SWOT analizi işletme fakültelerinde öğretilmekte olan temel konseptlerden biridir; ama problem şu ki birçok emlak profesyoneli mektepli değil, alaylıdır. Bunda bir sorun yok, dünyanın en zengin ve en iyi girişimcileri bile okulunu yarıda bırakmış ve başarılı olmuşlardır, bu da ayrı bir konu. Sonuçta emlakçılık, bir çok farklı meslek gurubundan göç alan bir meslektir. Sizin çabalarınıza bağlı olarak tamamiyle her şey öğrenilebilir bu meslekte. Başarı tanımı tamamen sizin çalışmalarınızla doğru orantıda olacaktır.
Dünyadaki bütün enerjiye, odaklılığa ve de tutkuya sahip olabilirsiniz; ama iyice düşünülmüş ve üzerinde çalışılmış bir plana sahip olmadan, en hevesli emlak profesyonelleri bile içine düştükleri büyük görev dağılımından dolayı zorluk çekebilir ve kendilerini kısa bir süre içerisinde tamamlamaları gereken karışık bir iş yığınının içinde bulabilirler. Bunun sonucunda, emlak profesyonelleri tutarlı bir gelişim gösteremez ve hedeflerinden ve başarı çizgisinden çok uzaklaşmış olur.
SWOT analizinin emlak profesyonelleri için önemini ve iş planlarına nasıl uygulayabileceklerini derledik;
Temel Öğeler
Bildiğimiz SWOT analizi 60’larda ve 70’lerde başarılı bir yönetim danışmanı olan Albert S. Humprey tarafından geliştirilmiştir. Humprey güçlü yanları maksime eden ve zayıf noktaları minimize eden bir araçtan daha çok; o güçlü ve zayıf yanların daha geniş iş çevresiyle nasıl etkileşim içinde olduğunu gösterebilen bir araç arıyordu. Araştırmaları sonucunda günümüzde herkesim(holding, kişisel, bakkal, rent a car, otel vb.) tarafından kullanabilen harika bir analiz şablonu ortaya çıkarmış oldu.
SWOT’un açılımı:
Şunu unutmayın, SWOT bir iş planı değildir. Fakat, iş planınızı daha zeki bir şekilde geliştirmenize yardımcı olabilecek stratejik teknikler içerir.
SWOT Analizine Örnek; Bu örneklemeler bulunduğunuz şartlara göre değişkenlik gösterecektir
Güçlü Yanlar
Zayıf Yanlar
Tehditler
Fırsatlar
Sizin Eşsiz Değer Pozisyonunuz Ne?
Her emlak profesyonelinin kendine has bir rekabetçi avantajı vardır. Bu belirli bir bölgede veya gayrimenkul pazarının belirli bir alanında uzman olmak olabilir. Peki, sizin "Eşsiz Değer Pozisyonunuz" nedir?
Neler yapabilirsiniz, becerileriniz nelerdir, bir emlak profesyoneli olarak diğer meslektaşlarınız çok daha iyi imkanlara sahip olsalar bile, sizi benzersiz kılan ve sizin yaptığınızın aynısını yapamayacakları neler yapabiliyorsunuz? Farkınız?
Unutmayın! Ne kadar sıkı ve planlı çalışırsanız eşsiz değer pozisyonunuz o kadar kapsamlı olur; ama sadece kapsamlı olması yetmez, aynı zamanda odaklı olması da gerekir.
SWOT’u Detaylı Bir Şekilde Açıklayın
Bir kere güçlü yanlarınızın, zayıf yanlarınızın, fırsatların ve tehditlerin listesini yazdıktan sonra izlemeniz gereken adım sağlam bir eylem planı geliştirmektir. Hazırlayacağınız plan aşağıdakilerin hepsini yapabilir olmalı:
Bu adımları izlerken madde işaretli bir listeye sahip olmak tek başına yeterli değildir. Listedeki maddeleri öncelik sırasına göre dizin ve de her maddenin tamamlanması için kendinize bir süre koyun.
İşte buna bir örnek olarak yukarıda yer alan ‘’Güçlü Yanlar’’:
Güçlü Yanlar
Ve bu liste sadece bir tane ‘’güçlü yan’’ için yazıldı. Güçlü yanlarınızı ve de eşsiz iş bilginizi kendi yararınıza kullanmak için yapabileceğiniz daha çok şey var.
Bu saydığımız her görevin bir önceliği, kendine özel görevleri ve de son bir ‘’teslim tarihi’’ var. Neler yapabileceğiniz veya yapmak istediğiniz size kalmış.
Eyleme Geçin
Tabii ki, bir noktada artık yazmayı bırakıp planınızı eyleme geçirmeniz gereklidir. Girişimci ruhunuzun analiz yapmaktan felç olmasına izin vermeyin ve planınızı uygulamaya sokun. Unutmayın, şimdi hayata geçirilen iyi bir plan her zaman için bir türlü eyleme dökemediğiniz mükemmel plandan iyidir.
Evet, bu SWOT analizi her zaman evrim geçiren bir strateji olacaktır. Hiçbir zaman tamamen tamamlayamayacaksınız. Güçlü yanlarınız ve zayıf yanlarınız evrim geçirirken, içinde bulunduğunuz pazar ve siz değişirken, içinde bulunduğunuz bölgedeki fırsat ve tehditler değişirken; kariyeriniz boyunca bu analizi güncelleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Eğer yola güçlü bir SWOT analizi ile başlarsanız, bunu detaylı bir plana dökerseniz; her görevi öncelik sırasına göre dizer ve de son günlerini belirlerseniz, elverişli ve de kullanışlı bir iş planına çok yakınlaştınız demektir.
Bundan gerisi tamamen sizin kendi çalışkanlığınız, enerjiniz ve yönetiminizle alakalı.
İyi şanslar!
Yorumlarınız ve paylaşımlarınız bizim için değerlidir.