"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Potansiyel Müşteri Karakterleri Oluşturarak Pazarlama Aktivitelerinizi Farklılaştırın

Aynı anda kaç farklı gayrimenkul reklam kampanyası yürütüyorsunuz? Eğer bu soru size korkutucu geliyorsa, çevrimiçi pazarlama stratejinizi gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir. Teknolojik gelişmeler iş sahiplerinin müşterileri ile iletişim kurma şeklini oldukça değiştirdi.

Artık hedeflendirilmiş pazarlama kampanyaları, rekabetin yüksek olduğu gayrimenkul sektörü için büyük önem arz ediyor. Bu nedenle bugünkü yazımızda size “Potansiyel Müşteri Karakteri” oluşturmanın yollarından bahsedeceğiz.

Potansiyel Müşteri Karakteri Nedir?

Hedeflendirilmiş pazarlama, hedef kitlenizi belirlemenizi gerektiriyor. Potansiyel müşteri karakteri ise, bazı kişilik özelliklerini ekleyerek hayali bir müşteri profili oluşturmak anlamına geliyor. Hayali müşterinizin yaş, cinsiyet, gelir durumu, eğitim durumu, medeni hali gibi özelliklerine karar veriyor ve bu müşteriyi hedef kitlenizin örnek bir üyesi olarak kabul ediyorsunuz. Farklı kişilikler oluşturarak bu kişiliklere hitap edebilecek pazarlama stratejileri belirlemeniz ise size başarıyı getiriyor.

Diyelim ki siz müşteri profillerinizi sadece yaş kriterine göre oluşturuyorsunuz. Bu durumda ilk defa konut alacak, orta yaşlı ya da emekli müşterileriniz için farklı pazarlama kampanyaları düzenleyebilirsiniz. Fakat müşteri karakterlerinizi daha çok detaylandırırsanız, daha kişiselleştirilmiş ve ikna edici pazarlama aktiviteleri yapabilirsiniz. Hedeflendirilmiş reklam kampanyaları finansal olarak da verimlidir, çünkü yaptığınız masraflar sonucunda gerçekten ilgili insanlara seslenirsiniz.

Potansiyel Müşteri Karakteri Nasıl Oluşturulur?

Öncelikle alıcı ve satıcı grupları için farklı kişilikler oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında ise her bir grup için daha detaylı küçük kişilik grupları belirlemelisiniz.

İşinize yaracak kişilikler oluşturabilmeniz için kendinize şu soruları sormalısınız:

  • Neden birisi benim hizmetlerimden yararlanmak istesin?
  • Hedef kitlem kim?
  • Veri tabanımda müşterilerime ait hangi bilgiler var? (yaş, demografik özellikler, muhit…)
  • Hedef kitlem hangi çevrimiçi platformları daha çok kullanıyor?
  • Eğer oluşturduğum kişilik grubuna dâhil olsaydım, ne tür kampanyalar dikkatimi çekerdi?

Potansiyel Müşteri Karakteri Oluşturmak

Artık hayali müşteri karakterinizi detaylandırabilirsiniz. Bu karakteri detaylıca oluşturmak, hedef kitlenizi görselleştirmenizi ve pazarlama kampanyalarınızı daha efektif yönetmenizi sağlayacak. Aşağıdaki adımları takip ederek profillerinizi oluşturabilirsiniz:

  • Öncelikle bir önceki kısımda sıraladığımız sorulara yazılı cevaplarınız olduğundan emin olun.
  • Oluşturacağınız kişiliğinize bir isim verin. Her yeni kişilik için yeni bir isim bulmalısınız.
  • Kişiliğinize ait ortalama gelir durumu, potansiyel meslekler gibi yaşa bağlı özellikleri belirleyin.
  • Oluşturduğunuz kişiliğe ait bir tablo hazırlayın. Tablonuz aşağıdaki gibi görünmeli.

buyer-persona-example-5

  • Bu tabloyu bastırın.

Kişilik görselinizi bastırdığınız zaman, hedef kitleniz zihninizde daha net bir hal alacak.

Potansiyel Müşteri Karakterini Pazarlama Kampanyalarına Adapte Etmek

Müşteri karakterinizi belirledikten sonra artık çevrimiçi reklam kampanyalarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Reklam kampanyalarınızı yürütebileceğiniz yüzlerce platform var, fakat işe Facebook üzerinden başlamak iyi bir seçenek olabilir.

Facebook kullanıcı profillerini meslek, kullanıcı aktiviteleri ya da demografik bilgiler üzerinden filtrelemenize olanak sağlıyor. Yani aslında kampanyalarınız için reel müşteri gruplarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kendi profilinize en yakın kişilere ulaşmaya çalışmak kampanyanızın etkisini artıracaktır.

Diğer Yollar

Facebook dışında da potansiyel müşteri karakterlerinizi kullanmanızın yolları var. Yaratıcı bir yöntem olarak, yerel iş yeri sahipleri ile röportajlar yapabilir ve bu röportajları web sitenizde yayınlayabilirsiniz. Böylece hedef muhitinizde güvenilir bir insana dönüşür ve dikkat çekersiniz.

Diyelim ki hedef kitlenizdeki satıcılar genelde 31-50 yaş aralığında ve çoğunluğu muhitinizdeki bir kahve dükkânına gidiyor. Bu durumda öncelikle bu kahve dükkânının sahibi ile röportaj yapmanız ve bu röportajı paylaşmanız çok faydalı olabilir.

Potansiyel Müşteri Karakterlerinin Gayrimenkul Piyasası için Önemi

Potansiyel müşteri kişilikleri gayrimenkul danışmanları için büyük önem arz ediyor. Oluşturduğunuz kişiliklere göre pazarlama kampanyalarınızı şekillendirmelisiniz. Bu kişilikler sayesinde reklam masraflarınızı daha iyi yönetebilir ve verimli yatırımlar yapabilirsiniz. Kimin peşinde olduğunuzu bildiğiniz zaman yatırımlarınız size çok daha hızlı geri dönecektir.

DİĞER HABER
09 Mart 2023