Gayrimenkul piyasasında başarıya giden yol planlı olmaktan geçiyor. Planlı olmanın önemi ve nasıl plan yapmanız gerektiği konusunda onlarca makale yazdık. Bu yazıdan tam verim alabilmeniz için onlara da göz atmanızı öneriyoruz.
Gerçekten de plan yapmak çok önemli. Planınız içerisinde yer alan aktivitelerin rasyonalitesi sahip olduğunuz hedeflerin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamanızı sağlıyor. Aynı zamanda, hedeflerinize ulaşabileceğiniz zaman dilimini de tanımlamış oluyorsunuz.
Daha önce bir yazımızda bahsettiğimiz gibi, yaptığınız planın bilgisayarda olup olmaması, güzel görünüp görünmemesi ya da anlamlı cümleler içerip içermemesi tamamen önemsiz ayrıntılar. Önemli olan tek şey, hedeflerinizi ve hedeflerinize ulaşacak adımları belirlemiş olmanız.
Yine de, planlama yaparken karışık notlarınız ve düzensiz beyin fırtınalarınız içerisinde kaybolmamalısınız. Gerçekten de planınızın güzel görünmesinin bir önemi yok, ama takip edilebilir bir planlama formatınızın olması da veriminizi oldukça yükseltecek.
Planlama yapmak adına kullanabileceğiniz internet üzerinden erişilebilir birçok uygulama var. Bugün size oldukça hoşumuza giden ve EmlakBroker olarak kendi iç planlamalarımızda da kullandığımız bir platform olan Trello’dan bahsedeceğiz.
Trello, bizim ekip olarak uzun zaman önce fark ettiğimiz, sonrasında ise birçok kişi tarafından kullanıldığını anladığımız ve artık vazgeçilmezimiz olan bir çevrimiçi planlama platformu.
Kullanım kolaylığı, ücretsiz olması ve görselliği açısından birçok iş kolunda tercih ediliyor.
Platformu kullanabilmek için trello.com sitesine gitmeniz ve kendinize bir üyelik oluşturmanız gerekiyor. Platform, android ve ios sistemlerinde kullanabileceğiniz bir uygulamaya da sahip. Bu yüzden hem bilgisayar, hem de cep telefonu üzerinden kolaylıkla erişim sağlamak mümkün.
Üyeliğinizi oluşturduktan sonra platformu ister kişisel planlamanızı yapmak, isterseniz de bir ekip ile beraber proje takibi için kullanabiliyorsunuz. Şöyle ki, platform üzerinden kendinize özel bir planlama sayfası yaratabildiğiniz gibi, birden fazla insanın ortak olarak erişip değişiklik yapabildiği bir ortak çalışma alanı da oluşturabiliyorsunuz.
Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, birçok kişisel planlama ve takım sayfası yaratmanız mümkün.
Programın çalışma mantığı, farklı başlıklar verebildiğiniz sütunlar ve bu sütunlara ekleyeceğiniz notlar, web siteleri, yorumlar ya da kontrol listelerinden oluşuyor.
Bir sütun altına girdiğiniz her notta değişiklik yapabiliyor, eklemelerinizi öncelik sırasına göre dizebiliyorsunuz. Hatta farklı girdilere farklı renkler atayarak daha görsel bir plan oluşturabiliyorsunuz.
Bir sütun içerisinde oluşturduğunuz notlar ya da kontrol listeleri gibi farklı gruplamalar altındaki girdileri de başka yerlere sürükleyebiliyorsunuz. Böylelikle iş takibi yapmanız oldukça kolaylaşıyor.
Programın belki de en güzel özelliği, bir planlama sayfasına istediğiniz kadar sütun tanımlayabiliyor ve bu sütunlara istediğiniz isimleri verebiliyor oluşunuz.
Örneğin; “Yapılacaklar”, “Bugün”, “Bu Ay”, “Bu yıl” ve “Biten İşler” sütunlarını içeren bir planlama yapmaya başlayarak Trello’nun hayatınızda sağlayacağı kolaylıkları test edebilirsiniz.
Aklınıza gelen ve yapılacak tüm işleri “Yapılacaklar” sütununa yazın. Sonra bu işleri hangi zaman dilimine atayacağınıza karar verin ve girdilerinizi alakalı sütuna sürükleyin. Biten işlerinizi de son sütuna gönderin.
Sütunların içerisinde de işlerinizin sıralamasını değiştirebilir ya da farklı kategoriler oluşturabilirsiniz. “Bu Ay” sütununa “Müşteriler ile ilgili meseleler” ya da “Pazarlama aktiviteleri” gibi kategoriler ekleyerek işlerinizi daha planlı bölebilirsiniz.
Bu işleri sütunlar arasında sürüklemek yerine kontrol listeleri de kullanabilirsiniz. Kontrol listelerinde bitirdiğiniz işler olduğunu görmek size motive kaynağı yaratabilir. Aynı zamanda, sadece bir tıkla kontrol listelerinizi istediğiniz sütunlara kopyalayabilirsiniz.
Trello’nun ücretsiz bir planlama platformu olduğundan bahsetmiştik. Ama birçok uygulama gibi, bu platformun da para ödeyerek yükseltebileceğiniz bir üst versiyonu var.
Açıkçası biz ekip olarak ücretsiz versiyonu kullanıyoruz ve sıkıntı yaşamıyoruz.
Ama insanların istekleri farklılık gösterebiliyor, bu yüzden Trello Gold ile erişebileceğiniz ekstra özellikleri de belirtmek istedik.
Trello Gold ile 10 mb yerine 250 mb kullanım alanınız oluyor.
Trello Gold’da 6 yerine 9 arka plan tasarımı var. Kendi resimlerinizi de arka plan olarak kullanabiliyorsunuz.
Trello Gold’da free versiyona göre daha çok yapıştırma ve emoji seçeneği var. Bu versiyon, kendi yüklemelerinizi yapmanıza da izin veriyor.