"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Piyasa Değişikliklerini Anlamanızı Sağlayacak İpuçları

Gayrimenkul danışmanları bizimle sık sık iletişime geçerek piyasa şartlarında büyük bir değişiklik olup olmayacağını soruyor. Neden bu fikre kapıldıklarını öğrenmek istediğimizde ise cevapları gördükleri haberler ya da diğer danışmanlardan aldıkları duyumlar ile ilgili oluyor.

Mevcut durumun değişmesi ihtimalinin endişe kaynağı yaratması oldukça normal. Ama bilmelisiniz ki, piyasa koşullarındaki dalgalanmalar gayrimenkul piyasalarının genel karakteristiği. Burada önemli nokta, verilerden yararlanarak piyasanın iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini değerlendirebilmek.

Eğer piyasanın size sunduğu aşağıdaki ipuçlarını değerlendirebilirseniz, hem piyasanın güncel durumu hem de gelecek adına daha iyi bir tahmin yapabilirsiniz:

1. Yeni Yapılanmalar

Yeni yapılanmalar bir gayrimenkul piyasasının sağlıklı olup olmadığını değerlendirmek adına iyi bir kriterdir. Yerel bölgenizdeki yeni yapılanmalara, projelere ya da yakın zamanda tamamlanmış konutlara göz atmalısınız. Yeni yapılar yoksa, envanter miktarı azalacak ve fiyatlar artacak demektir.

2. Listelerde Kalma Süresi

Konutların satılmadan önce ortalama olarak kaç gün listelerde kaldığını takip etmeniz önemli, ama bu sayı her arttığında paniklemenize gerek yok. Bu gösterge için sezonsal bir eğilim gözlenmesi normal. Bu yüzden daha iyi bir sonuç almak adına yıllık bazda karşılaştırma yapmak gerekiyor.

3. Envanter

Envanter sayısındaki artış piyasada büyük bir değişiklik olacağı anlamına gelmez. Özellikle envanter miktarının düşmesi de sezonsal bir eğilim olabilir. Eğer envanter miktarı artar fakat satış azalırsa, o zaman endişeleneceğiniz bir şey var demektir. Ama bu durum çok sık gözlenmez. Envanter miktarı ile ilgili verileri sürekli gözetim altında tutmanız gerekiyor.

4. Satış Aktiviteleri

Sözleşme aşamasına geçilmiş müşterilerin sayısı takip etmeniz gereken en önemli verilerden birisini oluşturuyor. Fakat hataya düşmemek için benzer konut tiplerini belirli bir zaman aralığı içerisinde birbirlerine göre değerlendirmelisiniz.

5. Listeleme/Satış Fiyat Oranı

Bu oran insanların bir konut için ödemek istediği parayı ifade ediyor. Bu değer üzerinden agresif değişimleri direkt olarak saptayabilirsiniz.

6. Karşılaştırma Dönemleri

Piyasanın gidişatı hakkında daha net bir analiz yapabilmek için aylık, dönemlik ya da yıllık zaman dilimleri belirlemeli ve bu dilimler arasında karşılaştırmalar gerçekleştirmelisiniz. Böylelikle gelecek hakkında daha başarılı tahminler yapabilirsiniz.

7. Nüfus Artışı ve Ekonomi

Yerel bölgenizdeki ekonomik durum nasıl? Eğer bölgedeki ekonomi gelişiyorsa, muhtemelen nüfus da hızla artacaktır. Nüfus artışı da talep miktarında artış anlamına gelir. Talebin olduğu bir piyasa iyiye gidiyor demektir. Ya da tam tersi...

Lütfen doğal piyasa dalgalanmalarını kötü şeyler olarak algılayıp gereksiz endişe kaynağı yaratmayın. Medyanın işi ilgi çekmektir, bu yüzden de genelde gerçeği olduğundan kötü şekilde aktarıyorlar. Verilere sadık kalın ve değerlendirmenizi analizler üzerinden yapın.

DİĞER HABER
05 Şubat 2021