"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Letgo Emlak Piyasasına Adım Attı

ABD’de “Listeleme Servisi” Craigslist’in başı çektiği emlak pazar yeri girişimciliğine; Facebook, Apartment List ve Zumper ile işbirliği yaparak adım atmıştı. Marketplace’in emlak alanında kullanıcıların da içerik oluşturmasına imkan veren Facebook’un bu partnerleri, acentalar ve gayrimenkul yöneticileriyle çalışıyor. Hedef belli: Emlak sektörünü büyütmek. Şimdi ise yeni ve güçlü bir oyuncu var: Letgo

On milyonlarca kullanıcıya sahip olan  Letgo’nun gayrimenkul piyasasına giriş yaptığını duyurması, sektörün daha çok kızışacağının bir göstergesi. 75 milyondan fazla indirmeye sahip olan bu uygulama, iOS uygulamaları arasındaki Top Free Shopping bölümünde Amazon ve Wish’in ensesinde. 

comScore 2017 mobil uygulama raporu da Letgo’nun ateşini doğrular nitelikte: Hem ABD’nin en hızlı büyüyen ikinci uygulaması hem de aylık trafik artışında Lyft, Venmo gibi uygulamaları solluyor. Facebook Marketplace, emlak segmentinde kullanıcıların da içerik oluşturabilmesine olanak sağlarken Letgo, şu anda yalnızca kullanıcılar tarafından oluşturulan ilanlar ile oyuna dahil oluyor. 

Rakipleri de sadece Facebook Marketplace ve 70 ülkede 700 yerel siteye sahip olan Craigslist değil. eBay, OfferUp, Mercari gibi ikinci el odaklı uygulamalar da Letgo’nun rakipleri arasında. 

İlanlar Nasıl Oluşturulacak?

Uygulamanın kullanımı, “tıpkı reklamlarında olduğu gibi” gayet basit. Kullanıcılar, satacakları veya kiralayacakları evin fotoğrafını çekip kısa bir tanım yazdıktan sonra ilan açabilecek. Ayrıca evin başka fotoğraflarını ilana eklemek mümkün. Evle ilgilenen alıcı veya kiracılar ise ev sahipleriyle iletişime geçip sohbet edebilecek, merak ettikleri soruları yöneltebilecekler.

Letgo’yu daha önceden (tabii ki emlak sektörü için söylemiyoruz, henüz Türkiye için erken) kullananlar bilir; uygulamada yer alan profil özelliği sayesinde konuştuğunuz kişiler hakkında bilgi edinmeniz çok kolay. 

/Users/tugbabalikcioglu/Desktop/1_Housing_Feed.jpg
Online emlak pazarında hakimiyet savaşı başladı

Sahibinden.com ve Letgo

Yeri gelmişken hatırlatmakta fayda var: Uygulamanın bu yeni özelliği Türkiye’deki Android ve iOS cihazlarda aktif değil. Mobil uygulamada ev ilanları bulabilirsiniz ama bu kategorinin gelmesiyle "arama” ve “listeleme”nin pratik hale geleceği kesin. ABD’deki en büyük rakiplerini söyledik, Türkiye’deki en büyük rakibinin de sahibinden.com olacağını tahmin etmek zor değil. Bu özellik aktif hale geldiğinde Letgo, sahibinden.com’un “emlak" alanındaki kullanıcı tabanını direkt hedef alacak. 

Letgo Türkiye, 2016 yılında şirketin en büyük pazarı olan ABD’den hızlı büyüme kaydetmiş ve geçen aylarda 100 milyon dolar yatırım almıştı. Türkiye’de her ay uygulama üzerinden 4.2 milyon yeni ürün listelendiğini açıklayan Letgo’nun Türkiye’deki en büyük rakibi sahibinden.com ise aynı yılın Ekim ayında aylık 42.6 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını ve 8 milyar sayfa görüntülemesi yaptığını duyurmuştu. 

“Bizim Yer Aldığımız Pazar İçin Doğal Evrim Süreci"

"100 milyon indirme kilometre taşına yaklaşırken, biz bu gelişmeyi, bizimki gibi geniş ve kapsamlı pazar yerlerinin doğal evrimi olarak görüyoruz” diyen Letgo’nun kurucu ortağı Alec Oxenford, snowboard’dan SUV’ye, uygulamanın ihtiyaç duyulmayan şeyleri kolayca listelemek için yola çıktığını, şimdi de yeni özellik sayesinde iki odalı bir daire gibi ihtiyaç duyulan şeyleri de herkesin kendi mahallesinde bulabilmesini kolaylaştıracağını vurguluyor. 

Biraz da rakamlar konuşsun!

Letgo’da kullanıcılar, 2015 yılından bu yana 200 milyon ikinci el ilanı açtı ki bu ciddi bir rakam. Yalnız şöyle bir handikap var: 200 milyon ilanın ne kadarı satışa dönüştü? İşte bunun yanıtı yok. Peki ne kadar gelir elde edildi? Letgo, bu konuda da ser verip sır vermiyor. Sadece aktif kullanıcı sayısı ile kullanıcılar arasındaki mesaj trafiğinde ketum değiller: “On milyonlarca aktif kullanıcımız var, aylık olarak kullanıcılar birbirlerine 3 milyardan fazla mesaj gönderiyor” diyor, şirket…  

EmlakBroker olarak bu çetin rekabeti izlemeye devam edeceğiz. 

DİĞER HABER
25 Ocak 2018