"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Para ve Zamanınızı Nasıl Daha Doğru Yönetirsiniz?

Gayrimenkul profesyonelleri bu sektöre ilk girdikleri andan itibaren, yaptıkları işin ne kadar hareketli ve dinamik olduğunu deneyimlemeye başlarlar. Bu durum, zaman içerisinde iş planlarını kurmak zorunda olduklarını fark etmeleri ile devam eder. Çünkü böylesine hareketli bir iş alanının içinde eğer planlı bir şekilde ilerlemezseniz, belli bir süre sonra işin ucunu kaçırabilirsiniz ve hedefinizden şaşabilirsiniz.

Gayrimenkul işinde planlamanız ve yönetmeniz gereken en önemli iki unsur para ve zamandır. Pazarlamadan satış aşamasına kadar pek çok aşamada yönetmeniz gereken paranın yanı sıra, zamanınızı hangi aşamaya ne kadar harcayacağınız da büyük önem taşır. Aşağıdaki ipuçları, hem paranızı hem de zamanınızı yönetebilmeniz için sizlere bir öneri niteliğindedir.

Paranın Yönetimi

Bütçe Çıkarmanın Önemi

Sadece giderlerinizi ve masraflarınızı ortaya koyarak başarıyı yakalamanız mümkün değildir. Aynı zamanda kişisel bütçenizi de çıkarmalı ve gücünüzü anlamalısınız. Bütçeniz içerisinden ana giderlerinizi çıkardıktan sonra geriye kalan paranın yüzde kaçını hangi aşamaya harcayacağınız üzerine bir plan yapmanız gerekir.

Kenarda Para Tutmanın Önemi

Ekstra beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmanız çok önemlidir. Ne zaman ne olacağını kestiremeyebilirsiniz. Ancak kenarda belli bir miktar ayırabilmeniz için, öncelikle düzenli olarak elde ettiğiniz gelirleri öncelikle çıkarmanız gerekir. Örneğin müşterilerinizden iki haftada bir ödeme alıyorsanız, iki haftada bir kenara para ayırmanız uygun olabilir.

Dış Yardım Alın

İşinizde sizin için en önemli olan iki harcama kaleminizi bulun ve bunlar üzerine dışarıdan yardım alın. Örneğin her hafta listeniz için yaptığınız pazarlama kampanyaları ve görüştüğünüz her bir potansiyel müşteri için gerçekleştirdiğiniz harcamaları değerlendirmeye alacak uzman biriyle çalışabilirsiniz. Böylece haftalık olarak yaptığınız harcamaları ne kadar zamanda hangi çalışmalar için yaptığınızı anlayabilirsiniz.

Vergilere Dikkat Edin

Kendi başınıza bir firma kurarak çalışmanızın en riskli yanlarından biri sürekli artan vergileri karşılamaktır. Bütçenizden giderlerinizi düşerken, aylık veya yıllık bazda hesaplamanız gereken vergileri de bütçenizden düşmeniz veya ayırmanız gerekir.

Doğru Araçlara Yatırım Yapın

Doğru araçlara yatırım yapmak, aslında kişiden kişiye değişebilir. Örneğin bizim için en doğru yatırım, pazarlama üzerine çıkarılan teknolojik girişimlere yapılandır. Ancak sizin için bu yeni bir telefon da olabilir. Her ne olursa olsun işiniz için gerekli olan doğru araçlar üzerine yatırım yapın ve bütçenizden boş yere masraf yapmayın.

Zamanın Yönetimi

Zamanı Takip Edin

Gayrimenkul işinde kimseye bağımlı olmadan çalışıyor olmak çok cezbedici olmakla birlikte bazı durumlarda korkunç da olabiliyor. Elbette ki zamanınızı istediğiniz gibi değerlendirmeniz mümkündür. Ancak bu değerlendirmeyi iyi yönde yapmazsanız, sonradan işler karıştığında kurtulma şansınız zor olabilir. Günlerinizi ne yaparak geçiriyorsunuz? Gün içerisinde iş bölümlemesi yapıyor musunuz? Bunlara bir göz atın deriz.

Bölümleme Yapın

Yeni bir iş (alıcı, satıcı) bulmak hiç de eğlenceli bir süreç değildir. Bunun yerine Facebook’taki beğeni sayısının artmasını takip etmek, web sitede veya blogda içerik yönetmek veya farklı bir kartvizit hazırlamayı düşünmek insana daha cazip gelir. Ancak önemli olan neyi sevip sevmediğiniz değildir. İşinizin bir parçası olan her şeye gün içerisinde bir pay ayırın. Mesela yarım saat müşterileri aramaya ayırıyorsanız yarım saat de sosyal medya hesaplarını kontrole ayırın.

Zamanınızı Hedefinize Uydurun

Elinizden her iş geliyor olabilir. Ancak her şeyi aynı anda yapamazsınız. Niş hedeflerinize uygun olan işleri ön plana çıkarın ve her birine belli bir süre ayırın. Eğer her şeyi karmakarışık veya bir anda yapmaya çalışırsanız, hiçbir işi yapamayacak noktaya gelebilirsiniz.

Hayır Demeyi Öğrenin

Zamanı yönetmek bazen hayır demekten geçebilir. Her müşteri ile çalışmak zorunda değilsiniz. Size değer katmayacak, gereksiz yere sizi meşgul edecek müşterilere hayır demeyi öğrenmelisiniz.

DİĞER HABER
02 Nisan 2018