“Görgü kuralları, paha biçilmez bir ticari yetenektir.”
Görgü kurallarına uymak, işinizi ileriye taşımak, güçlü insan ilişkileri kurabilmek ve yeni iş fırsatlarını yakalamak için size kapı aralayacaktır. İnsanlarda sizin ile ilgili ilk intibanın görüşmeden bir kaç saniye sonra verildiği düşünüldüğünde kendinizi güçlü, olumlu ve profesyonel biçimde ifade edebilmeniz son derece önemlidir.
İş ahlakı eğitmeni Margo Ammit; görgü kurallarına uymak için önce onun ne olduğunu bilmek gerektiğini, pek çok müteşebbis ve çalışanın ise bundan habersiz olduğunu ifade etmektedir. Ticari görgü kuralları sözlü ve sözsüz iletişim metodları ile birlikte kıyafet ve prezantabiliteyi de içerebilecek şekilde genişletilebilmektedir. Bu kurallara itimat etmek, profesyonelliğinizi gösterdiği gibi karşıdaki insana duyduğunuz saygıyı da göstermektedir.
Ammit; “gerek iş gerekse kişisel hayatınızda başarılı ilişkiler inşa etmenin yolunun karşınızdaki insana değerli ve saygın olduğunu hissettirecek biçimde görgü kurallarını tatbik etmek” olduğunu belirtmiştir. “Doğru biçimde uygulandığında karşınızdaki insanlara ve de kendinize güven aşılayacaktır. Karşılıklı yanlış anlaşılmaları gidererek hararetli geçmesi beklenen görüşmeleri dahi rahatlatabilir. Bu sizin en kötü durumları dahi fırsata dönüştürmenizi sağlayacak sihirli bir araç.”
“Şayet iş hayatında etik kuralları uygulayarak güçlü bir izlenim yaratmak istiyorsanız kendinizi baştan aşağıya elden geçirmenize gerek kalmadan uygulayabileceğiniz bir kaç küçük numara var.”
Bu numaralar duruş, kıyafet yada göz kontağı gibi alanlarda çeşitlendirilebilir. Bir başka iş ahlakı uzmanı Watkins, her zaman dik durmak, insanlarla göz kontağı kurmak, konuşurkan onlara doğru dönerek konuşmak ve samimiyetle gülümsemek gerektiğini ifade etmektedir.
Gülümsemenin herşeyi değiştirebildiğini düşünen Waters, “Gülümseme karşı tarafı rahatlatacaktır, ben ne kadar gülümsersem sorunlarımın o kadar küçüldüğünü düşünüyorum” diyerek kendi kilit taktiğini paylaşmaktadır.
Ancak tek bir gülümsemenin sizi daha profesyonel, hoş ya da cana yakın yapmayacağını unutmamak gerekir. Ammit; burada düşülen kritik hatalardan birinin özellikle de bayanların kıyafet tercihi olduğunu düşünmektedir. İşiniz asla kıyafetinizin gölgesinde kalmamalıdır diyen Ammit, dakikliğin de iş ahlakının önemli bir parçası olduğuna değinmektedir.
Elbette zamanında gelmek önemlidir. Ancak önemli olan sadece zamanında gelmek değil aynı zamanda toplantının kendisidir. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki iş etiğine uygun hareket ederek doğru bir izlenim uyandıran danışmanlar, yeni görüşme ve iş fırsatları konusunda diğerlerinden çok daha başarılı bir performans sergilemektedir.
İnsanlar ile girdiğiniz iletişimin kalitesi ve onlara davranış şekliniz, potansiyel müşterileriniz üzerinde onlara ileride sunmayı vaad ettiğiniz hizmetin kalitesini de gösteren önemli bir araçtır. İsimleri hızlıca öğrenmek, karşı tarafa görüşme esnasında en az 3 kez ismi ile hitap etmek ve asla unutmamanız için bu isimleri kaydetmek yapmayı asla ihmal etmemeniz gereken önemli bir kural.
Müşteriniz ile görüşmeden önce kapıyı açmak ya da açık tutmak, başlangıç için doğru bir yaklaşım. Diğer adım ise el sıkışmak. Bu kolay gibi gözükse de pek çok püf noktası barındırmaktadır. Elinizin temiz ve tersiz olduğundan emin olun. Başparmağın yukarıda ve diğer parmakların birleşik olması, yalnızca parmaklarla değil tüm el ile el sıkışmayı ve bunu yaparken sıkıca yapmayı unutmayın.
El sıkışma için ideal süre üç saniyedir. Bu süre zarfında göz kontağı kurarak gülümseyin, bu sayede kişinin kendisinin hoş karşılandığını ve değer gördüğünü düşünmesini sağlayın. Oturmalarını sağlayın ve içecek temin edin.
Ceket giyiyor iseniz ceketinizin düğmelerinin açık olduğundan, çantanızın görüş alanınız dışında ve ellerinizin tüm süreç boyunca görünür olduğundan emin olun. Telefonunuzu sessize almanız, çalan telefon yüzünden önemli bir gelişmenin yarıda kesilmesini engelleyebilir. Telefon başkaları ile iletişim kurmak içindir ve şayet siz telefonunuzun çalmasına izin veriyorsanız karşınızdaki ile değil başkaları ile iletişim kurmaya çalışıyorsunuzdur.
Hep böyle olmuştur: Ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz önemlidir.
Gün içinde pek çok yeni insan ile ya da potansiyel alıcı ile görüşmek, insanların güven problemlerini giderecek profesyonel intibayı her fırsatta ve her konuşmalarında uyandırmak zorunda olan gayrimenkul danışmanları için bu son derece kritik öneme sahip bir konudur.
Anlaşılması gereken şey, insanlarla iletişim kurmanın farklı yolları olduğu ve bu yolların karşınızdaki insana göre değişebileceğidir. Örnek olarak erkekler, kadınlardan farklı bir iletişim metodu kullanmaktadır. Kadınlar dakika içerisinde 100 kelime ile konuşurken erkekler için bu çoğu zaman 60’a düşmektedir. Erkekler konuşmayı amaçları için yapar iken kadınlar için konuşmak başlı başına bir eğlence, konuşmanın kendisi bir amaç olabilmektedir.
Telefon ile konuşurken mutlaka iki elinizi de kullanmalısınız. Biri telefonu diğeri ise not almak gerektiğinde kalemi tutmak için. Telefonu kapatması için onlara öncelik tanıyın ve aktif bir dinleyici olduğunuz gerçeğini aklınızda çıkartmayın. Sürekli konuşarak karşıdakini dinlemeyen biri olmayın, iletişimde konuşmaktan daha önemlisi dinlemektir.
E-posta, SMS ve diğer multimedya iletişim araçlarında konu alanının girildiğine, herhangi bir kısaltma kullanılmaksızın mesajın net biçimde ifade edildiğine dikkat etmeli, daima iyi dilek ifadeleri belki de gülümseme ile mesajınızı bitirmelisiniz.
Watkins’in ifadesi ile içinde gülümseme barındıran hiçbir şey, yanlış yolda olamaz.