"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Online Ev Değerleme Araçları Ne Kadar Doğru Sonuçlar Veriyor?

Emlak sektöründe müşterilerin emlak uzmanlarına başvurmalarının en önemli sebeplerinden biri, satmayı düşündükleri evlerin satış değerinin ne olacağı hakkında bilgi almak istemeleridir. Çünkü bir evin değerini belirlemede göz önüne alınması gereken çok sayıda veri vardır. Pazar verilerinden tahminlere, resmî değerlendirmelere ve emlak uzmanlarının ayrıntılı yorumlamalarına kadar pek çok şeye dikkat etmek gerekir. Tüm bu verileri elde etse bile onları nasıl analiz etmesi gerektiğini bilmeyen müşteriler, bu nedenle emlak profesyonellerine başvururlar.

Ancak son yıllarda internet üzerinden evin adresini yazdığınızda size evin değerinin ne olduğunu gösteren otomatik değerleme modelleri ortaya çıkmaya başladı. Peki, bu otomatik araçlar gerçekten doğru sonucu veriyor mu? Bunun için öncelikle bu modellerin neye göre çalıştığına bir göz atmamız gerekir. Çalışma mantığını anladıktan sonra bu araçların gerçekten bize doğru sonucu gösterip göstermediğini anlayabileceğiz.

Otomatik Değerleme Modelleri

Otomatik değerleme modelleri, çeşitli algoritmalara göre çalışırlar. Binlerce veri kümesinin özelliklerini ve değerlerini dikkate alan bu algoritmalar her modelde farklılık gösterebilir. Dolayısıyla doğruluk payları da değişkenlik gösterir. Şimdi bu modellerden en ünlülerinin nasıl çalıştığına bir göz atalım.

Realtors Property Resource: Bu modelde iki farklı ev değeri tahmini söz konusudur. İkisi arasındaki fark, birinin çoklu listeleme sistemi (MLS) ile aynı verileri kullanıyor olmasıdır. Diğeri ise daha çok emlak uzmanlarının değerlendirmelerine bağlıdır.

Realtor.com: Bu modelde vergi değerlendirme kayıtları, son satışların karşılaştırılabilir fiyatları ve diğer benzeri faktörler kullanılır. Bu tahmin aracı herkes tarafından kullanılabilir ve ücretsizdir.

Redfin: Bu modelde son zamanlarda satılan evlerin MLS verileri, pazar ve mahalleye özgü tahmini veriler kullanılır. Redfin, bu tahminin piyasada olan mülklerde daha doğru sonuç verdiğini iddia ediyor.

HouseCanary: Bu modelde iki ana hizmet yer alıyor: Değerleme ve öngörme. Tahminler, kamu kayıtlarından ve MLS’de bulunan mülkiyet verilerinden yararlanarak oluşturuluyor. Verilerin kullanılabilirliğine bağlı olarak doğrulukları pazarlar arasında değişebiliyor. Abone olarak bu hizmetten faydalanmak mümkündür.

Homes.com: Bu modelde ağırlıklı olarak kamuya açık olan kayıtlar kullanılıyor. Tahminlerin doğruluğunu test edip ölçüyorlar. Ücretsiz ve herkes tarafından kullanılabilir.

Zillow: Zestimate isimli bu modelde kullanıcılar tarafından gönderilen veriler kullanılıyor. Bu tahminler, mülk ve konum verilerine bağlı olarak farklı doğruluk düzeylerine sahip olabiliyor. Ücretsizdir ve herkes tarafından kullanılabilir.

Eppraisal.com: Bu modelde mülkiyet kayıtları, ev satış verileri ve yerel pazar verileri kullanılıyor.

Bu saydıklarımızın haricinde, ev fiyatlarını yalnızca talep veya kullanıcı girdilerini kullanarak tahmin eden modeller de bulunuyor. Zingat.com, Hurriyetemlak.com, Projepedia.com, Trulia.com, HomeValues.com, ForSaleByOwner.com, GuaranteedSale.com, ValuemyHouse.com ve ZipRealty.com bunlardan bazılarıdır. Yine bunların da her biri farklı doğruluk düzeylerine sahiptir.

Emlak Uzmanlarının Yerini Tutamayan Araçlar

Genel olarak bakıldığında bu otomatik değerleme araçları faydalı olarak görülebilir. Ancak tüketicilerin bu değerlemelerin tamamen doğru olmadığını kesinlikle akıllarından çıkarmamaları gerekir.

Yukarıda saydığımız değerleme araçları örneklerinin her birinde birbirine benzer olsa da farklı veriler ele alınarak farklı sonuçlar elde edilmektedir. Oysa bir emlak profesyoneline gittiğinizde, değerleme yaparken her türlü veri ele alınır ve aynı zamanda uzmanın ileriye dönük görüşleri de bu değerleme işlemine katkı sağlar. Nitekim orijinal değerleme uzmanları, mülkiyetin gerçek değerini tamamlamak için karşılaştırmalı piyasa analizini ve kendi uzmanlık ve bilgilerini kullanır.

İnternet üzerinden sunulan değerleme modelleri ise bir uzmanın öngörüsünden henüz yoksundur. Üstelik her veriyi kapsamlı olarak ele almadıkları için her birinde farklı değerleme sonuçları elde etmeniz büyük olasılık taşır. Zaten bu araçların birçoğu da sundukları hizmetin yanında mutlaka derinlemesine bir inceleme için danışmanlık hizmetinin önemini vurguluyor.

Elbette ki gelişen teknoloji ile birlikte bu araçların çok daha kapsamlı hale getirilebileceği düşünülebilir. Ancak şu ana kadar insan öngörüsünü gerçekleştirebilen bir yapay zekâ teknolojisi üretilebilmiş değil. Dolayısıyla online ev değeri tahminleri söz konusu olduğunda, tüketicilerin bir numaralı karşılığı olan bu tahminler, resmi değerlendirmeler, karşılaştırmalı piyasa analizleri ve emlak profesyonellerinin ayrıntılı uzmanlığının yerini alamaz.

DİĞER HABER
26 Aralık 2022