"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Piyasaya Yeni Bir Bakış Açısı Getiren Kitap: Mavi Okyanus Stratejisi

Bu makalemizde bahsedeceğimiz Mavi Okyanus Stratejisi kitabı, 2005 yılında yayımlanmaya başladığı andan itibaren dünyadaki tüm endüstrilerin işleyiş tarzına yeni bir bakış açısı getirdi.

Bu kitapta anlatılan strateji, gerçekten yepyeni pazar ve girişim alanlarını ortaya çıkartması ve bir firmanın tek başına açık ara önde olmasından ziyade piyasadaki tüm şirketlerin ortalama aynı seviyede ilerlediği bir endüstri ortamı sunması ile çok büyük bir değişim ortaya çıkardı.  

Kitap Adı: Mavi Okyanus Stratejisi – Çekişmesiz Pazar Alanı Yaratmak ve Rekabeti Etkisiz Kılmak

Yazarı Adı: W. Chan Kim & Rene Mauborge

Bu iki başarılı yazar, kitaplarında kızıl okyanuslar ve mavi okyanuslar olmak üzere iki yaklaşımdan bahsediyor ve mavi okyanusların her zaman için iş dünyasına ve aynı zamanda tüm insanlığa daha faydalı olduğunu öne sürüyor. Yazarların ortaya attığı bu mavi okyanus stratejisi, kitabın ilk basıldığı günden bugüne kadar pek çok girişimci ve pek çok firma tarafından denendi.

Sonucun ise gerçekten şaşırtıcı derecede olumlu olduğu göründü. Para ekonomisinde zenginliğin aslında sadece birkaç ailenin tekelinde olduğunu bildiğimiz bu dünyada, her sektörde bu tarz bir yaklaşımın edinilmesi bize de son derece mantıklı geliyor.

Mavi Okyanus Stratejisi Nedir?

Bugüne kadar gayrimenkul sektöründe geliştirdiğiniz rekabete dayalı stratejileri bir kenara bırakın. Bildiğiniz üzere bu sektörde her yıl çok sayıda firma veya girişimci, izlediği rekabete dayalı yöntemler sonucunda daha başlamadan biten bir iş hayatı deneyimi ile hayal kırıklığına uğruyor. Gayrimenkul devlerinin tüm piyasayı ele aldığı ve yönettiği bir sektörün içinde piyasaya yeni giren bir emlak firması bu devlerle nasıl başa çıkabilir ki?

İşte mavi okyanus stratejisi bu noktada, yepyeni ve cesur bir yol göstererek iş dünyasında geleceği kazanmak için bizlere alışık olmadığımız bir seçenek sunuyor. Bu strateji, sektörlerin rekabete dayalı bakış açısını değiştiriyor ve çekişmesiz bir pazar alanı oluşturarak rekabeti tamamen yok ediyor. Peki, rekabetin olmadığı yerde firmalar nasıl ilerler?

Rekabetin Olmadığı Bir Gayrimenkul Sektörü

Kızıl okyanuslarda gayrimenkul sektörünün pazar sınırları belirlidir. Rekabet etmeniz için uymanız gereken şartlar ve kurallar zaten hazırdır ve sizden bu kurallara uygun şekilde rekabet etmeniz beklenir. Bu rekabetin içinde değer-maliyet değişimi yaparak var olan talebi kullanmaya ve tüm rakipleriniz için galip gelmeye çalışırsınız.

Ancak binlerce iş adamının ve firmanın bulunduğu gayrimenkul sektörünün kalabalığı içerisinde bunu sağlamak inanılmaz zor bir iştir ve üstelik piyasa kalabalıklaştıkça kâr elde etme ve ilerleme imkânlarınız kısıtlanır.

Mavi okyanuslarda ise rekabet yoktur. Değer-maliyet değişimine göre işlemez. Piyasadaki açlığın fark edilmesi ve o açlığın giderilmesine yönelik değer üretmek söz konusudur. Yani bir şeyin en iyisini yaratmak değil, ihtiyaç yaratmak önemlidir. Gayrimenkul sektörü içerisinde henüz açılmamış olan pazar alanlarını keşfetmeniz ve oyunun kurallarını kendiniz belirlemeniz gerekir. Bu da size sektörde istediğiniz gibi hareket etmenizi sağlar.

Yüksek Değer, Düşük Maliyet ve Teknolojinin Etkisi

“Yüksek maliyette büyük değer, düşük maliyette küçük değer” yaklaşımı ile ilerlemeye çalışan kızıl okyanuslarda bu ikisinden birini seçmek durumunda kalırsınız. Oysa mavi okyanuslarda hem farklılaştırma hem de düşük maliyet bir arada elde edilir.

Pazar içerisinde bir açığı ve ihtiyacı fark etmiş olabilirsiniz, ancak ona bir değer atfetmediğiniz sürece, piyasada öne çıkamazsınız. Bu noktada hızla gelişmekte olan teknolojinin etkisi de büyüktür. Tarihi çizgi üzerinden bir bakış yaparsak, 1900’lerde otomotiv, havacılık ve sağlık, 1980’lerde cep telefonu, ekspres kurye ve yatırım fonu, 2000’lerde ise internet, tabletler ve online satış gibi yeni pazar alanları oluştuğunu görüyoruz. Yani aslında yeni pazar alanlarının oluşumu ve bazılarının ise gündemden kalkması zaten iş dünyasının doğal bir seyridir. Bizim yapmamız gereken ise bunu kendi iş stratejimize yansıtmaktır.

İşte Emlakbroker.com ekibi olarak son derece hızlı bir şekilde gelişmekte olan teknolojiyi sürekli takip etmemizin ve gayrimenkul sektöründeki çalışanların ihtiyaçlarını teknolojik girişimler ile giderme fikrini öne çıkarmamızın sebebi budur.

İnsanların açlık duyduğu konuları belirlemek ve o konular üzerinden iş stratejinizi geliştirmek, hem sizin piyasada özgürce dolaşmanızı ve kazanmanızı sağlar hem de tüketicilerin veya sektör çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamanız anlamına gelir.

Ne Yapmak Lazım?

- Mevcut gayrimenkul pazarında rekabetin heyecanına kapılmayın. Kendinize rekabet edilemez yeni bir pazar boşluğu yaratın(Niş bir uzmanlık alanı, her cm2'sini avucunuzun içi gibi bildiğiniz uzmanlık bölgesi, sıra dışı pazarlama faaliyetleri, veritabanının gücü ve teknoloji).

- Gayrimenkul sektöründe çoğunlukla takip edilen yöntemlerden bir an olsun uzaklaşın ve insanların ihtiyaç duyacağı yeni alanlar oluşturun. Bu sektörde insanların neye ihtiyaçları var? Veya ne gibi ihtiyaçlar yaratılabilir? Düşünün…

- Gayrimenkul pazarı içerisindeki var olan talebi paylaşmanız size çok az şey kazandırır. Oysa yeni bir talep yaratmanız size daha fazla hareket alanı kazandırır.

- Değer-maliyet ilişkisini düşünmekten vazgeçin. Bunlardan birini tercih etmek zorunda değilsiniz. Hem değer edinip hem de maliyeti düşük tutabilirsiniz.

Kendinize aşağıdaki dört soruyu sorun ve verdiğiniz cevaplara göre yeni girişimlerde bulunmak üzere harekete geçin!

1- Gayrimenkul sektöründe tüm piyasa tarafından doğru kabul edilen etkenler içerisinde hangilerini yok sayabilirim?

2- Sektörde standardın altına indirebileceğim faktörler hangileri?

3- Sektörde standardın üstüne çıkarabileceğim faktörler hangileri?

4- Sektörde bugüne kadar hiç ortaya atılmamış olan faktörler neler olabilir?

Kitap Hakkında Yapılan Yorumlar

"Mavi Okyanus Stratejisi'ni okuduktan sonra rekabete bakış şekliniz değişecektir. Kim ve Mauborgne, kavgacı değil, yaratıcı yaklaşıma sahip bir stratejinin izlenmesi için ikna edici kanıtlar sunmaktadır. Değre yenilemeyi ve kurumsal paydaşlığı vurguluyor olması bile bu kitabı hem işletme yöneticiler hem de öğrencileri için okunması gereken bir kitap yapmaktadır.” Carlos Ghosn


"Bu okunması gereken son derecede değerli bir kitaptır. Saat, şarap, çimento, bilgisayar, otomobil ve hatta sirk gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin deneyimlerini inceleyerek, gelecek stratejilerinin geliştirilmesine yeni bir ışık tutmaktadır." Nicolas G. Hayek

"Özel veya kamu sektöründeki yöneticilere Mavi Okyanus Stratejisi'ni tavsiye ederim. Statükodan ayrılmanın nasıl başarılacağını, başarılı bir gelecek stratejisinin nasıl yaratılacağını ve bunların nasıl düşük bir maliyetle hızla uygulanacağını göstermektedir. Aydınlatıcı olduğu kadar pratik bir rehber." William J. Bratton


"Kim ve Mauborgne'nin stratejileri sadece orijinal değil, aynı zamanda da pratik. Şirketimiz bunları kullandı ve güçlü sonuçlar elde etti. Yazarlar geleceği kazanmak için yeni ve cesur bir yolun haritasını çiziyorlar." Patrick Snowball

Yorumlarınız ve paylaşımlarınız bizim için değerlidir.

DİĞER HABER
01 Ağustos 2016