Bir resim bin kelimeye bedelse, bir emojinin değeri nedir?
Şaşırtıcı bir şekilde, muhtemelen düşündüğünüzden daha değerlidir.
Gülen yüz, sadece gülen yüzdür, değil mi? Ne yazık ki, artık değil. Zamanın bu noktasında, temel bir emoji klavyesinde, çoğu hepimiz için aynı şeyi ifade etmeyen, değişen ifadelere ve hareketlere sahip 95 gülen yüz bulunuyor. Bir keresinde bir arkadaşıma, "ağlamak" demek istediği yaşlarla dolu yüzün aslında "ağlayarak gülmek" emojisi olduğunu belirtmek zorunda kaldım :)
Ancak her emoji sahtekarlığı o kadar açık değildir. Ve profesyonel bir emoji yanlış adımı, bir arkadaştan yanlışlıkla gelen bir metinden daha fazla endişeye neden olabilir.
Bir an için düşünün. Göz kırpan bir gülen yüz sizin için ne ifade ediyor? Yoksa kovboy şapkası takan gülen bir yüz mü? Ağzı kapalı bir gülümsemeye karşı ağzı açık bir gülümsemeye ne dersiniz?
Şimdi emlak ofisinizdeki en yakın çalışma arkadaşlarınıza bu emojilerin ne anlama geldiğini sorun. Şansınız: Cevaplarınız eşleşmeyecek. 30 yaş üstü kalabalığın içinde bizlerin mutlu, misafirperver bir gülen yüz olarak gördüğümüz şey, genç danışmanlara alay ve dalga geçme havası gönderebilir. Bu arada, bir kafatası size ölüm veya tehlikeye açık bir gönderme gibi görünebilir, ancak 30'lu yaşlarında bir danışmana "Gülmekten ölüyorum" anlamına gelebilir.
Yeni araştırmalar, daha fazla insanın emojinin arkasındaki anlamı yanlış yorumladığını gösteriyor. Metin veya e-posta üzerinden yapılan iş yazışmalarında, insanlar mesajlarına duygusal bağlam eklemek için genellikle emojiye yöneliyor. Ancak Computers in Human Behavior adlı bilim dergisinde yayınlanan bir rapora göre, müşterilerle iletişim kurarken bunları dikkatli kullanmalısınız.
Emojiler daha çok iş konuşmalarında kullanılıyor. Ve uzaktan çalışma, Microsoft team, Slack gibi platformlarda daha hızlı mesajlara duyulan ihtiyacı yarattılar. Bir iş arkadaşınızın emojisini mutlaka gerçek değerinde alamazsınız ve gönderdiğiniz bir emojinin nasıl yorumlanacağını düşünmeniz gerekebilir.
Tabii ki, eski nesildeki pek çok kişinin ofis emojilerinin iş hayatında yeri olmadığına dair düşünceleri var. X kuşağı, emojilerin profesyonel olmadığını ve sohbeti baltaladığını söylüyorlar. Ancak emoji karşıtı kalabalığın da resmi e-postalara bel bağlaması muhtemel. İletişimin, hatta profesyonel iletişimin o kadar çok platformda gerçekleştiğini ve farklı iletişim tarzlarına uyum sağlamamız gerektiğini unutuyorlar.
2021'de emojilerden kaçınabileceğimizi düşünmek saflık olur. Belirli bir günde, bir müşterime profesyonel bir e-posta gönderebilirim, ardından bir meslektaşıma emojilerle dolu bir WhatsApp mesajı gönderebilirim. Sosyal medya paylaşımları neredeyse emoji kullanımını zorunlu kılıyor. Şirketlerin genç kuşağı etkilemeye çalışmak için pazarlama kampanyalarında düzenli olarak emoji kullandığını biliyoruz.
Araştırmacılar, erkeklerin ve kadınların ortak emojiyi sıklıkla farklı yorumladığını ve bunun yanlış anlamalara yol açabileceğini belirtiyor. Michigan'daki Wayne State Üniversitesi'nde psikolog olan Lara Jones ve diğer araştırmacılar, kadınların emojiyi erkeklerden daha fazla kullanma eğiliminde olduğunu söylüyor. Emoji kullanımı ayrıca genç yetişkinler arasında daha yaygın ve arkadaşlarla iletişimde patronlardan veya diğer iş liderlerinden daha çok kullanılıyor.
Ancak araştırmaya göre, kadınlar erkeklerden daha fazla emoji okuyabiliyor. Örneğin, kadınlar nötr veya belirsiz yüz emojisini erkeklerden daha olumsuz olarak yorumlayabilir. Jones, bir örnek olarak "düşünen" emojiyi veriyor: Erkekler bu emojiyi biraz olumlu olarak görme eğilimindedir, ancak kadınlar genellikle bu emojiyi olumsuz olarak görür.
Araştırmacılar ayrıca, "boynuzlu gülen surat" ve "kaşları kalkık" emojilerinin de yaygın olarak erkekler ve kadınlar tarafından farklı yorumlandığını belirtiyor. Diğer araştırmalar, gülen yüz emojisinin sadece daha büyük yaş grupları için mutluluk anlamına gelebileceğini, ancak genç insanlara alay ve küçümseme hisleri gönderebileceğini belirtiyor. Aynı şekilde, bir kafatası emojisi bazıları için tehlike, bazıları için ise “kahkahalardan ölmek” anlamına gelebilir.
Araştırmacılar, insanlara emoji kullanmayı tamamen bırakmalarını tavsiye etmiyor; Semboller dijital konuşmalarda çok yaygın ve önemli hale geldi ve iletişimi daha kişisel hale getirebilir. Ancak araştırmacılar, alıcıların iletişim tarzını ve tercihlerini öğrenene kadar onları farklı nesilden alıcılarla kullanmaktan kaçınmanızı öneriyor.
Elbette emojiler boş yere kullanılmamalıdır. Bir e-postada ünlem işaretlerinin yerleştirilmesine çok benzer şekilde, uygun, profesyonel emoji kullanımı için hala bir strateji var. Ve nesiller arası ve uluslararası emoji paylaşımı, her zaman hedef kitlenizi düşünmeniz gerektiği gibi, biraz dikkatli düşünmeyi de gerektirir :)