"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Kazandıran Bilgiler: Emlak Web Sitenizi Sesli Arama Özelliğine Uyumlu Hale Getirin

Emlak sektöründe online web ortamının ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu artık söylememize gerek yok. Eminiz ki emlak profesyonellerinin birçoğu işini web ortamı ile entegre ederek bu ortamdan faydalanmanın yollarını düşünmüştür. Kimisi tanıtım amaçlı bir web sitesi kurarken kimisi satılık listelerin müşterilere sunumu için özel web siteleri kuruyor. Web sitelerinin yanı sıra sosyal medyada paylaşımların yapılması, blog sayfası kurup içerik üretilmesi, SEO çalışmalarının yapılması ve üst seviyedeki emlak listeleme sitelerinde müşteri referansları toplanmasına kadar uzayıp giden bir görevler listesi var.

Açıkçası yukarıda saydığımız görevlerin artık her emlak profesyoneli için birer zorunluluk haline geldiğini görüyoruz. Dolayısıyla bunları herkes yapar hale geldi. Bir şeyin herkes tarafından uygulanması ise daha üst noktaların yakın zamanda geleceğine dair bir işarettir. Çünkü rekabetin yoğunlaştığı yerde öne çıkmak için daha farklı yöntemlerin uygulanması gerekir.

Şimdilerde web siteleri üzerinden daha fazla potansiyel müşteri çekmek ve rakipler arasında öne çıkmak için uygulanmaya başlanan daha farklı özellikler söz konusu. Bunlardan birisi özellik haritalarının web sitelerine eklenmesi ile ilgilidir. Özellik haritaları ile ilgili daha önce hazırladığımız bilgi dolu makaleyi buradan inceleyebilirsiniz. Bu makalemizde ise diğer bir yeni özellik olan sesli arama komutlarının web siteleri üzerinden kullanılması konusuna değineceğiz.

Sesli Arama Komutları

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre mobil kullanıcıların beşte biri cihazlarını yönetmek için sesli aramaları kullanıyor. Tabii ki birçok otomobilde bile artık müziği, mesajları ve e-postaları ses komutları yoluyla yönetmek mümkünken buna şaşırmamak lazım. Peki, sesli aramalar web siteleri için ne anlama geliyor? Dijital asistanların ve sesli komutların doğuşu ile birlikte Siri, Cortana, Alexa ve benzeri sistemlerin web siteleri ile uyumlu olup olmaması bir değer ifade ediyor mu?

Web sitenizin içeriği ile ilgili olarak aklınızda tutmanız gereken ilk şey, sesli kullanıcıların içeriği nasıl aradığıdır. İnsanlar, bir veya iki anahtar kelime aramak yerine sesli kullanıcılar genellikle tam bir cümle şeklinde arama yaparlar. Örneğin Apple’ın Siri’sine şu şekilde soru yöneltirsiniz: “Hey, Siri. Çikolatalı kurabiye nasıl hazırlanır?” Ardından Siri bu soruya internet taraması sonucunda bulduğu çikolatalı kurabiye tarifleri ile cevap verir. Peki, Siri size ne göstermesi gerektiğini nasıl biliyor? Bunun cevabı derin öğrenmede ve web site optimizasyonunda saklıdır.

Derin Öğrenme

Derin öğrenme, insan beyninin verileri işleme biçimini taklit eden ve karar verme modelleri oluşturan bir yapay zekâ teknolojisidir. Yapay zekâdaki makine öğrenimi dediğimiz yöntemin bir alt kümesidir. Yani derin öğrenme, bir robotun karşılaştığı verileri kaydedip belirli durumları öğrenmesi ve ardından öğrendiği bu verileri kullanarak size akıllı cevaplar sunabilmesi anlamına geliyor.

Bu teknolojinin kullanımı arttıkça gösterdiği işlev de daha fazla gelişiyor. Çünkü ne kadar çok kullanılırsa bot yazılımı o kadar çok şey öğreniyor ve her defasında daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkıyor. Daha kaliteli arama sonuçlarının ortaya çıkması ise kullanıcıların sistemi daha fazla kullanmasını sağlıyor. Burada karşılıklı bir fayda söz konusudur. Dolayısıyla insanlar her geçen gün sesli aramalara daha fazla başvuruyorlar.

Bu artan ilginin farkında olan girişimciler ve iş adamları ise SEO ve web içeriğinin sesli aramalar için uyumlu hale gelmesi üzerine yoğunlaşmış durumdalar. Peki, yakın zamanda web siteleri için de sesli arama özelliğinin geleceğini biliyorsak, web sitemizi bu duruma nasıl hazırlayabiliriz?

Web Sitelerinin Sesli Arama Yapısına Uygun Hale Getirilmesi

Eğer gelecekte emlak web sitemiz üzerinden sesli arama özelliğini aktif edecek ve rakipler arasında öne çıkacaksak şimdiden sitemizi bu yapıya uygun hale getirmekte fayda var. Bunun için sitemizin SEO yapısında neye odaklanmanız gerektiğini bilmeniz lazım. Yani SEO’yu seçilen anahtar kelimelere odaklamak yerine bir ses kullanıcısının sormak istediği soruları kalıp olarak cevaplayacak anahtar cümlelere odaklanıyor olmalısınız.

Verilecek olan yanıtları tam cümleler ile düşünerek içeriğinizi insan beyninin düşünce yapısına uygun hale getirmeniz gerekiyor. Çünkü ileride gelecek olan sesli arama özelliği, buna göre çalışacaktır ve kalitesi de ona göre değişecektir. Örneğin bir kullanıcının sizi bulmak için ne aratacağını düşünün. Bu sorunun cevabı web sayfasında mevcut mu veya SEO çalışmanız içinde var mı?

Web sitelerinin çoğunda “Sık Sorulan Sorular” bölümünün neden bir kalıp gibi kullanıldığını biliyor musunuz? Çünkü bu bölümde sorulan sorular ve cevaplar, insanların içeriğinizle ilgili soracağı soruları ve cevapları içerir. Bu da o sorulardan birinin aratılması durumunda sayfanızın listelenme olasılığını arttırır.

Mobil Uyumluluğun Önemi

Sesli arama özelliklerinin her ne kadar web siteleri ile uyumlu hale getirilmesi söz konusu olsa da mobil kullanımının hat safhada olması, sitelerin mobil uyumluluk için uygun olmasının ne kadar öneli olduğunu ortaya koyuyor.

Sitenizin sesli arama özelliğine hazır olduğundan emin olmanızın bir diğer yolu da mobil uyumluluk testinden geçip geçemeyeceğidir. Bunu öğrenmenizin en iyi yolu Google’ın mobil uyumluluk testine göz atmanızdır. Bu araç, size sitenizin mobil uyumluluk testinden geçip geçmediğini gösterecektir. Eğer siteniz testi geçemezse Google, sitenizin mobil uyumlu hale gelmesi için neler yapmanız gerektiğini size gösterir.

Tüm bu tüyolar ile gelecekte faydanıza olacağı kesin olan bir teknolojiye hazırlıklı olmanız çok önemlidir. Eğer rakipleriniz arasında bir adım önde olmak istiyorsanız bu yenilikleri takip etmeli ve uygulamalısınız.

DİĞER HABER
12 Ekim 2022