Gayrimenkul iş dünyasında hedef pazarlama planı oluşturmak çok önemlidir. Her gayrimenkul profesyonelinin hedef pazarını oluşturan bir veri tabanı ve bu veri tabanında gruplandırdığı müşteri listeleri vardır. Ancak veri tabanınızı dolduran bu listeler, her zaman sizin hedef pazarınızı yansıtmayabilir.
Önemli olan hedef pazarınızın sınırlarına dahil olan kişilere ulaşabilmeniz ve onlarla nasıl iletişime geçebileceğinizi bilmenizdir. Hedef pazarınızı belirleme, onlarla en uygun araçları kullanarak etkileşim kurma ve onlarla iş yapma anlamında bir planlama yapmak en iyi yöntemdir. İşte bu makalemizde, sizlere 5 adımdan oluşan bir planlama örneği sunacağız. Örnek planlama stratejisini incelerken, aynı zamanda günümüz teknolojisini işinizle nasıl harmanlayabileceğinizi de keşfetmiş olacaksınız.
Şunu unutmayın ki pazarlama bir yetenek değildir. Pazarlama, bir disiplin ve pratiktir. Pazarlama, var olan yetenekleri yönlendirebilmektir. Sonuç olarak yeteneklerinizi ayarlamanız ve onların doğru frekanslarda hedef kitleye ulaşmasını sağlamak, pazarlamanızın kitlenizle iletişim kurmasına vesile olur.
Dolayısıyla öncelikle yapmanız gereken şey, pazarlamanızın hangi boyutta bir kitleye yapılacağını belirlemeniz ve bunu tanımlamanızdır. Örneğin “Hedef pazarımız, 30 ve üstü yaştaki kadın ve erkeklerdir.” şeklinde bir tanımlama, sizin hedef pazarınızı tanımlar.
İkinci adım, müşterinizin kişiliğini tanımlamaktır. Yani hedeflediğiniz kitle içerisinde yer alan müşterilerin özelliklerini listelemeniz gerekir. Nedir bu özellikler:
Bu özellikleri çıkardıktan sonra kendinize “Benim müşterilerim …..dır.” tarzında tanım cümleleri oluşturun. Bu cümleler, müşterilerinizin profillerini kafanızda daha iyi oturtacaktır.
Etki alanınızdaki faaliyetlerinizi en üst düzeye çıkartın. Unutmayın ki alıcıların yüzde 88’i ve satıcıların yüzde 84’ü, emlak danışmanları ile yeniden iletişime geçer veya onları çevrelerine tavsiye eder. Ancak buna kıyasla emlak danışmanlarının yüzde 25’inden daha azı, daha önce çalıştığı müşterileri ile çalışır. Bu yanlışa düşmeyin. İş yaptığınız müşterilerinizi iyi tanıyın ve onlarla bir ömür iletişim halinde kalın.
Hedef pazarınızı belirlediniz ve hedeflediğiniz müşterilerin profillerini çıkardınız. Şimdi sıra etki alanınıza dair biraz araştırma yapmaya geldi. Etki alanınıza dair yapacağınız bir araştırma ile kuracağınız planlamayı da daha netleştirebilirsiniz. Günde en az 30 dakikanızı ayırarak öğrendiğiniz yeni bilgileri ve karşılaştığınız yeni insanları not etmeyi deneyebilirsiniz. İşte araştırma yaparken kullanabileceğiniz araçlar ve ipuçları:
O zaman siz ne duruyorsunuz? Tüketiciler hızla teknoloji trendlerine bulaşırken, sizin onları takip etmemeniz mümkün olamaz. Teknoloji trendleri, en iyi pazarlama stratejileri için uygun platformların hangileri olduğunu gösterir. Artık büyük küçük tüm müşteriler, teknolojiden yoksun olan firmalar için aşağıdaki gibi düşünüyor:
Firmam bana cevap yazana kadar sanki yıllar geçiyordu. Kendimi, annemi metin mesajı yazmaya zorlar gibi hissettim. Firma ile görüşürken elindeki Nokia’yı görünce bunun böyle olacağını anlamalıydım.
İşte sosyal medyayı ve teknolojiyi takip ederek ulaştığımız bazı trendleşen yeni nişler:
Yeni kuşakların sosyal medya ve teknolojiye ne kadar hakim olduğunu söylememize gerek yok. Ancak çoluğunu çocuğunu evlendirmiş ve baş başa kalmış karı kocaların bu dünyaya ne kadar hakim olduklarına dair bazı verileri size göstermekte fayda görüyoruz. Oranları gördüğünüzde çok şaşıracaksınız:
Geçtiğimiz tüm adımların sonucunda hepsini birleştirerek kendinize bir plan oluşturma zamanı gelmiştir. İşletmenizi daha ileri taşımak ve sıcak, yeni fikirler elde etmek için aşağıdaki yöntemlere başvurun:
Unutmayın! Pazar hedefi oluşturarak bir pazarlama planı hazırlamak, verimliliğinizi iki kat daha arttırır. 200 ev listesine sahip olup yüzde 5 geri dönüş almaktansa, 40 ev listesine sahip olup yüzde 10 geri dönüş almak, ancak hedef pazarlama planı ile mümkündür.