Goldman Sachs ekonomistlerine göre, Covid-19 dünyayı vurmadan çok önce konut sektörünü rahatsız eden piyasadaki ev kıtlığı, diğer pandemik kıtlıklardan daha uzun sürecek.
Raporda, mobil cihazların, arabaların ve bilgisayar çiplerinin kullanılabilirliğini etkileyen tedarik zinciri kesintilerinin pandemi gerilerken hafifleyeceği, ancak gayrimenkulün bu kadar şanslı olmayacağı belirtildi.
Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, bu ayın başında yayınladığı raporda, "ABD ve dünya ekonomisini etkileyen tüm kıtlıklar arasında, konut kıtlığı en uzun sürebilir" dedi. "Satılık ev arzı ilkbahardan bu yana mütevazi bir artış gösterse de, bu durum pandemi öncesi seviyelerin oldukça altında kalıyor ve görünüm, kıtlık için hızlı bir düzeltme sunmuyor."
Rapora göre, yeni konut inşaatıyla envanteri genişletmeye çalışan proje geliştiricilerinin karşı karşıya olduğu rüzgarlar, arsa, işçilik ve inşaat malzemeleri kıtlığını içeriyor. Geçen ay yayınlanan bir rapora göre, 2008 mali krizinin ardından yıllarca süren yetersiz inşaat, piyasada milyonlarca müstakil ev kıtlığına sebep oldu.
Yeni evlerin pazarda olmaması, mevcut ev pazarındaki rekabeti artıyor. Konut ekonomistleri, piyasadaki envanteri ölçmek için “ay arzı” adı verilen bir gösterge kullanıyor. Piyasaya başka bir mülk gelmezse, listelenen tüm mülklerin satılmasının ne kadar süreceğinin bir tahmini yapılıyor. Dengeli bir piyasada, bir mülkün pazarda kalma süresi genellikle 6 aya yakın olarak hesaplanıyor.
Goldman Sachs uzmanları, "Proje geliştirici şirketler, pandemiden önce mevcut olan ters rüzgarlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor - özellikle inşaat iş gücü eksikliği ve üzerine inşa edilecek arazi eksikliği - ve pandemi, tedarik zinciri kesintileri, kereste kıtlığı ve şimdi ekonomiden kaynaklanan daha fazla gecikmeyle bu sorunları daha da kötüleştirdi." değerlendirmesinde bulunuyor. Goldman Sachs raporunda, bu daralmayı geniş çaplı işgücü kıtlığı olarak yorumluyor.