Başarılı sporcu Michael Jordan’ın oldukça ilginç bir sorumluluk kabul etme anlayışı var. Soyunma odasındaki dolabında her zaman bir cümle asılıydı; ‘Olmuyorsa, daha iyisini yap.’
Michael Jordan’ın söylediği şey aslında kontrolün kendisinde olduğu ve bu yüzden sonuçları da kendisinin belirleyebileceği. Onun bu yaklaşımını emlak sektöründe de üç örnekle uygulamak mümkün:
1. Daha çok iş alın: Sunumlarınıza bir bakın, yeniden gözden geçirin, bolca prova yapın. Elinizdeki materyali ve servisi nasıl daha iyi kaliteye yükseltebilirsiniz?
2. Potansiyel müşteriler: Bazı müşteri adaylarından verim alamazsınız. Elinizdekilere göz atın, hangilerini ıskartaya çevireceğinize karar verin. Yerlerine yeni birisini bulabilir misiniz? Günlük yeterince kişiyle iletişime geçebiliyor musunuz?
3. Daha iyi destek alın: Hem yönetici desteğinizi, hem de alıcı referans sisteminizi geliştirin. Yardımcınızı sıkı bir şekilde yönetiyor musunuz? Yoksa daha kararlı, çalışkan başka biriyle mi çalışmalısınız? Buna karar verin.
Bu yaklaşımın en iyi yanı kontrolü yüzde 100 kendi üstüne almanız ve sonuçlardan her zaman sizin sorumlu olmanız. Her şey sebep ve sonuçlarla ilgili olurken, memnun olmadığınız şeyleri düzeltmek için yeni adımlar attığınızda ortaya farklı sonuçlar çıkaracaksınız. Kendinizden başka kimseye güvenmeden, mazeret uydurmadan çalışacaksınız.
Umut Vadedin
‘Umduğumuz evi bulamadık, devam etmeyeceğiz.’
‘Evimizi satamıyoruz, fikrimizi değiştirdk.’
‘Bahara kadar taşınmayacağız. Evimizde yapacağımız çok fazla iş var.’
Bunlar birçok emlakçının karşısına çıkan genel itirazlar ve aslında çözmek de bir o kadar basit. Sorunların üstesinden gelirken en iyi teknik her zaman karşı tarafa umut vadetmek, seçenek sunmaktır. Bunu da ‘Eğer’ sorusuyla yaparsınız;
‘Umduğunuz, sizin için doğru yeri bulabilseydik taşınmak ister miydiniz?’
‘Gelişmiş pazarlama tekniklerimizle evinizi satabilseydik ne zaman taşınmak isterdiniz?’
‘Pazar şu anda çok hareketli. Siz işlerinizi düzene sokarken biz evin satış işlemlerini halletsek bu sizin için problem olur muydu?’
Unutmayın ki müşterinin negatif karar alma sebebi, işlerin sorunsuz ilerleyeceğini düşünmemesidir. Onlara ümit verip kapıları açık bırakırsanız, devam etmelerini de sağlayabilirsiniz.