Bir emlak profesyoneli olarak değerinizi anlamak için saatlik net ve brüt ücretinizi hesaplamanız çok önemlidir. Daha önce brüt saatlik ücretinizi nasıl hesaplamanız gerektiği hakkında bir makale yayınlamıştık. Bu makalemizde ise bu bilgilere dayanarak nasıl iyi kararlar verebileceğiniz üzerinde duracağız.
Akıllıca iş yapmak, daha fazla para kazanmak için zamanı nasıl kullanacağınızı bilmektir. Saat başı ne yaptığınızı bilerek zamanınızı daha iyi kullanabilir ve daha akıllıca kararlar alabilirsiniz. Belirlediğiniz saatler içerisinde neyin size kâr getirip getirmeyeceğini oranlayarak müşterinin risk mi yoksa ödül mü olduğunu anlama şansı elde edersiniz.
Diyelim ki Ankara pazarında çalışıyorsunuz. Net ücretinizin saat başına 50 lira olduğunu belirlediniz. Yakınlarda ev satın almak istediklerini belirten bir müşteriniz var, ancak size 1 saat mesafedeler. Ne yapmalısınız? Bu müşteriye yardımcı olmalı mısınız?
Emlak profesyonelleri, böyle durumlarda müşterilerle çalışıp çalışmamalarının ne getireceği konusunda duygusal yaklaşırlar. Ancak bunu belirlerken daha çok matematiğe başvurmanızı öneririz. Kendi alanınız dışındaki bir müşteri ile çalışıp çalışmayacağınızı belirlerken seyahat sürenizi, alan hakkında bilgi edinmek için harcayacağınız süreyi, yerel satıcılarla ilişki kurmak için sarf edeceğiniz zamanı hesap etmeniz gerekir. Bunları göz önüne aldığınızda o müşteriyle anlaşmanın size getirisi olup olmayacağını daha net anlayabilirsiniz.
Bahsettiğimiz müşteriyle yapacağınız işten net 2 bin lira komisyon alacağınızı hayal edin. Eğer bu işlem kendi alanınızda olsaydı sürecin başından sonuna kadar toplamda ortalama 70 saat harcayacaktınız. Yani bu saatlik net ücretinizin 28.57 lira olduğu anlamına gelir. Ancak kendi alanınızın dışında bir müşteri ile anlaşırken harcayacağınız toplam süre 140 saat olacak. Bu durumda saatlik net ücretiniz 14,28 lira olacak. Hâlbuki alanınızın dışında size fazladan 70 saat daha harcatacak ve saatlik ücretinizi düşürecek bir iş yerine kendi alanınızda yeni bir referans kazanmanız sizin için daha kârlı olabilirdi.
Akıllı emlak profesyonelleri, bu işte hem zamana, hem strese hem de paraya bağlı olarak düşünmeleri gerektiğinin farkındadırlar. Emlak sektöründe her işlemin maliyeti aşağıdaki gibidir:
Zaman Maliyeti: İşleme başladığınız andan tamamladığınız ana kadar geçen süredir.
Para Maliyeti: İşlemi tamamlamak için gereken miktardır. Bir işlemi bitirmek için 15 kez farklı bir ilçeye gitmeniz gerekiyorsa gaza, yemeğe verdiğiniz para da buna dâhildir.
Stres Maliyeti: Yaptığınız her işin bir stres derecesi vardır. Alanınız dışındaki işler her zaman için daha streslidir. Çünkü o alanla ilgili bilgi eksikliğiniz vardır ve yeni şeyler öğrenmeniz gerekir. Uzmanlık alanınızın dışına çıkarak risk alırsınız. Bu da daha fazla stres oluşturur.
Geçmiş bir müşterinizle iki kere iş yapmışsanız ve bu iki işte de stres derecesi 10 üzerinden 10 olduysa neden bir daha bu müşteriyle çalışmak isteyesiniz? Alacağınız para iyi olabilir, fakat size zaman, stres ve enerji bakımından neye mal oluyor? Bunun yerine onlara yardım edebilecek birini tanıdığınızı nazikçe bildirebilirsiniz. Tanıdığınız bu kişiye müşteriyi yönlendirdikten sonra, ona müşteri bulduğunuz için yüzde 25 havale ücreti alırsınız ve hiçbir strese girmeden kazanmanın keyfine varabilirsiniz.
Yaptığınız her işlem için bir derecelendirme sistemine sahip olmanız gerekir. Böylece mükemmel uyumu nerede bulduğunuzu tam olarak görebilirsiniz. Örneğin her işleminiz için aşağıdaki gibi bir sistem oluşturun:
Zaman maliyeti: Baştan sona 29 saat
Para maliyeti: 1150 lira (müşteri özel bir video istedi)
Stres maliyeti: 10 üzerinden 10 (müşterinin çok fazla talebi oldu)
Yukarıdaki örnekte zamanınızdan 29 saat götürdü. Bu uygun bir zaman harcaması olduğu için yeşil ile işaretlendi. Harcanan para normalde harcanandan biraz üstte olduğu için sarı ile işaretlendi. Stres maliyeti ise hat safhadaydı. Bu nedenle kırmızı ile işaretlendi. Bu durumda işlem her ne kadar başarı ile tamamlanmış olsa da harcadığınız saat yaşadığınız strese tam olarak değmemiş oldu. O nedenle bu müşteri ile bir daha çalışmamayı düşünebilirsiniz.
Zaman maliyeti: Baştan sona 89 saat
Para maliyeti: 150 lira (müşteriyi eğlendirmek için harcandı)
Stres maliyeti: 10 üzerinden 5 (müşteri biraz stresliydi ama genel olarak iyiydi)
Bu örnekte ise müşteriye çok fazla zaman harcandı ama çalışmaktan mutluluk duydunuz. Bu müşteri ile tekrar çalışmayı isteyebilirsiniz. Buradan çıkarmanız gereken şey, zamanınızı daha iyi değerlendirmeyi öğrenmeniz gerektiği oldu. Çünkü bu müşteri ile çok iyi anlaştınız ve belki de gereğinden fazla görüşme yapıp birlikte kahve yudumladınız.
Sonuç olarak bu tür matematik hesapları ve derecelendirmeler, işinizi başarılı bir şekilde yapmanız için çok ama çok önemlidir. Duygularınıza göre hareket etmek yerine her şeyi belirli bir mantık çerçevesine yerleştirdiğinizde çok daha verimli çalıştığınızı fark edeceksiniz.