Şimdi piyasanın iyiye gittiğini, iş hacminizin arttığını ve takımınızın büyüdüğünü hayal edin. Böyle bir tablo her şeyin mükemmel olduğu izlenimini veriyor değil mi?
Halbuki, büyüyen bir iş hacmi inanılmaz olsa da, büyüme oranları ve kârda artış daha önce günlük işleyişinizde hiç karşılaşmadığınız birçok problemi yanında getirecek. Ve eğer ki bu büyümeyi daimi kılmak ve kârınızı sürekli artırmak isterseniz, yapılacak ekstra yüzlerce iş olacak.
İşte bu yüzden, emlak sektöründeki iş hacminizi artırmak, daha çok insana hitap etmek ve daha çok kar etmek için tıpkı bir CEO gibi düşünmeniz gerekiyor. Eğer ki işlerinizi şimdiden bir CEO gibi yönetirseniz, hem büyümeniz kolaylaşacak, hem de artan iş hacmi ile baş edebileceksiniz.
İlgili: Steve Jobs: Gayrimenkul Dünyasının Yeni CEO'su
Gelin şimdi CEO gibi düşünebilmek için atmanız gereken 3 adımdan söz edelim:
1. Gelir-Gider Tablonuza Hakim Olun
Başarılı bir iş yürütebilmenin ilk adımı her zaman gelir gider durumunu takip edebilmekten geçiyor. Kaç gayrimenkul danışmanının bu konuda çok başarısız olduğunu bilseniz oldukça şaşırırsınız.
Gelir gider konusuna hakim olmak ne demek? Aslında bu konu, her kazandığınız liranın ne kadarının size kaldığını bilmeniz anlamına geliyor. Yani her listelemeniz için harcadığınız pazarlama masraflarını ya da sözleşme masraflarınızı bilmeli ve elde ettiğiniz gelirin kâr oranını hesaplayabilmelisiniz.
Eğer ki bu bilgiden yoksunsanız, işlerinizin nasıl gittiğinden haberdar değilsiniz demektir. Elinizde veri olmadan ne iş planlaması yapabilir, ne de hedef koyabilirsiniz. Üstelik harcamalarınızdan haberdar olmadığınız için gereksiz harcamaları da tespit edemezsiniz.
Bu yüzden, gelir-gider verilerinizi tutmalı ve bu değerleri en az ayda 1 kez gözden geçirmelisiniz. Böylelikle gerekli aksiyonları zamanında alabilirsiniz.
2. Bütçe Yönetimi
Kaç gayrimenkul danışmanının pazarlama planına sahip olduğunu ve kaçının takımları için bütçe belirlediğini biliyor musunuz? Cevap yine çok basit: gerçekten de çok azı.
Her yılın başında, iş yerinizdeki kilit danışmanlarla birlikte ya da kendi başınıza o yıl içerisinde yaptığınız harcamaları planlanan harcamalarla eşleştirmelisiniz.
İşlerinizin verimliliğini ölçecek metriklere sahip olmak para yönetimi için çok önemlidir. Örneğin, bir reklam panosuna ilan vermek için son 6 ayda toplam 10.000 TL harcadınız, ama bu pano sayesinde sadece 5000 TL’lik bir iş kapadınız. Bu ilanı artık neden veresiniz ki?
Sonuç olarak, eğer ki işleriniz için belirlediğiniz bir bütçe yoksa ya da bir bütçeniz var ama bu bütçeyi ne kadar efektif kullandığınızı ve harcamalarınızın planlarınız ile ne kadar örtüştüğünü bilmiyorsanız, paralarınız hızla suyunu çekecek.
3. Kontrol Edenleri Kontrol Edin
Bir CEO olduğunuzda, ya da sadece işlerinizi büyütmeye başladığınızda bile, mutlaka yardıma ihtiyacınız olacak. Ve umarız ki önem sıralamasında altlarda kalan işleri başkalarına devredebileceksiniz. Ama eğer ki bu devir sistemini iyice tasarlamaz ve kontrol mekanizması geliştiremezseniz, yakın zamanda sistem çökebilir.
Bu yüzden ne tarz bir sistem kurarsanız kurun, ya da hangi işleri başkalarına verirseniz verin her zaman en üst kontrol noktasının siz olması gerekiyor. Eğer ki her işe tepeden bakabilirseniz, gereksiz masrafları ve aktiviteleri aylarca üzerine kafa yormanızı gerektirmeden ortadan kaldırabilirsiniz.
Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmak için satış yapmak yeterli değil. Çok başarılı danışmanlar gerçekten de işlerini tıpkı bir CEO gibi yönetiyor. Bir CEO gibi yönetmek demek olan biten her şeyden haberdar olmak anlamına geliyor. Bu daha fazla iş demek mi? Evet. Ama kâr oranlarınız arttığında ve işleriniz büyüdüğünde sahip olacağınız çevreyi ve hayat standartlarını düşünürseniz, bu taktiği denemeye değer bulacaksınız.
“Ne zaman zor, doğru bir karar verirseniz biraz daha cesaretli olursunuz ve ne zaman kolay, yanlış bir karar verirseniz biraz daha cesaretsiz olursunuz. CEO’ysanız bu seçimler şirketin cesaretli veya cesaretsiz olmasına neden olacaktır.” Ben Horowitz
“Yenilik yaptığınızda, herkesin çıldırmış olduğunuzu söylemesine hazırlıklı olun.” Larry Ellison, Oracle
“Yüksek beklentiler kesinlikle her şeyin anahtarıdır.” Walmart CEO, Sam Walton
“Ortak ve tutku dolu amaçlara sahip insanlardan oluşan bir topluluk oluşturabilirseniz, her şey mümkündür.” Starbucks, Howard Schultz
“İş yapış modelim Beatles grubudur. Birbirlerinin olumsuz eğilimlerini kontrol altında tutan dört adam vardı. Birbirlerini dengelediler ve toplamları, parçaların toplamından daha büyük oldu. Benim iş hayatına bakış açım şöyle: İş dünyasındaki büyük şeyler hiçbir zaman bir kişi tarafından yapılmaz, bir grup insan tarafından yapılır.” Steve Jobs
Görsel: Bigstock