"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Nokia Nerede Yanlış Yaptı? (Ve Onlardan Öğrenebileceğiniz Altı Ders)

1988 yılı Ekim ayında Nokia, tüm dünyada cep telefonu satışlarında endüstri lideriydi. Cep telefonu endüstrisinin ilk günlerinden beri Nokia, başarı ve kaliteli ürünlerle eş anlamlıydı. Telefonlar, düşük uçtan yüksek uç fiyatlara kadar dünya çapında mevcuttu.

1999 yılına kadar şirketin kârı 4 milyar dolara ulaştı. Görünüşe göre yanlış yapamayacaklardı. Apple'ın ilk iPhone'u piyasaya sürdüğü Haziran 2007'de bile, Nokia hala pazarın %50'sine sahipti. Ancak 2010'da işler daha da kötüye gitti... Nokia'nın piyasa değerinin yaklaşık %90'ını kaybetmesi sadece altı yıl aldı ve şirket bir daha toparlanamadı. Kritik hatalar, cep telefonu devinin gözden düşmesine neden oldu. 

Nokia'nın tarihi, özellikle teknolojik ilerleme karşısında hiçbir şirketin hatasız olmadığını kanıtlamaya hizmet ediyor.

"Yanlış hiçbir şey yapmadık ancak her nasılsa kaybettik." Bu sözleri gözyaşları içinde söyleyen kişi Nokia CEO'su Stephen Elop'dan başkası değil.

Kritik hatalarından bazıları nelerdi?

Kendini beğenmiş liderlik, vizyon eksikliği ve düşük teknoloji, Nokia'nın çöküşüne katkıda bulunan kutsal olmayan üçlü hatalardı. İşte onların en büyük hatalarından ve yönetim hatalarından öğrenebilecekleriniz.

1. Daima Müşterilerinizin İstediklerini Hesaplayın

Özetle, Nokia değişime uyum sağlayamadı ve pazarda kendini yeniden konumlandırdı. Apple oyunun kurallarını değiştiren akıllı telefonunu tanıttıktan sonra tüketiciler endüstrinin geleceğinin neler sunabileceğini gördüler - Mobil teknoloji geliştirmenin uzun vadeli faydalarını Nokia'dan daha iyi anladılar.

İşte Nokia'dan öğrenmeniz gereken ilk derslerden biri: Müşterileri elde tutmak ve yenilerini kazanmak için asla yalnızca markanızın itibarına güvenmeyin. Nokia, müşteri taleplerine rağmen aynı düşük teknolojiye güvenerek defalarca başarısız oldu - Yönetim, çoğu hedef kitlenin üreticiye karşı hala çok olumlu hissettiğini bildiği için bu konuda oldukça rahattılar.

Bir emlak endüstri lideri olmak sizi ancak bir yere kadar götürür. Emlak markanıza olan talep ortadan kalktığında, yeniliklere hızlı bir şekilde uyum sağlamazsanız itibarınız daha da kötüye gidecektir.

2. Pazarlama Ürününüz Kadar Önemlidir

Nokia, akıllı telefon endüstrisinde hiçbir zaman güçlü bir pazarlama stratejisine sahip olmadı, en azından rakipleri gibi değildi.

Apple ve Samsung ne yaptı? Her yıl gelişmiş özelliklere sahip yeni akıllı telefon sürümlerini duyurdular. Bu pazarlama stratejisi tamamen beklenti yaratmak ve heyecan yaratmakla ilgiliydi. Bu strateji insanların ilgisini canlı tuttu. 

Nokia felaketinden çıkarılacak bir diğer ders de pazarlamanın ürünün kendisi kadar önemli olduğudur. Emlak işinizde amiral gemisi bir hizmet yaratın, ancak buna göre pazarlamayı unutmayın.

Hizmetinizde zaman içinde yalnızca küçük iyileştirmeler yapsanız bile, stratejik pazarlama küçük yükseltmeler için de heyecan yaratabilir.

3. Tüm Departmanlarınızın Uyum İçinde Çalışmasını Sağlayın

Sektördeki rekabet kızışınca, Nokia içeriden çökmeye başladı. Şirketteki farklı departmanlar koordinasyonu durdurdu ve rekabet etmeye başladı. Peki Nokia nerede hata yaptı?

Organizasyon yapısında ve departmanlar arası iletişimde başarısız oldu. Departmanlar arasındaki yetersiz koordinasyon genellikle çeşitli operasyonel sorunlara yol açar. Bu sorun Nokia'nın durumunda, işletim sistemlerinin geliştirilmesinde birçok gecikmeye yol açtı.

Bu sizin için neden önemli? Çünkü senkronize olmayan emlak departmanları (ekip, satış, pazarlama, teknoloji), hizmet aşamasında, pazar araştırmalarında, hizmet kalitesinde ve daha fazlasında geride kalıyor. Bu, emlak şirketlerinin rakiplerine karşı kaybetmesine yol açar ve hızlı bir piyasa değeri kaybına katkıda bulunur. 

4. “Ulakçıyı Vur” Kültürünü Teşvik Etmeyin

Bir zamanlar başarıyı getiren Nokia liderliği yeni trendlere uyum sağlayamadı. Çoğu hesaba göre, üst düzey yöneticiler yenilikçi bir kültürden ziyade diktatör bir kültür yarattılar.

İşler zamanla zorlaştığında endüstriye uyum sağlamanız gerekir… Ama bunu yapmadan önce nasıl değişeceğinizi öğrenmeniz gerekir. Her zaman müşterilerden ve ekibinizden gelen yeni fikirleri benimseyin ve bir dinleme ve öğrenme kültürünü besleyin.

Şirket kültürünün aşağıdan yukarıya doğru büyümediğini unutmayın. Brokerlar, açık ofis kültürü değerleri oluşturmalı ve örnek olarak liderlik etmelidir. 

Emlak ekibinizi güçlendirin ve işbirliğini ve yeniliği teşvik edin. Her ikisi de güçlü bir ofisin yapı taşları olan güçlü bir temel ve kültür oluşturmak için çok önemlidir. 

5. Emlak Şirketinizin Kaynaklarını Yönetin

Nokia'daki yenilik eksikliği, yalnızca kötü liderlik kararlarından ve uyumsuz departmanlardan kaynaklanmıyordu. Cep telefonu üreticisi devasa ve hızlı bir büyüme yaşadı. Aslında, iş modeli yeniliği değil finansal büyümeyi hedef aldı.

Bu nedenle, değişmesi gerektiğinde şirket, yeniliği sürdürecek kaynaklara sahip değildi. Nokia'nın gelecek için bir vizyonu yoktu. Her şey kısa vadeli kazançlarla ilgiliydi ve hiçbir şey şirketi yeni bir alanda rekabet etmeye hazırlamadı.

Nokia'nın bu hatasına düşmemek için kaynaklarınızı akıllıca yöneterek bu tuzaktan kaçınabilirsiniz. Pazar konumunuzu sık sık değerlendirin ve dönebileceğiniz yeni yönleri keşfedin (danışmanlar için özel mobil uygulama, pazarlama çalışmalarında yapay zekaya geçiş, değerleme sistemleri). Dramatik bir değişiklik yapmasanız bile, seçeneklerinizin neler olduğunu bilmekte fayda var… Ve farklı bir emlak oyun alanında rakiplerinizle rekabet etmek için ne kadar kaynak gerekebileceğini hesaplayın.

6. En Nitelikli İnsanları İşe Almaya Odaklanın

Nokia'nın başarısız olmasının bir başka yönü de doğru yerlerde doğru insanlara sahip olmamasıydı. Üst yönetimi, yeni pazarda rekabet edebilecek teknik yetenekten yoksundu ve orta düzey yönetim, belirli sorunları bildirmek için motivasyona sahip değildi.

Açık iletişime dayalı bir emlak şirket kültürü bu sorunların bir kısmını çözebilir ancak fikirlerin üst yönetimin kulağına ulaşması yeterli değildir. Yönetimin de bu fikirleri anlaması gerekiyor.

Emlak şirketinizi sağlamlaştırmak için harika bir işe alım sürecine ihtiyacınız var. Mevcut sorunları çözebilecek insanlara odaklanın ve onları bu sorunlarla ilgili bir şeyler yapma gücüne sahip konumlara yerleştirin.

Çözüm

Uzun bir dizi kötü karar Nokia'nın çöküşüne yol açtı, ancak geriye dönüp bakıldığında, şirketin hatalarının hiçbiri kaçınılmaz değildi. Emlak şirketinizin başarılı olmasını sağlamak için teknoloji devinin düşüşünden öğrenebileceğiniz birçok ders var. 

DİĞER HABER
14 Kasım 2023