"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Piyasa Davranışını Öğrenmek için Aylık Arz Temel Göstergesini Takip Edin

Ev fiyatları ne zaman düşecek?

Ev alıcılarının beklediği milyon dolarlık soru bu gibi görünüyor. Son 10 yılda, açıkçası ülkemizdeki hemen hemen tüm diğer büyük pazarlar, ev fiyatlarında inanılmaz bir artış ve envanterde bir düşüş gördü. Yani, 2011 ile şimdi arasında bir ev satın almayı başardıysanız, büyük olasılıkla çok şanslılar arasında siz de yer alıyorsunuz.

Peki, şimdi yanıtlanması gereken soru, piyasa ne zaman istikrara kavuşacak? Muhtemelen endüstri profesyonellerinin bir piyasa düşüşünü öngörmek için kullandıkları çok çeşitli yöntemleri duymuş olsanız da, piyasa davranışının en doğru tahmincisi aylık arzdır.

Ay arzı, mevcut satış hızı göz önüne alındığında, piyasadaki mevcut mülk envanterinin satılması için gereken ay sayısını ifade eder. Örneğin, pazarınızda satış için listelenen 10.000 ev varsa ve her ay ortalama 2.000 ev satılıyorsa, pazarın beş aylık bir arzı olacaktır.

Will the U.S. Housing Market Crash in 2022? - TheStreet

Piyasanın bir sonraki hamlesini belirlemenin en iyi yolu, onu ekonomistler tarafından aylık arzın yaklaşık altı ay olduğu dengeli bir emlak piyasası olarak kabul edilen şeyle karşılaştırmaktır. Bu tahmini senaryo genellikle ev fiyatlarının bir yıl içinde yüzde 10 ila 20 oranında yavaş yavaş artmasını garanti eder.

İstikrarlı bir piyasada arz ve talep dengelenir. Hem alıcılar hem de satıcılar için makul pazarlıklar oluşur ve alıcıların seçebileceği sağlıklı sayıda ev bulunur. Evler, ne kadar iyi fiyatlandırıldıkları, potansiyel alıcılar için ne kadar erişilebilir oldukları ve ne kadar iyi göründükleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak genellikle iki veya üç ay piyasada kalır.

Altı aydan fazla bir arzınız olduğunda, ev fiyatları düşme eğilimindedir. Tam tersi, aylık arz altı aydan önemli ölçüde az olduğunda, daha büyük metropol şehirlerde gördüğümüz gibi, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı olma eğilimindedir.

Pandemi sürecinde 2020'nin ortalarından itibaren, ev envanteri şaşırtıcı derecede düşük sayılara düştüğü için ülke genelinde rekor kıran fiyat artışları yaşandı.

Yaklaşık 18 ay boyunca, herhangi bir zamanda piyasada çok az sayıda doğru değerlemeyle satılığa çıkan ev vardı. Aynı zaman diliminde, bir ayda arzın üzerinde konut satıldı, bu da piyasanın bir yıldan fazla bir süredir bir aylık arzın altında veya yakınında faaliyet gösterdiği anlamına gelmektedir.

3 Reasons Why the Real Estate Market May Shift in 2021 | New Homes Guide  Blog

Peki, eninde sonunda ev fiyatlarının düşmesi için ne gerekecek?

Ev fiyatlarında en son, envanterin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğu yıllarda önemli bir düşüş gördük. Örneğin, pazarınızda satılık yaklaşık 5.000 ev olduğunu varsayalım. Ancak ayda 100'den az ev satışı olduğu zaman, bir evin ortalama fiyatı düşme eğilimi gösterir.

Emlak pazarı, son on yılda, aradaki fiyat istikrarı dönemleriyle birlikte iniş ve çıkışlar yaşadı. Aylık arz metriğini kullanarak, fiyatlar üzerinde gözle görülür bir aşağı yönlü baskı görmek için piyasanın beş aydan fazla bir arzı deneyimlemesi gerekir. Bunun gerçekleşmesi için, envanter seviyelerinin fazla olması ve listelenen ev sayısının arzın en az 3/1'i olması gerekir.

Piyasa şu anki haliyle sonsuza kadar böyle sürmeyecek (siyah bir kuğu görülmediği ve savaş ve doğal afetlerin yaşanmadığı bir süreçte). Fiyatların kaçınılmaz olarak istikrara kavuşmasını bekleyenler için, mevcut evinizi satmak veya bir sonraki evinizi satın almak için en iyi zamanı belirlerken ayların arz metriğini takip etmenizi ve bu verilere ulaşabilmek için bölgenizdeki deneyimli emlakçılarla çalışmanızı öneririz.

DİĞER HABER
09 Mart 2022