"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
LinkedIn’in Kurucusundan Girişimcilik Kitabı: Sen Başla Gerisi Gelir

Kariyer merdivenleri her basamakta iş hayatını daha çok sıkıştırır. İşsizlik oranları artar. Bununla birlikte gelen yaratıcılığın azalması her endüstriyi sarsmaya başlar. Küresel rekabet, meslekler için son derece kızışır. İşçi ile işveren arasındaki anlaşmalar son bulur ve geleneksel iş güvenliği geçmişte kalır. İşte tam bu noktada, LinkedIn’in kurucusu başkanı Reid Hoffman ve yazar Ben Casnocha, birlikte hazırladıkları “Sen Başla Gerisi Gelir” isimli kitabında, günümüzün bu rekabetçi iş dünyasında kariyerinizdeki basamakları nasıl daha hızlı bir şekilde tırmanabileceğinizi anlatıyor.

Yazarlara göre anahtar nokta, kariyerinizi bir girişim gibi düşünerek idare etmenizdir. Yaşayan, nefes alan ve büyüyen bir girişim. Neden? Çünkü girişimler ve dolayısıyla onları idare eden girişimciler, her zaman uyanıktırlar. Onlar aslında kendilerine yatırım yaparlar. Kendi profesyonel ağlarını kurarlar, zekice riskler alırlar ve belirsiz, uçarı durumları kendi lehlerine çevirirler. Tüm bu saydığımız girişimci özellikleri, günümüzdeki tüm sektörlerde bir adım öne çıkmak için ihtiyaç duyacağınız özelliklerdir. Buna gayrimenkul sektörü de dâhil. 

Firmanız Ne Büyüklükte Olursa Olsun Bunları Bilmelisiniz

Bu kitap, mektuplardan veya özetlerden oluşmuyor. Bunun yerine, Silikon Vadisi girişiminin en iyi uygulamalarını öğreneceğiniz ve bu tarz girişimci stratejilerini kendi kariyerinizde nasıl uygulayabileceğinizi anlayacağınız bilgiler içeriyor.

Yazarlar, ilk olarak tüm sektör firmalarına yönelerek bazı noktaları nasıl yapmaları gerektiği konusunda onlara uyarılarda bulunuyor. İster çok uluslu bir şirket olun ister küçük yerel bir şirket, büyüklüğünüz ne olursa olsun, aşağıdaki noktaları nasıl yapacağınızı bilmeniz gerektiğini ifade ediyorlar:

- Kendinizi, çevrenizdeki insanları ve endüstriyi değiştirebileceğiniz kariyer planları oluşturmak.

- En iyi işleri ve fırsatları yakalamak için bir rekabet üstünlüğü geliştirmek.

- İlişkilerinizde farklı dağılımlar yaparak ve farklı ittifaklar kurarak profesyonel ağınızı güçlendirmek.

- Kariyer büyümenizi büyük oranda hızlandıracak benzersiz fırsatlar bulmak.

- Endüstri tsunamilerine karşı daha esnek hale gelmek için riskleri önceden tahmin etmek.

- Akıllı kararlar almanıza yardımcı olacak bilgi ve istihbaratı edinmek için ağınızı oluşturmak.

Tüm İnsanlar Girişimcidir

Kitapta aslında herkesin bir girişimci olarak doğduğu belirtiliyor. Tabi ki bu, doğduğunuzda bir şirket sahibi olduğunuz anlamına gelmiyor. Bu, sizin mağaralardaki atalarınızın kendilerini beslemek zorunda olduğu anlamına geliyor. Onlar yaşamak için bazı kurallar icat ettiler. Kendi DNA’larını çözümlediler. Bu anlamda herkes birer girişimciydi. Günümüz gayrimenkul ekonomisi ise girişimcilik içgüdülerinizi yeniden keşfetmeniz ve emlak kariyerinizde yeni bir şeyler oluşturmanız için sizi zorluyor.

Kitabın bu bölümünde:

- Detroit’in neden yükselişe geçtiğini ve neden düştüğünü,

- Netfix’in ve Amazon’un başarısındaki anahtar felsefeyi,

- Kariyerinizde yaşayan, büyüyen bir girişim teşebbüsünü yönetmek için kilit özellikleri bulacaksınız.

Bir Rekabet Avantajı Geliştirmek

Rekabet, aslında sizin için profesyonel bir fırsat olabilir. Yazarlar, burada aslında şu soruyu kendinize sormanızı sağlıyor. Neden birisi, sizinle aynı işi yapan ve benzer deneyimlere sahip birine göre sizi tercih etsin? Kendinizi farklılaştırmalı ve benzer fırsatları kovalayan insanlardan daha üstün bir avantaj elde etmelisiniz.

Kitabın bu bölümünde:

- Rekabet avantajınızı oluşturan üç temel faktörü,

- Yumuşak ve sert olarak iki çeşit varlığı ve neden yumuşak olana yatırım yapmanız gerektiğini,

- İlgi alanlarınız, tutkularınız, istekleriniz ve değerleriniz üzerine nasıl düşüneceğinizi,

- Pazar gerçeklerinin sizi neden ilgilendirdiğini ve kariyer planlarınızı nasıl kısıtlayıp genişletebileceğinizi,

- Zappos, Joi Ito ve Reid’in referans olabilecek farklı düşünceler ile nasıl bir rekabet üstünlüğü kurduğunu bulacaksınız.

Adapte Olmak İçin Plan Yapmak

Bir şeylerin olması için sürekli çalışıp planlar mı yaparsınız yoksa beklenmedik fırsatları ele geçirmek için esnek mi davranırsınız? Kitabın yazarlarına göre vermeniz gereken cevap “her ikisi de” olmalıdır. Kısa vadeli ve uzun vadeli düşünmelisiniz. Yazarlar, bu durumu “ABZ Planı” olarak adlandırıyor. Bu plan katı olmayan ve kariyer planı üzerinde duran bir girişimcilik yaklaşımı diyebiliriz.

Kitabın bu bölümünde:

- Rekabet avantajınızın mevcut uygulaması için Plan A’nın nasıl uygulanacağını,

- Hedefinize ulaşmak için Plan A’dan daha farklı bir yol izlemeniz gerektiğinde Plan B’ye nasıl bağlı olacağınızı,

- Plan A ve Plan B işlemediğinde sonucu kesin olan Plan Z’ye nasıl geri döneceğinizi,

- Flickr, PayPal, Sheryl Sandberg ve James Gaines’in şirketlerini nasıl adapte edebildiklerini ve yeni fırsatlara nasıl karşılık verdiklerini bulacaksınız.

Bir Ağ Kurmak

İlişkiler emlak dünyasında çok önemlidir. İş hayatınızdaki önemli şeyleri yalnız başınıza yapamazsınız. Ancak gerçek ilişkiler ve güçlü bir ağ, otomatik olarak kendiliğinden oluşmaz ve tipik ilişki ağı kurma tavsiyeleri son derece sıradandır. Bu anlamda yazarlar kitapta, uzun vadeli ilişkiler kurmaya özen göstermeniz gerektiğine dikkat çekiyor.

Kitabın bu bölümünde:

- Uluslararası kaynak mühendisliğinin gücünü,

- Yeni insanlarla nasıl tanışabileceğinizi,

- Profesyonel ittifak gruplarını nasıl oluşturabileceğinizi ve kimlerin size yardımcı olabileceğini,

- En güçlü ağların neden eş, dost ve müttefiklerin karışımından oluştuğunu,

- İkinci ve üçüncü dereceden bağlantılar kurmak için LinkedIn’i nasıl kullanabileceğinizi,

- Meşgul ve güçlü insanlara nasıl ulaşabileceğinizi bulacaksınız.

Sonuç

Bu kitaptaki stratejiler, emlak dünyasındaki varlığınızın daha uzun soluklu olmasına ve profesyonel tutkunuzu başarmanıza yardımcı olabilir. Kendi kariyerinizin CEO’su olmanız için size güç ve cesaret veren “Sen Başla Gerisi Gelir” kitabı, aynı zamanda emlak danışmanlığı kariyerinizde geleceğinizi nasıl kontrol altına alacağınız hakkında da ipuçları verecektir.

DİĞER HABER
05 Eylül 2016