Paylaşım ekonomisi son dönemin en popüler iş modeli olmaya devam ediyor. Bu popüler girişimlerin arasında en hızlı büyüyen ve yüksek bir değerlemeye ulaşan Wework'ün emlak sektörünün içerisinde yer alması bizi de yakından ilgilendiriyor.
WeWork, paylaşım ekonomisine dayalı iş modelinde ofis alanlarını ortak çalışma alanlarına dönüştürerek küçük kiracılara kârlı bir şekilde kiralayarak faaliyet gösteren bir girişim. Küçük kiracılar derken üretkenliğini arttırmak isteyen bir çok global şirketinde bu ofislerde yer kiraladığını ayrıca belirtelim.
Daha çok freelancer çalışma modelini benimseyen girişimci, grafiker, yazar, sanatçı gibi farklı meslek guruplarından oluşan kullanıcıların burada bulunma nedenlerini, çalışarak sosyalleştiklerini ve daha üretken olduklarını ifade ediyorlar.
New York merkezli ofis kiralama şirketi WeWork, dokuz ay önce yatırımcılar tarafından 10 milyar dolar değerlemeden işlem görmüştü. Bugün ise, yeni bir fonlama turu ile 780 milyon dolar ilave yatırım toplayarak değerleme miktarını 16 milyar dolara çıkardı.
Bu yatırım turunda Hony Capital ve onun kardeş şirketi Legend Holdings, WeWork’e yatırım yapan şirketler. Her iki şirket de daha önceki fonlamalarda şirkete yatırım yapmamışlardı. Hony Capital’in bu yatırımı WeWork’ün Çin pazarına girebilmesi için yaptığı bildiriliyor.
WeWork, 77 farklı lokasyonda 50.000 üyeye bir başka deyişle müşteriye ulaşmış durumda. Girişimin 2018 yıl sonuna kadar 376 ofis lokasyonu açmayı planladığı alınan duyumlar arasında.
Firma ayrıca evler içinde benzer faaliyetlerde bulunmayı planlıyor. Şirket tarafından Ocak ayında daireler için WeLive olarak oluşturulan girişim halen deneniyor. Şirketin WeLive oluşumuna 2018 sonuna kadar 68 bina daha ekleyeceği söyleniyor.