Bu makalemizde iki yatırım alanını birbiriyle çarpıştıracağız. Birisi teknolojinin her alana kayması ile birlikte gelişen girişim projeleri, diğeri ise yılların verdiği deneyimler ile sarsılmaz hâkimiyetini sürdüren gayrimenkul sektörü. Hangisi daha güçlü, kazançlı ve güvenilir?
Şimdiden sonucu açık etmekte bir problem görmüyoruz. Bu makalemiz size, neden gayrimenkul sektörüne yatırım yapılması gerektiği konusunda bir kılavuz olacak niteliktedir. Şunu kesinlikle kabul ediyoruz ki eğer paranızı yatırım yaparak değerlendirmeyi düşünüyorsanız, günümüzde en rağbet gören yatırım alanlarından biri yeni teknolojik girişimlerdir. Bunu kabul ediyoruz ve sonuna kadar destekliyoruz. Öyle ki ülkemizde gayrimenkul alanında daha çok girişim projesinin üretilmesi ve desteklenmesi gerektiğine dair pek çok makalemiz mevcuttur.
Ancak ne kadar yeni yatırım alanları ortaya çıkarsa çıksın, gayrimenkul sektörü hala en verimli yatırım alanı olma özelliğini koruyor. Dolayısıyla bu makalede asıl amacımız, iki alandan birini öne çıkarmak değil de bir yatırım alanı olarak gayrimenkul sektörünün neden daha çok artıya sahip olduğunu siz takipçilerimize açıklamaktır.
Haydi başlayalım…
Gayrimenkul Sektörü Geri Döndü
Gayrimenkul pazarı, 2008 yılındaki çöküşten sonra pek çok alanda yeniden kurtarıldı. Özellikle Amerikan konut piyasası başta olmak üzere tüm ülkelerin konut piyasalarında izlenen büyüme, sektöre tekrar yatırım yapmanın faydalı olacağının bir göstergesi. Tıpkı yeni girişim projelerinde olduğu gibi, konut pazarı da güzel bir kabarcık ile yeniden başladı ve pek çok fırsatı beraberinde getirdi. Bu konuda geçmişi daha köklü ola gayrimenkul alanı, girişimcilik alanı ile paralel bir büyüme çizgisi izlemeye başladı diyebiliriz.
Düşündüğünüzden Çok Daha Fazla Fırsat İmkânı
Gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı düşünenler, genellikle tek seçeneklerinin kiralamak için veya satmak için bir ev almak olduğuna inanır. Ancak bu endüstride son yıllarda çok daha farklı yatırım seçenekleri ortaya çıktı. Evleri egzotik gayrimenkul yatırım seçeneklerine çevirebilirsiniz ve hatta inşaat amaçlı arazi satın alımı şeklinde çeşitlendirebilirsiniz.
Ayrıca gayrimenkul pazarı birçok yönden girişim sektörüne de ayna tutar. Yüksek getirili gayrimenkul yatırımları, günümüzde herkesi şaşırtan yenilikler ile bütünleşik olarak ortaya çıkabiliyor. Akıllı ev teknolojisi ile donatılmış evlere veya taraflara kolaylık sağlayan gayrimenkul girişimlerine yatırım yapmak da artık mümkün.
İpotekli Malın Paraya Çevrilmesi
Gayrimenkul sektöründeki büyümeye rağmen, pazar içerisinde ipotekli malların hala büyük bir hacmi bulunuyor. Artan faiz oranlarının insanları etkilemesi ile birlikte ipotekli malların da sayısı artıyor. İnsanlar, ipotekli mallarını bazen geri almaya güçleri yetmediğinde alacaklıya bırakmak zorunda kalabiliyorlar.
Birinin evinden veya ofisinden çıkmak zorunda kalması elbette ki kötü bir şeydir. Ancak bu durum gayrimenkul sektörüne yatırım yapmayı düşünenler için bir fırsat anlamına gelir. Çünkü evin sahibi tarafından ipotek edilen mallar, mortgage yöntemi ile alacaklılar tarafından kendilerine yeni bir sahip bulabiliyor. Ayrıca bu alanda alacaklıların veya kreditörlerin farklı yöntemler ile işleri yapıyor olması daha hızlı ve daha uygun fiyatların elde edilmesini sağlıyor.
Girişimlerin Aksine Gayrimenkul Yatırımında Önünüzü Görebilirsiniz
Gayrimenkul yatırımında, büyük çoğunlukla ne kadar sürede ne kadar bir getiri sağlayacağınızı az çok bilirsiniz. Örneğin kiralık bir mülkünüz varsa, altı ay içerisinde bu kiralık mülk üzerinden ne kadar kazanç sağlayacağınızı hesaplayabilirsiniz. Bu kazancı giderleriniz ile karşılaştırabilir ve kalan fark sizin kârınız olur. Bunu net bir şekilde görebilirsiniz.
Girişimler ise bu kesinliği size vermez. Genellikle tek bir konsept üzerine yatırım yaparsınız ve bir yıl içerisinde ne kadar getirisi olacağına dair net bir bilgiye ulaşamazsınız. Hatta altı ay içerisinde yatırım yaptığınız girişimin tutup tutmayacağına dair bile net bir görüşe sahip olamazsınız. Bu nedenle gayrimenkul alanına yatırım yapmak, bir girişim projesine yatırım yapmaktan her zaman daha güvenlidir.
Gayrimenkul Yatırımı Elle Tutulur Bir Şeydir
Girişim projeleri, her zaman bir fikir üzerine kurulur. Bir ihtiyacın giderilmesi veya bir ihtiyaç yaratılarak onun üzerinden geliştirilen soyut bir fikir ile doğar. Buna bağlı olarak uygulamaya geçirilen bu fikrin sonradan yıkılması da oldukça kolay olur. Fikir çürüdüğü veya gereksiz hale geldiği zaman, yaptığınız yatırım da dağılır gider.
Gayrimenkul yatırımı ise tamamen elle tutulur somut şeyler üzerinden gerçekleşir. Onlar tuğlalar ve alçılar ile arazinin ortasında öylece durmaktadır. Dolayısıyla onu elinizde tutacak ekonomik gücü elinizde bulundurduğunuz sürece o sizindir.
Sonuç
Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi, bize göre aslında en iyisi ve en doğru olan yol, gayrimenkul sektörü ile girişimcilik sektörünü bir arada elde tutmaktır. Günümüz teknoloji dünyasında her iki yatırım aracı etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Yeni gayrimenkulleri yeni emlak teknolojileri ile birleştirerek her iki yatırım alanını bir hareketle yakalamanız da mümkündür. Girişim fikirlerinde başarının yakalanması için öncelikli olarak ihtiyaca yönelik projelerin çok iyi belirlenmesi ve sürecin çok iyi yönetilerek hayata geçirilmesi gerekir.
Emlak sektöründe sadece kiralama yolu ile başlatılan bir girişim olan Airbnb'nin milyarlarca dolarlık bir değerlemeye ulaşması gerçek bir başarı hikayesidir. Bu girişim emlak sektöründe yeni ve farklı girişimlerde oluşan boşluğu iyi farketmiş ve yenilikçi fikirlerin paylaşım ekonomisinin lokomotifi olan Y kuşağı sayesinde tutabileceğini bizlere göstermiş oldu. Emlak endüstrisinde değerlendirilmesi gereken çok büyük fırsatlar olduğunun altını da ayrıca çizelim.
İlgili: AİRBNB, DEĞERİNİ 30 MİLYAR DOLARA YÜKSELTMEYİ BAŞARDI
Girişimcilik Üzerine Kısa Kısa...
Size göre piyasada olmayan bir fikir bulmuşsunuzdur. Size göre şampiyonsunuzdur. Yüzde bir milyon bu fikrin piyasada tutacağı yanılgısına düşerek erken şampiyonluk havasına girmişsinizdir. Size iyi bir haberimiz var maalesef yalnız değilsiniz bu konuda. Evet bazı girişim fikirleri insanın başını döndüren bir Alice Harikalar Diyarında sarhoşluğunu yaşatmaktadır. On binlerce iyi bir girişim fikri teoriden uygulamaya geçildiğinde maalesef emek, zaman ve para kaybının yanında büyük bir psikolojik travma yarattığı gerçeğini bol örnekleriyle bize göstermiştir.
Girişimcilik konusunda, özellikle ülkemizdeki demografik yapının çok iyi analiz edilmesini üstünü vurgulayarak hatırlatalım. Belkide bulduğunuz fikrin tutmamasının bir çok nedenleri vardır.
En başlıcalarından bir tanesini emlakbroker.com ekibi olarak sizinle paylaşalım;
Girişim fikriniz piyasada ilk olduğu için henüz bir pazar oluşmamıştır. Bu pazarı oluşturacak ve hedef kitlenizi bu pazarın içine çekecek olanda girişimcinin kendisidir. Baş döndürücü rekabet ortamındaki mevcut pazardan pay almanın zorluğu mu yoksa yeni bir pazar oluşturarak Mavi Okyanus Strateji'sini benimsemek mi? İşte kırılma noktası :)
Sonuç belli, karar sizin…