Farklı olmak aynı zamanda ayrıcalıklı olmak anlamına gelir. İş hayatında ya da günlük hayatta birbirini kopyalayan adeta fotokopi makinasından çıkmış insanlarla karşılaşmak ve bu insanların yaşayan ölüler haline geldiğini görmek, kazanmanın farklı olmak ile aynı anlama geldiğini anlamak için yeterlidir.
İşte ünlü yazar Jack Trout “Farklılaş Ya Da Öl” kitabını, kendi endüstrilerinde farklı olmayı isteyen kişi ve kurumlara rehber olması için yazdı. O, kitabını bundan yaklaşık 15 yıl önce yazmıştı. İleride sektörlerin ve markaların çok daha çeşitleneceğini ve bu çeşitlilik arasında sıyrılmanın çok daha zorlaşacağını görebilen Jack Trout’un bu kitabı, günümüzün gelişmeleri ile güncellenerek yeni halini aldı.
Günümüzün iş dünyaları - özellikle emlak endüstrisi - rekabetin en yoğunlaştığı dönemlerini yaşıyor. Sayısız marka ve sayısız kanaat önderinin bulunduğu emlak endüstrisinde, bu çeşitliliğin arasından sıyrılmak için illa ki bir şeyleri farklı yapmak gerekiyor. Ancak sistemin ekonomik değişkenlere bağlı olduğu bir endüstride ne kadar farklı olunabilir?
Kitabında bu temel sorunun cevabını çeşitli örneklendirmeler ile veren Jack Trout, farklılaşmanın sandığınız gibi absürd şeyler yapmak olmadığına ve tam tersine belirli bir strateji kurmayı gerektirdiğine dikkat çekiyor. Ve buna konumlandırma stratejisi adını veriyor. Yani, belirli bir mantık çerçevesi içerisinde oluşturulan, üzerine düşünülmüş ve tutarlı bir strateji oluşturularak farklılaşmanın sağlanabileceğini öngörüyor.
Peki, daha somut anlamda nedir bu konumlandırma stratejisi? Bunu kısaca bir şirketin veya markanın kendine nerede olduğunu ve nerede olmak istediğini sormasıdır diyebiliriz. Dolayısıyla bir marka olarak gayrimenkul sektöründe hedeflediğiniz pazarda ne durumda olduğunuzu bilmeniz ve bu pazarda farklılaşmak için neye ihtiyacınız olduğunu görmenizdir.
Jack Trout, kitabında farklılaşmak için izlenebilecek dört adım olduğunu belirtiyor ve bunları ayrıntıları ile açıklıyor. Gelin bunları inceleyelim.
Anlam Süzgeci
Öncelikle içinde bulunduğunuz pazarı ve bu pazar içinde bulunan rakiplerinizi iyi tanımanız gerekir. Sektöre dışarıdan bir gözle bakarak büyük resmi görmelisiniz. Sizi farklılaştıracak olan sektördeki boşlukları ancak dışardan bir göz gibi bakarak fark edebilirsiniz. Ardından bu pazar içerisindeki kendi konumunuzu belirleyerek başarabildiklerinizi ve başaramadıklarınızı ortaya koymalısınız.
Farklılaşma Fikrinin Yaratılması
Piyasayı araştırırken bir yandan da sizi farklı kılacak olan o fikri bulma arayışında olmalısınız. Sadece sunacağınız hizmet anlamında değil, aynı zamanda markanızı yansıtacak bir görüş anlamında da farklılık yaratmayı düşünebilirsiniz. Burada amaç sizi piyasada farklı kılacak bir nokta yakalayabilmektir. Pazarlama, hizmetler, fiyat çizelgesi, çalışma şekli, müşteri ilişkileri veya herhangi bir şey…
Fikrin Kanıtlanması
Diyelim ki sizi farklılaştıracak o fikri buldunuz. Artık düşünmeniz gereken şey, edindiğiniz ve lanse edeceğiniz fikrin başkaları tarafından da onaylanıp onaylanmayacağı üzerine düşünmek olmalıdır. Bu noktalarda sizin güven oluşturma ve ikna kabiliyeti gibi kişisel özelliklerinizi de konuşturmanız gerekir.
Farklılığın İletişimi
Artık son aşamada, oluşturulan ve lanse edilen fikrin piyasanın tüm noktalarında tanıtılması zamanı gelir. Oluşturduğunuz farklılık, ancak başkaları tarafından bilindiği zaman sizi hedefe ulaştıracaktır. Pazarlamanın ve iletişimin her türlü yöntemi ile yarattığınız farklılığı artık yayma zamanıdır.
Son olarak Jack Trout’un, farklı olmak isteyen kişi ve kurumlara yönelik kitabında yazmış olduğu 8 farklı yöntemi de sizlerle paylaşıyoruz.
1. İlk olun.
2. Sahiplenebilecek nitelikler öne sürün.
3. Lider olun.
4. Pazarda uzmanlaşın.
5. Kurum tarihi yaratın ve bunu kullanın.
6. Birinci tercih olmayı keşfedin.
7. Ürünlerinize özel nitelikler yükleyin.
8. Markanızı ya da ürününüzü çekici ve cazip kılın; yakıcı olun.