Yönetim üzerine akademik araştırmalar yapan James Mantelow ve Julian Barkshaw tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, yöneticilerin sahip olması gereken 10 yeteneği gözler önüne serdi. Gayrimenkul sektörünün liderleri olarak, aynı anda birçok şeyi dengede tutmaya çalışıyorsunuz. İşe alım yapmak, süreçleri yönetmek, görevleri planlamak, stratejileri hayata geçirmek…
Mantelow ve Barkshaw’a göre, aslında yöneticilerin 90 ile 120 arasında yeteneğe sahip olması gerekiyor. Bu sayı oldukça fazla. Ama neyse ki araştırma öncelikle odaklanılması gereken yetenekleri belirlemiş.
Aşağıda, bir yöneticinin öncelikli olarak sahip olması gereken ve dünya çapında değer gören yetenekleri araştırma sonuçlarına göre sıraladık. Eğer bu yeteneklere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bile, şunun farkında olmalısınız ki her zaman gelişim için fırsat var. Çaba göstermenize gerek kalmayana kadar bu yetenekler için alıştırma yapın.
Yetenek 1: Her Seviyeden İnsanla Başarılı İş İlişkileri Kurmak
“Ankete katılan danışmanların %79,9’u tarafından önerildi.”
Dünya üzerindeki 15425 danışman tarafından yapılan değerlendirmeye göre, her seviyeden insanla iyi ilişkiler kurmak yetenek setinin en gerekli ve değerli olanı. Neyse ki, insan ilişkilerine dayanan gayrimenkul sektöründe ilişkiler doğal bir şekilde gelişiyor. Ne olursa olsun etrafınızdaki insanlarla güvene dayalı bir ilişki kurmak konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.
Yetenek 2: Görev Önceliklendirmesi Yapabilmek
“Ankete katışan danışmanların %79,5’i tarafından önerildi.”
Birkinshaw’a göre, hepimizin yapmak istediği ya da yapmak zorunda olduğu birçok şey var. Karşılaştığımız talepler o kadar fazla ve bunaltıcı ki, önceliklendirmenin en önemli 2. yetenek olarak seçilmiş olması pek de ilginç değil. Her yöneticinin “Aksiyon Önceliklendirme Matrisi” konusunda uzman olması önemli.
Yetenek 3: Karar Verirken Fırsatlar, Riskler, Tepkiler ve Etik gibi Konuları Göz Önünde Bulundurmak
“Ankete katışan danışmanların %77,8’i tarafından önerildi.”
Finansal konuların tek etmen olduğu ya da sürecin aceleye getirildiği durumlarda nasıl kötü kararlar verilebildiğini siz de görmüşsünüzdür. Bu yüzden de bir problemi değerlendirirken belirli bir sistematik izlemek ve etik değerleri göz önünde bulundurarak risk analizi gerçekleştirmek büyük önem taşıyor. ORAPAPA (fırsatlar, riskler, alternatifler, geçmiş deneyimler, analizler, insanlar, uyum ve etik) yöntemini öğrenmeniz faydalı olabilir.
Yetenek 4: İyi İletişimin Kilit Noktalarını Öğrenmek
“Ankete katışan danışmanların %77,7’si tarafından önerildi.”
Manktelow’a göre yönetim, işleri doğru insanlarla tamamlamak anlamına geliyor. Bunu da ancak verimli bir iletişim ile gerçekleştirebilirsiniz. İletişimlerinizi 7C (açık, kısa, somut, doğru, anlamlı, bütünsel, nazik) kuralına göre devam ettirin.
Yetenek 5: Farklı Paydaşların İhtiyaçlarını Anlamak ve İletişimi Buna Uygun Şekilde Yürütmek
“Ankete katışan danışmanların %75,8’i tarafından önerildi.”
Yürüttüğünüz projeler büyüdükçe, farklı grupları yönetebilme yeteneğinin önemi artacak. Paydaşlarınızı iyi analiz edebilmeli ve aksiyonlarınızı buna göre almalısınız.
Yetenek 6: İnsanları Bir Araya Getirerek Problem Çözmek
“Ankete katışan danışmanların %75’i tarafından önerildi.”
Birkinshaw’a göre problemleri kendi kendinize çözmeye çalışmak daha ilgi çekici olabilir. Fakat farklı insanların görüşünü almak, genellikle daha iyi sonuçlar doğuruyor. Beyin fırtınası oldukça önemli. İnsanları bir araya getirerek (ki bazen oldukça farklı insanları bir araya getirmeniz gerekecek) tartışmalarını sağlayacak yönetimsel sistematiği de oturtmak gerekiyor.
Yetenek 7: Müşteriler ile Empati Kurarak Yeni Fikirler Üretmek
“Ankete katışan danışmanların %74,4’ü tarafından önerildi.”
Tanınır olmak için uygun hizmet sunmak yeterli değil. Rekabetli gayrimenkul piyasasında ayakta kalmak için müşterinizin ihtiyaçlarına hitap eden sıra dışı bir hizmet sunmanız gerekiyor. Yaratıcı dokunuşlar ya da müşterinizin kökeni ile ilgili yapacağınız araştırmalar hizmetinizi özelleştirebilir.
Yetenek 8: Müşteri İlişkilerini Anlamak ve Geliştirmek
“Ankete katışan danışmanların %73,6’sı tarafından önerildi.”
Müşterileriniz ile anlamlı ilişkiler kurabilmek için, yerel piyasanıza hâkim olmanız gerekiyor. Müşterilerinizin bilgi edinmesini sağlayacak bir web sitesi, yerel komünite içerisinde aktif olmak, sosyal medya paylaşımlarını hedeflendirmek ya da müşteri veri tabanı oluşturmak size bu yetenek için iyi bir taban hazırlayacak.
Yetenek 9: Takım İçerisinde Güven Yaratmak
“Ankete katışan danışmanların %73,3’ü tarafından önerildi.”
Bir takım içerisinde birbirine güvenmeyen insanlar varsa, tartışarak çok fazla zaman kaybederler. Tam aksi olarak da, birbirine güven duyan insanlardan oluşan bir takım oldukça verimli çalışarak inanılmaz sonuçlar elde edebilir. Güven inşa etmek için ekibinize örnek olmalı, dürüst iletişim kurmalı, üyeleri tanımalı ve suçlayıcı bir tutumdan kaçınmalısınız.
Yetenek 10: Duygusal Zekâ Konusunda Gelişmek
“Ankete katışan danışmanların %72,1’i tarafından önerildi.”
Birkinshaw’a göre, tüm yöneticiler yüksek duygusal zekâya ihtiyaç duyar. Yüksek duygusal zekâ ise kendini tanımak, kendini kontrol etmek ve bilge şekilde davranabilecek olgunluğa sahip olmak anlamına geliyor. Duygusal zekâsı yüksek yöneticiler ile çalışmak, takım üyeleri için bir zevktir.