"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Piyasa Verileri ve Veri Paylaşımı

Potansiyel bir müşterinizin güvenini kazanabilmek için söz konusu konutlar ve müşterinizin hikâyesi hakkında yeterince bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Üstüne bir de piyasa hakkındaki bilgilerinizi eklerseniz, bu bilgi paketi güven kazanmanız için oldukça yeterli.

Sunumlarınızda içermeniz gereken bazı yaygın veriler var. Fakat bu verileri nasıl aktardığınız tamamen size bağlı. Sunumunuzda kullandığınız estetik ve strateji, sizi rakiplerinizden farklılaştırabilir.

Ama gelin önce sunumlarınızda mutlaka içermeniz gereken verilere bir göz atalım:

1. Demografik

Demografik özellikler her konut için önemli olsa da kira, çoklu aile apartmanları ve ofisler için daha büyük anlam ifade ediyor. Bir mağazanın müşteri kitlesine uygun insanların muhitte yaşayıp yaşamadığını ya da bir alanda hedef kitlenize ait insanların olup olmadığını demografik verilere bakarak söyleyebilirsiniz. Muhitteki fiyatları da orada oturan insanların alım güçleri belirliyor olacak.

demographicsMap.png

Kiraları karşılayamayacak gelir seviyesinde insanların yaşadığı bir muhite lüks ofis binaları dikmenin bir anlamı yok değil mi? Ayrıca bir bölgedeki demografik özelliklerde değişim yaşanmaya başlamış olması size fırsat kapıları yaratıyor. Mesela gelecek vadeden bir muhite fiyatlar yükselmeden müşteri yönlendirerek öne çıkabilirsiniz.

Bir gayrimenkul danışmanı olarak piyasanın durumu hakkında bilgi edinmeye çalışıyor, piyasa koşullarını müşteri beklentileri ile eşleştiriyorsunuz. Demografik veriler size realist olmak konusunda yardımcı olabilir.

2. Piyasa Ekonomisi

Bu veri grubu da bir sunum için standart. Piyasa ekonomisi denince akla fiyatlandırma, kiralar ya da kredi oranları gibi konularda grafiksel paylaşımlar geliyor. Fakat asıl önemli olan, kapsamlı piyasa verilerini yerel piyasaya uyarlayarak müşterinin kafasında net bir algı oluşturmak.

Birçok broker verileri araştıran ve yorumlayan bir analiz ekibine sahip. Ama siz de bireysel olarak verilere kendi yorum gücünüzü ekleyebilirsiniz. Araştırmak ve bulduğunuz bilgilerin sorumluluğunu üzerinize almak müşterinizi gayrimenkul süreçlerinde yönlendirmenizi sağlayacak.

Pazarlama konusunda oldukça deneyimli olduğunuzun farkındasınız değil mi? Piyasada satışta olan ya da hali hazırda satılmış konutları inceleyerek ekonomik koşullar hakkında çok başarılı yorumlar yapabilirsiniz.

3. Dağılımlar

Alt piyasaların nasıl kullanıldığı ya da kullanımının nasıl değiştiği ile ilgili veriler müşterilerinizin konutlara bakış açısı üzerinde büyük değişimler yaratabilir. Piyasanın muhit üzerinde nasıl bir dağılım gerçekleştirdiğini anlarsanız, piyasanın zayıf ve güçlü yönlerini değerlendirebilirsiniz.

landUseMap.png

Peki, dağılım hakkındaki bilgileri nasıl değerli yorumlamalara dönüştürebilirsiniz?

  • Binaların tipleri hakkındaki bilgiler demografik özellikleri anlamanızı sağlar.
  • Muhitte ikamet edenlerin iş yeri sahiplerine oranı muhitteki fırsatları anlamanızı sağlar.
  • Muhitte var olan açık alan miktarı doğal güzellikleri ve rekreasyon alanlarını değerlendirmenizi sağlar.
  • Muhitteki kiralık konutların oranı akışta olan parayı tahmin etmenizi sağlar.
  • Yeni gelişmeler adaptasyon konusuna değinmenizi sağlar.

4. Diğer

Potansiyel müşterinize faydalı paylaşımlar yapmanızı sağlayabilecek farklı veriler de mevcut. Trafik durumu, muhitin lokasyonu, altyapı değişiklikleri, çevresel faktörler, vergiler, eğlence alanları, muhit sakinlerinin eğilim ve alışkanlıkları…

Tüm bu detaylar müşterinize somut bir tablo sunmanız için faydalı. Bu verileri konuşma esnasında paylaşabileceğiniz gibi, görselleştirmeler kullanarak verilerin ne anlama geldiğini daha başarılı bir şekilde aktarabilirsiniz. Bu görselleştirmenin en güzel yöntemi ise haritalar.

Harita Kuralı

Birçok gayrimenkul danışmanı yukarıda saymış olduğumuz verileri nasıl toplaması gerektiğini biliyor. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi, önemli olan bu verileri nasıl paylaştığınız.

Grafikler ikili veri gruplarını görselleştirmek için harika. Mesela fiyatın zamana bağlı değişimini grafikler ile ifade edebilirsiniz. Aynı şekilde haritalar da tekli veriler için görselleştirme imkânı sunuyor. Bir müşteriniz konutun önemli yerlere uzaklığını sorduğunda sözel bir cevap vermek yerine harita üzerinde göstermek güven kazanmanızı sağlayacak.

Aşağıdaki size fikir vermesi açısında birkaç örnek paylaşıyoruz:

En yakın AVM,

En yakın metro istasyonu,

Bu iki örnekte gördüğünüz gibi, bu tarz görselleştirmeler müşterinizin gözünde net bir algı yaratacak. Bir harita üzerinden önemli yerleri işaretleyerek müşterinize konutun değerini kanıtlayabilirsiniz. Muhitin bilindik yapılarını mutlaka gösterin.

Google Maps’in mesafe ölçme aracını kullanarak bu görsellere mesafe bilgisi de ekleyebilirsiniz. Bu şekilde müşteriniz gayet net bir resme sahip olacak ve gösterdiğiniz özen size büyük geri dönüşler sağlayacak.

DİĞER HABER
26 Eylül 2022