan insanın kafasına düşünceler kendiliğinden doğar.
- Biraraya gelmek, bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır.
- Öğrenmeyi bırakan kişi yirmisinde de olsa, sekseninde de olsa yaşlıdır. Yaşamdaki en muhteşem şey zihni genç tutmaktır.
- HENRY FORD
Makine mühendisliği ile gayrimenkul uzmanlığı arasında tahmin ettiğinizin aksine aslında çokça benzerlik var. Bir makine mühendisi önce ulaşmak istediği ütopik bir ürün hayal ediyor, sonra bu ürüne ulaşmak için adımlar belirliyor ve çağın üretim yeterliliklerini değerlendirerek bazı hayallerinden vazgeçiyor. Sonunda ise hayalinin işlevselliğine en yakın reel ürünü ve montaj hattını tasarlıyor.
Gayrimenkul piyasası ise bu işi insanlarla yapıyor. Gayrimenkul uzmanları önce sizin hayallerinizi süsleyen evi anlıyor, sonra bu hayalin piyasadaki ürünlerle ne kadarının karşılanabileceğini belirliyor, sonrasında ise bu evi size bulmak ve sizin beklentilerinizi evle bağdaştırmak için adımlar belirliyor. Yani aslında her şey bir üretim hattı.
Şimdi gayrimenkul piyasasındaki üretim hatlarının neye benzediğini irdeleme zamanı.
Üç Çatallı Yaklaşım
Henry Ford’un zihniyetinin iş planınıza uygulamak için yapmanız gereken ilk şey işinizin 3 farklı çatalı olduğunun farkına varmak.
İşlem Öncesi
İşlem
İşlem Sonrası
Eğer ki iş planınızı bu 3 kategoride değerlendirir ve her kategori için ölçülebilir kıstaslar belirlerseniz, her şeyi daha iyi analiz edebilirsiniz.
İşlem Öncesi
Bu alan potansiyel müşterilerinizi saptadığınız ve onları sizinle gelip çalışmaları için yüreklendirdiğiniz kısım. Başka bir deyişle bu evrede kendi neslinizi yetiştiriyorsunuz.
İşlem
Bu kısım tecrübenizi kullandığınız ve satışı gerçekleştirdiğiniz kısım. Müşterinize emlağı ilk gösterdiğiniz an başlıyor ve satın alımdan sonra 2 ay geçene kadar devam ediyor.
İşlem Sonrası
Bu kısım müşterilerinizle hayat boyu sürecek ilişkiler kurmayı ve size sürekli referans olmalarını sağlamayı ifade ediyor.
İşinizi bu 3 evreye bölmeniz oldukça önemli. Ama kesinlikle bu ayrımı yaptıktan sonra sadece 1 evreye odaklanmak gibi bir hataya düşmeyin. Referansı sağlam olduğu için reklam yapmayan uzmanlardan olmayın mesela. Limitlemeyin kendinizi.
Bu bölümlendirmeyi sadece işlerinizi daha kolay halletmek için yapacaksınız, işlerinizin bazılarından vazgeçmek için değil. Bu bölümlemeyi yaratıcılığınızın artması, işlerinizin daha düzenli işlemesi ve daha başarılı olmanız için kullanın.
Bu 3 aşama üstüne düşündükçe her birini ilgilendiren çok fazla ayrıntı olduğunu keşfedeceksiniz. Bu çatallanmayı size görsel bir harita oluşturması kullanın.
Bu konudan bahsetmeden önce biraz günümüzden bahsetmek lazım. Sanayi geçmişten bugüne bazı değişimlere uğradı. Önce buharlı makineler yapıldı, sonra Henry Ford’un önderliğinde ilk üretim hatları tasarlandı, sonra ilk programlar yazıldı ve üretimde tamamen otomasyona dayalı bilincin olduğu zamanlar geldi: yani Endüstri 4.0. Şu an, küçüğünden büyüğüne bütün işletmeler otomasyon yapmaya çalışıyor, çünkü bu furyaya ayak uyduramayan işletmelerin ayakta kalma şansı artık yok.
Uzun süreli müşteri ilişkilerine sahip olmak için yapacağınız iş planı gerçekten de bir montaj hattı ve sanayinin geçirdiği evrelere ayak uydurması gerekiyor. Bu hat müşteriyle tanıştığınız an başlıyor ve uzun süreli ilişki kurduğunuz an bitiyor. Süreç içerisinde sürekli ilk ürününüze küçük eklemeler yapıyorsunuz ve sonunda istediğiniz müşteri modelini oluşturuyorsunuz. Bu yüzden bu montaj modelinde otomasyona gitmeniz lazım, çünkü siz de bir işletmesiniz.
Bir üretim hattında otomasyon işlemi şöyle yapılır: Önce sorunu saptarsınız ve sistemde değişikliğe yol açan faktörleri belirlersiniz. Sonra bu sistemlerdeki varyasyonu minimize edecek yöntemler geliştirirsiniz. Bu yöntemleri sisteme oturttuğunuzda hep aynı kalitede ve aynı sürede ürün üretmeye başlarsınız.
Sizin de müşteri ilişkilerinizdeki adımlarda varyasyonlara yol açan durumları değerlendirmeniz ve hangi durumda müşteriye nasıl yaklaşacağınızı ve müşterinin beklentilerini nasıl karşılayacağınızı modellemeniz gerekiyor. Montaj hattınız için gerekli adımları belirleyin ve adımlar üzerine kafa yorun.
Kendinizi her adım için geliştirin. Her durumun üzerinde durup yeterli yetkinliğe ulaştığınız anda sisteminiz otonomlaşmış olacak. Böylelikle siz de endüstri 4.0’ın bir parçası olabileceksiniz.