Biz artık paylaşım ekonomisinin hız kazandığı bir dünyada ve paylaşımcı bir toplumda yaşıyoruz. Her birimiz kendimizi bağımsız hissediyor olsak da hepimiz belirli bir grup ya da topluluğun içerisinde hareket ediyoruz. Örneğin bir ev gösterimine giderken kullandığımız akıllı sürüş uygulamaları, teknoloji kiralama ve kitle fonlaması gibi her bir özellik başkaları ile iletişim kurmamızı ve birlikte hareket etmemize neden oluyor.
Pek çok firma, iş yaşamlarında ortak çalışma ideolojisine yönelik hamlelerde bulunur. Sonuç olarak iş hayatına atılanlar, işlerinde onlara yardımcı olabilecek birileri ile dostluk kurar ve bazen iş dünyasında gelişen bir topluluğun önemli parçası haline gelir.
Elbette ki yalnız başınıza kimseyle irtibat kurmadan da iş hayatınızda tutunabilirsiniz. Ancak bu durumda endüstri içerisinde arkadaşlıklar edinmenin yararlarından mahrum kalacağınızı ve işinizi büyütme hızınızın yavaşlayacağını unutmamalısınız.
Emlak profesyonelleri olarak iş hayatında arkadaşlık ve ortaklık kurmanın artılarından birini müşteri yönlendirmelerinde görürüz. Firmalar arasındaki yönlendirmeler para gerektiriyor olsa da, bu yöntem işe ilk başladığınızda veya yavaş geçen birkaç ayın ardından müşterilerinizi yenilemeniz gerektiğinde çok değerli olabiliyor.
Özellikle işe yeni başlayan emlak danışmanları veya birkaç durgun geçen ayın ardından kendine yeni bir müşteri listesi çıkarmak isteyen emlak profesyonelleri için bu yöntemin çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik bu yöntemle kendinize bir müşteri temeli oluşturduğunuzda ve bunu düzenli bir akışa bağladığınızda, artık komisyonda indirim yapıyor olmanız size pek dokunmaz hale gelecektir.
Elbette her konuda olduğu gibi bu konuda da dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. Örneğin anlaşmış olduğunuz firmanın yönlendirdiği bir müşteriyle iş yapacağınızı düşünelim. Bu müşteri ile satış kaparsanız, hem müşteriyi size yönlendiren firma hem de siz belli bir komisyon alacaksınız.
Öncelikle müşteriyi her zaman için bu durumun dışında tutmanız gerekir. Müşterinin, yönlendiren firma ile komisyon oranını paylaşacağınızdan haberi olması, güven açısından ve maddi açıdan sorun yaratabilir.
Satış sonrasında yönlendiren firma ile paylaşılacak olan komisyon oranlarını önceden belirlemeniz de çok önemlidir. Her şeyin belgeli ve yazılı olduğuna dikkat etmeli ve sonradan sorun teşkil edecek bir durumun olmadığına emin olmalısınız.
Böyle bir dostluk ilişkisinde yönlendirme ücretleri genel uygulanan yöntemdir. Ancak bunun her zaman uygun olmayabileceğini de göz ardı etmemek gerekir. Size herhangi alelade birini yönlendirdikten sonra aldığı yönlendirme ücretini gerçekten hak edip hak etmediği bir sorun haline dönüşebilmektedir. Bunun çözümü, yönlendirme yapılacak kişilerin listesinden seçim yapmanız olabilir. Yani, firmanın size yönlendirmiş olduğu müşteri listesinden nitelikli ve sizin iş yapınıza uygun olanları seçerek, müşterilerinizin sizin iş yapabileceğiniz kişilerden oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Sonuç olarak yönlendirme anlaşmaları yapmanız ve komisyonu bölüştürmeniz şart mıdır? Tabi ki hayır... Ancak müşteri temelinizi çeşitlendirmek ve eksik kısımları tamamlamak istiyorsanız, başka firmalar(mimar ve mühendislik ofisleri, dekorasyon firmaları, tadilat firmaları, sigorta acenteleri, kredi şirketleri, turizm acenteleri vb.) ile birlikte hareket ederek bunu kolaylıkla ve en kısa sürede başarabilirsiniz.