“Her güzel şeyin bir sonu vardır.”
Evet, birkaç yıldır oldukça iyi ilerleyen gayrimenkul piyasası son zamanlarda duruldu ve daha sabit bir hal aldı. Kredi oranları ve fiyatlar yükseliyor ve artık alıcılar bir konutu almak için birbirleriyle yarışmıyor.
Ama bu durum sizde endişe yaratmamalı. Tabi ki hazırlığını iyi yapmamış gayrimenkul danışmanları yarışta geride kalacak ve bu zorlu piyasa koşullarında zorlanacak. Eğer ki gayrimenkul piyasasında bir süredir varsanız ve bu tarz bir piyasa dönemini daha önce de atlattıysanız, yetenekli danışmanlara sürekli ihtiyaç olduğunun siz de farkındasınızdır. Piyasa kötüleşti diye alım-satım işleri asla durmayacak.
Her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Müşterilerinize iyi fırsatları sunabilmeniz için kriz ortamına ihtiyacınız var.
Bize piyasanın gidişatı ile ilgili soru soran danışmanlara ekonomi ile ilgili kötü yorum ve tahminlerde bulunan hiç kimseye kulak asmayın diyoruz. Bu kişilerin bu gibi piyasa şartlarında konuşacak ve danışılacak olması onların meydanı boş bulmasının bir göstergesi. Düne kadar rekorları altüst eden Messi bugün eleştiriliyor. Siz hiç bitmeyen bir maç veya film ya da yağmur gördünüz mü? Siz hiç nezle dâhil olmak üzere hastalanmayan birisini gördünüz mü?
Biz danışmanlar aracıyız. Piyasaya bu gözlükten bakıyoruz, bu şapkayı giyiyoruz. Yani üreten bir inşaat firması ya da mülk sahibi konumunda değiliz. Bu çok önemli ve anlaşılması gereken bir konu. Piyasanın iyi olması veya kötü olması bizim işimizi çok önemli bir ölçüde etkilemiyor. İyi bir piyasada zaten satış yapılıyor. Kötü ve durağan bir piyasada ise yatırımcı müterilerinize daha iyi fırsatlar sunmanızı sağlayacak gayrimenkuller ortaya çıkıyor. Dünyanın gelmiş geçmiş bir numaralı yatırımcısı Warren Buffet bizim bu konuda ki görüşlerimizi doğrular şekilde tavsiyeler veriyor:
“Piyasadaki dalgalanmalara düşmanınızmış gibi değil dostunuzmuş gibi bakın, akılsızlık yapmak yerine ondan kâr edin”
Bir yıl ya da bir ay önceki kadar yoğun işlerinizin olmaması dünyanın sonu değil. Bu durum sadece yeteneklerinizi geliştirmek için biraz daha çaba harcamanız gerektiğini gösteriyor.
Durgun piyasa koşullarında ayakta kalabilmek için emlakbroker.com ekibinin derlediği 10 ipucundan yararlanabilirsiniz:
1. Müşteri İlişkilerine Odaklanın
Müşteri ilişkilerinize önem vermek, size yıllar boyunca yararlanabileceğiniz bir ortam yaratacak. Veritabanı ile ilgili teknolojik gelişmeler son 10 yılda çığır açmış ve işleri değiştirmiş olabilir. Fakat gayrimenkul piyasası aynı 10 yıl önceki gibi hala insan ilişkilerine dayanıyor.
2. Verimli Bir Mail Listeniz Olsun
İşleriniz yavaşlasa dahi, potansiyel ve geçmiş müşterilerinizle iletişimde kalmaya devam etmelisiniz. Yaklaşık 1000 kişiden oluşan ve her yıl güncellediğiniz bir mail listenizin olması önemli. Hedefiniz bu listeden her yıl en az 15 kişiye satış gerçekleştirmek olacak.
3. Pazarlama Araçlarına Yatırım Yapın
Piyasa koşulları ne olursa olsun, gelirinizin yaklaşık yüzde 30’luk kısmını kişisel ve marka pazarlama aktivitelerine ayırmanız gerekiyor. Böylelikle sürekli olarak müşteri kazanabilirsiniz. Yaydığınız mesaj sizinle çalışan müşterilerinizle yaşadığınız olumlu deneyimleri ve içinden çıktığınız zor durumları içermeli.
4. Teknolojiyi Kullanın
Müşterileriniz ve meslektaşlarınızla iletişim kurmak, işlerinizi düzenlemek ve para transferlerini takip etmek için kullandığınız teknolojik araçları sürekli değerlendirin. Eğer ki müşterilerinize daha iyi hizmet sunmanızı sağlayacak bir teknolojik gelişme varsa, bunu işinize adapte edin. Ama yüz yüze görüşmelerden de asla vazgeçmeyin.
5. Doğru Fiyatlandırma Yapın
Doğru fiyatlandırma yapmak konusunda kendinizi eğitin. Yanlış fiyat belirlemeniz, yüksek kredi oranlarının ve fazla
envanterin olduğu bir piyasada ekstra sorunlar yaratır. Doğru fiyatlandırma yapılmamış bir konut satılmadığında müşteriniz sizi suçlu bulacak ve bu durum saygınlığınıza en çok ihtiyacınız olan anda zarar vermiş olacak.
6. İtirazlara Olumlu Cevap Verin
İtiraz eden müşterilerinize kızmayın. Aksine, itirazları piyasa hakkında fikir veren değerli ipuçları olarak değerlendirmeli ve bu konuda rahat olmalısınız. Müşterilerinizi dinleyin ve onlardan öğrenin. Mesela bir müşteriniz size fiyat konusunda itirazda bulunuyorsa, belki de onları piyasa koşulları konusunda daha iyi bilgilendirmelisiniz. Genel itirazları saptayın ve bu itirazlara verebileceğiniz cevapları önceden belirleyin.
7. Muhitinizle Bağları Güçlendirin
Çalıştığınız ve uzmanı olduğunuz muhitle bağlarınızın güçlü olması gerekiyor. Çeşitli aktivitelere katılır, sosyal yardım projelerinde görev alır ya da ağınızı geliştirebileceğiniz durumları kullanırsanız, yerel piyasanızda uzmanlığınız çok daha kolay kabul görür ve daha çok referans kazanırsınız.
8. Kendinizi Sürekli Eğitin
Piyasa koşulları sürekli değişir. Bu yüzden, sizin de kendinizi sürekli değiştirebilmeniz gerekiyor. Sıcak pazarlama araçları, yeni teknolojiler ve risk yönetimi konusunda bilgilerinizi güncel tutmalısınız. Karşılaştığınız her eğitim fırsatını kullanın. Zorlu piyasa koşullarında rakiplerinizden sıyrılmak için yeteneklerinizi sürekli geliştirmelisiniz.
9. Bir Mentor Edinin
Özellikle kötü piyasalar konusunda çok tecrübeli değilseniz, sizinle aynı amaçları taşıyan bir mentora sahip olmak çok işinize yarayabilir. Dışarıdan bakabilen bir uzmandan yardım almak iş planlarınızı düzenlemeniz, değişimle yüzleşebilmeniz ve farkında olmadığınız fırsatları değerlendirebilmeniz için çok önemli olacak.
10. Harekete Geçin
Kötü piyasa koşulları geldiğinde, yerinizde oturup piyasanın düzelmesini beklemek size yarar sağlamayacak. Değişimleri kucaklamak ve değişimlerden ders almak hayat mottonuz haline gelmeli. Harekete geçmekten asla çekinmeyin.