Konut kredilerinin faizleri, vadeleri, gerektirdiği onlarca evrak bir kenara herkesin ortak olarak dile getirdiği sıkıntı bu kredilerin onaylanma sürecinin yavaşlığı. Üstelik onay verilenlerin dışında tatmin edici bir neden gösterilmeden verilmeyen kredilerin de sektörde birçok anlaşmayı imza aşamasında bozduğunu biliyoruz. Aslında ciddi bir satış oranına etki edecek bu olumsuz durum danışmanların kâbusu durumunda. Hangi parametrelerin ölçü alınıp değerlendirmeye alındığı bankalar tarafından çoğu zaman açıklanmıyor.
Sanayi devriminden itibaren günümüze kadar insanların her ne konuda olursa olsun işleri hızlandırma konusunda başvurduğu yol aynı: teknoloji. Günümüzde ise bu teknolojinin en inovatif biçimi yapay zeka ve bunun her sektöre uygun bir şekilde optimize edilerek entegresinin yapılmaya başlandığını görüyoruz. Hatta Google’ın bu konuda en son geldiği yer ve bunun emlak sektörüne etkisi hakkındaki yazımıza da buradan göz atabilirsiniz.
Görünen o ki artık konut kredilerinin onay ve karar sürecinde yapay zekalar etkin bir rol oynamaya başlayacak. Global bir gayrimenkul ve analiz sağlayıcısı olan CoreLogic yakın zamanda şu anki kredi onay sürecinin gereksiz uzun ve verimsiz olduğunu, çoğu formun hala ıslak imza gerektirdiğini belirten bir blog yazısı yayınladı. Bunlara ek olarak, bu süreç içerisinde bazen bir evrak için bile olsa defalarca görüşmeye gitmeniz de gerekebiliyor.
Şu anki konut kredisi sisteminin bir diğer bize göre saçma yönüyse, sizin gelirinizi değerlendikleri kriterler. Bu konudaki mantıksızlığı CoreLogic araştırmacısı olan Brandon Brahms şöyle dile getiriyor: “Kira ve yatırım gibi pasif ve portfolyo gelir akışlarından, maaş ve primler gibi geleneksel gelir kaynaklarına kadar hesaplanması gereken bir sürü muhtemel gelir değişkeni bulunan bu süreçte değinilmesi ve gözden geçirilmesi gereken birçok nokta mevcut.”.
Yapay zekanın bu hesaplamaları insanlardan çok daha hızlı ve daha az hata payıyla yapacağı tartışılamaz bir gerçek. Yapay zeka krediyi verecek tarafa, bir kişinin o krediyi geri ödeme ihtimalinin ne kadar olduğunu kişinin varsa kredi geçmişi, çeşitli gelir kaynakları, görünen mal varlığı gibi veri ve istatistiklerine dayanarak söyleyebilir.
Bu sisteme henüz tamamıyla geçmiş bir kurum mevcut değil ancak yapay zekadan konut kredisi bağlamında faydalanma konusunda ilk adımlarını atanlar var. Bunlardan biri olan LoanDepot, bir yapay zeka sistemini müşterilere konut kredisi hakkında bilgi vermek ve daha başvurularına başlamadan önce onlara bir ön eleme yapmak amacıyla kullanıyor.
Ortalama bir bankada konut kredisine başvurma süreci günümüzde özel durumlar haricinde en az haftalar alıyor. Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de artık alışagelmiş ve çağın gerisinde kalmış olan mevcut konut kredisi onay sürecinin otomasyona bağlanması şart. Global olarak bunu fark eden ve yeni sistemin öncüsü olmak isteyen birçok kuruluş bahsettiğimiz üzere konut kredilerinin otomasyonu üzerine çalışmalarını sürdürüyor ve yakında tüm başvuru/onay sürecinin kökten değiştiğini ve hızlandığını pek yakında göreceğiz.