Emlak sektöründe online pazarlama konusunda yeni misiniz? İster aileniz ve arkadaşlarınızdan oluşan çevreniz ile ağınızı genişletmeye çalışan yeni bir emlakçı olun, ister dijital dünyaya adım atmak isteyen deneyimli bir emlak profesyoneli olun, makalemizdeki rehber bilgiler, online varlığınızı oluşturmak için gereken her şeyi size verecek.
Günümüzde doğrudan posta göndermek gibi geleneksel yöntemler hâlâ etkisini korumakla birlikte, online pazarlama kitlenizi büyütüp işinizi ilerletmek için çok daha verimli bir yol izlemenizi sağlıyor. Gelin online pazarlamaya giriş yaparken hangi konularda ne yapmak lâzım olduğuna bir göz atalım.
Herhangi bir kampanya veya pazarlama planına başlamadan önce, mutlaka bir kurum görünümü kazanmanız çok önemlidir. Şirketinizi tanımlayan vizyon ve misyon tanımları ile birlikte kendinize bir temel oluşturmalısınız. Vizyon varmak istediğiniz noktayı ve hedeflerinizi içermelidir. Misyon ise o hedeflere giderken neyi amaç edindiğinizi ve neyi nasıl yaptığınızı açıklamalıdır.
Bu marka açıklamalarını oluştururken içeriğinizin gerçekten bir anlam ifade etmesi gerekir. Yani “Açıklıyorum: Ben en iyi emlak danışmanıyım.” demeniz, kimse için bir şey ifade etmiyor. Sizi farklı kılan şeyler neler? Marka değerinizi nasıl iletiyorsunuz? Bu soruları mutlaka cevaplandırın.
Hazırladığınız bu hedefleri, yöntemleri ve nihayetinde marka kimliğinizi, online ve offline pazarlama yöntemlerinizin her çeşidinde temel olarak kabul edebilirsiniz. Tüm işlerinizi ve belirlediğini yöntemleri, bu marka kimliği çerçevesinde hazırlayabilirsiniz.
Amerika’da yapılan bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki geçen yıl 150 bin doların üstünde gelir elde eden emlak profesyonellerinin yüzde 82’si kendi işletmesinin bir web sitesine sahipti. İçinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağı, ne olursa olsun bir web sitesine ihtiyacınız olduğunu gösteriyor.
İçinizde henüz bir web sitesi olmayan var mıdır bilmiyoruz. Muhtemelen zaten bir web siteniz vardır. Ancak web siteniz başarı testini acaba geçiyor mu? Eski görünümlü ve güncel olmayan bir web sitesinin size yarardan çok zarar getireceğini unutmayın. Hatta kötü bir web sitesindense hiç olmaması daha iyidir bile diyebiliriz. Korkunç bir kullanıcı deneyimi olan web sitesinin kimseye yararı olmaz.
Emlak web siteniz için aşağıdaki kontrol listesini baz alabilirsiniz:
SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Web sitenizi bu açıdan geliştirirseniz, Google gibi arama motorlarından sitenize yönlenecek olan trafiği başarılı bir şekilde arttırabilirsiniz. SEO ile ilgili yapacağınız çalışmalar, tamamen organik yollardan sitenize ulaşan ağı hedefler. Yani siteniz için verdiğiniz Adwords reklamları, bu çalışmaların içine dahil değildir.
Açıkçası SEO işi biraz karmaşıktır. Verimli bir SEO oluşturmak için çok ince ayarlar yapmak gerekir. Bununla birlikte bazı temel ipuçları, daha fazla potansiyel müşteri kazanmanız açısından faydalı olabilir.
Öncelikle anahtar kelimeler üzerine düşünün. Potansiyel müşterileriniz, istedikleri evleri ararken Google’a ne yazarak aratıyorlar? Bu, SEO çalışmasının aşamalarından yalnızca biridir. Diğer aşamalar arasında; site trafiğiniz, sitenizin URL yapıları, sayfa başlıklarınız ve meta açıklamaları gibi bölümlerin optimize edilmesi yer alır.
Eğer bu konularda araştırma yapmak için vaktiniz yoksa, web sitenizin SEO ayarlarının takip edilmesi için bir uzmana başvurabilirsiniz.
İçerik, web siteniz ve sitenizin SEO’su için çok önemlidir. Sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını belirlerken bunu en büyük oranda içeriğiniz yapar. Dolayısıyla emlak sektörü ve hizmet verdiğiniz yerel bölge ile ilgili anahtar kelimeler içeren özgün ve alâkalı içerik oluşturmanız gerekir.
Hazırlayacağınız içeriklerde potansiyel müşterilerin muhtemel sorularına cevaplar bulmalısınız. Onlara fikirler vermeli ve bu şekilde bir güven oluşturmalısınız. Sitenize bağlı bir blog kurmayı, haftalık e-bültenler hazırlamayı ve şehir rehberleri düzenlemeyi de deneyebilirsiniz.
Bunların hepsini yaparken temel noktanız, ziyaretçilere bir değer sunabilmek olmalıdır. Spam içerikler ile sitenize ve dolayısıyla dijital kimliğinize tam tersine zarar verirsiniz.
Bu reklamlar, ziyaretçi reklamı her tıkladığında hesabınıza bir ücret geçen reklamlardır. Bu, aynı zamanda sitenize gelen trafiği en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış bir müşteri kazanma yöntemidir.
Google gibi arama motorlarının, ücretli reklamlar yolu ile web sitenize trafik çekmenizi sağlayan entegre bir reklam platformu vardır. Daha detaylı bilgi için Google Adsense şeklinde araştırma yapabilirsiniz. Google reklamları, bir kullanıcının yaptığı arama sonuçlarına dayanarak ve karmaşık algoritmalar aracılığı ile o kişiye hangi reklamların gösterileceğini belirler.
Örneğin ev arayan bir kişi Google’da bununla ilgili aramalar yapıyorsa, emlak ile ilgili olan sizin siteniz o kişinin karşısına reklam olarak çıkacaktır.
Eğer tutarlı bir müşteri takibi yapmazsanız, ne kadar potansiyel müşteri çekebildiğinizin bir önemi yoktur. Onları elinizde tutabilmeniz, asıl önemli olandır. Sitenizde aktif oldukları anda onları yakalayabilmeniz için çeşitli sistemlerden yararlanabilirsiniz. Müşteri takip sistemleri veya chatbox gibi sohbet yazılımları sayesinde bunu yapmanız mümkündür.
Şu gerçeği unutmayın. Sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin yarısından çoğu, henüz bir ev satın almaya hazır durumda olmayacaktır. Satın almaya hazır olma süreci bazen 3 ay bazen ise 1 yıl olabilmektedir. İşte tam da bu nedenle, siteniz üzerinden elde ettiğiniz potansiyel müşterileri uzun vadede takip etmeniz ve onlarla iletişimi kesmemeniz çok önemlidir.