"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Mülk Sahipleri İle Yazılı Tekliften Önce Sözlü Anlaşın

Gayrimenkul işlemlerinde anlaşmaların hayata geçmesi ve satışın gerçekten kapanması için yazılı bir teklif yapılması gerekir. Tecrübeli emlak profesyonelleri defalarca anlaşma yapıp değiştirmek zorunda kalmamak için yazılı anlaşmadan önce mutlaka sözlü bir anlaşmanın yapılması gerektiğini belirtirler. Görüşmelerinizde gerçekleştireceğiniz sözlü anlaşma sizi hem zaman hem de emek israfından kurtarır.

Satış için motivasyonu çok fazla olan mal sahiplerine bile teklifi sözel olarak görüşmeden gönderdiğinizde teklif ret edilir. Bu aslında çok şaşırtıcı bir durumdur.

Sadece önceden üzerinde konuşulmuş ve pazarlığı yapılmış teklifler kağıda dökülüp yazılı olarak sunulduğunda kabul görür ve satış süreci başlamış olur.

Her Zaman İşe Yaramaz Ama Yeterince Yarar

Hala herhangi bir görüşme yapmadan yazılı olarak teklif yapmanızı isteyen insanlarda vardır. Bu durum müşterinin birden çok emlak uzmanından teklif aldığı ve değerlendirdiği durumlara bir örnektir. Tabii ki bu durumlarda müşterinin istediği teklifi vermek gerekir ama doğrusu önce müşteriyle konuşup anlaşarak, ardından konuşulan ve anlaşılan koşulların ve fiyatın kâğıda dökülmesidir.

Eğer pazarlamanızı doğru yapıyorsanız müşterilerinizle de yazılı teklife geçmeden önce teklifi görüşmeniz ve anlaşmanız gereklidir.

Yazılı tekliften önce sözel olarak anlaşmanın önemli olmasının nedenleri şu şekilde açıklanabilir;

  • Mal Sahipleri Genellikle Eğer Koşullar Daha Önce Detaylı Şekilde Konuşuldu İse İmzalar

Gayrimenkul satış anlaşmalarında iki temel konu vardır; Fiyat ve Koşullar. Şimdi sırayla bunlara ve etkilerine bakalım.

Fiyat

Eğer fiyatınızı açıklarken neden ve nasıl bu fiyata ulaştığınızı da açıklarsanız mal sahipleri genellikle teklifinize açık olurlar. Fiyatınızı nedenleri ile dile getirmeniz son derece önemlidir.

Eğer sadece rakamı yazarsanız ona nasıl ulaştığınızı öğrenmek için size bakacak ve teklifi kabul etmeyeceklerdir.

Koşullar

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde diğer konuşulması gereken konu ise koşullardır.

İşlemlerin ne kadar kolay olacağını (nakit ödeme olup olmadığı, ekspertiz incelemesi olup olmayacağı, ve benzeri konular) koşullar belirler. Mal sahipleri bu koşulları tabii ki teklifte de görmek ister.

Yine fiyatta olduğu gibi koşullar önceden konuşulmuş ise teklif çok daha kolay kabul edilir ve satış kapatılır.

  • Teklif Sözleşmeleri Zaman Alır

Teklif sözleşmeleri uzun hukuki sözleşmeler oldukları için uzun zaman alır. Bu sözleşmeleri hazırlamak hele ki kabul edilmeme ihtimali olan bir sözleşmeye emek ve zaman harcayarak hazırlamak anlamsızdır. Özellikle zaman son derece kıymetlidir.  

Bu nedenle müşterileriniz ile önceden konuşarak anlaşmanız ve anlaştığınız maddeler üzerinden teklif sözleşmesini yazmanız çok daha anlamlıdır. Bu her iki taraf için de zaman kazandırıcı bir faaliyettir.

  • Mal Sahipleri Alıcının Teklifinden Çok Sizin Teklifinize Güvenirler

Mal sahipleri sizin dışınızda başka alıcılarla da görüşüyor olabilirler. Eğer şanslıysanız bu alıcıların bir kısmı müşteriniz ile zaman harcayıp görüşme külfetine girmeden bir teklif verecek ve teklifleri kabul görmeden red edilecektir..

Bu durum sizin için harika bir fırsat olur, çünkü siz mal sahibi ile interaktif olarak satışın şartlarını ve fiyatını görüşmek istiyorsunuz.

Yazılı bir sözleşme yapmadan önce gayrimenkul ile ilgili verdiğiniz fiyatın nedenini, satışın koşullarını tüm detayları ile konuşarak müşterinizde güven uyandırabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi teklifinizi yazılı olarak vermeden ve sözleşmeyi hazırlamadan önce zaman kazanmak için uygulanabilecek en iyi strateji satışın tüm detaylarını müşteriniz ile konuşup mutabık kalmanız olacaktır. Bu hem müşterinin yazılı teklifinizi imzalamasını kolaylaştırır hem de aranızda sağlam bir güven inşa edilmiş olur.

DİĞER HABER
05 Aralık 2022