Emlak firmanızın tanıtımı için bir site yaparak çok sayıda eyleme çağrı notları yerleştirdiniz. Bir blog sitesi kurarak potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilecek konular hakkında yazılar yayınladınız. Satılık listelerinizi pazarlamak için bir web sayfası açarak alıcıların dikkatini çekmeye çalıştınız. Peki, potansiyel müşterilerin bu web sayfalarında yayınladığınız içeriklerin ve ilanların hangileri ile daha çok ilgilendiğini veya hangilerine hiç bakmadıklarını takip edebiliyor musunuz?
Ziyaretçilerin web sayfanızdaki içeriklerde neye bakıp bakmadığını takip etmenin yöntemleri olduğunu biliyoruz. Bunlardan en önemlisi ve en çok uygulananı, siteye ziyaretçilerin tıklama yaptığı yerleri takip eden kodların eklenmesidir. Ancak bu amaçla geliştirilen yeni ve çok daha etkili bir yöntem mevcut.
RealEye isimli yazılım, ziyaretçilerin web sayfasında nereye tıkladığını takip etmek yerine nereye baktıklarını takip edebiliyor. Böylece ziyaretçilerin gerçekte nasıl davrandığını görmemizi sağlıyor. Bununla birlikte bir web sayfasında bilinçsizce veya yanlışlıkla yapılan tıklamaları saymak yerine gözün baktığı yerleri takip ederek daha sağlıklı bir sonuç elde etmemizi sağlıyor.
RealEye yazılımı sayesinde web kamerası aracılığı ile web sayfasını incelemekte olan gözler takip ediliyor ve en çok göz atılan bölgeden en az göz atılan bölgeye kadar bir ısı haritası çıkarılıyor. Peki, bu size ne fayda sağlar? Öncelikle belirli bir sayfaya içerik eklerken ziyaretçilerinizin o içerikten etkilenip etkilenmeyeceğini önceden bilmenize yardımcı olur. İkincisi web sayfanızdaki tasarım açıklarını fark ederek düzeltme şansı elde edebilirsiniz.
RealEye yazılımı, siteleri incelemek için çok sayıda denetçinin yer aldığı bir havuz içerir. Yani siz siteniz için inceleme yapılmasını talep ettiğinizde havuzdaki bu denetçiler tarafından siteniz incelenir ve her birinin gözleri web kamerası tarafından takip edilir. Sonuçta web sayfanızın ısı grafiği çıkarılır ve size teslim edilir.
Burada akla gelen gizlilik sorusudur. Birinin yüzündeki hareketlerin kaydedilmesi gizlilik sorununa yol açıyor mu sorusunun cevabı, kamera görüntülerinin hiçbir zaman kaydedilmemesinde gizlidir. Yazılım insan yüzünü kaydetmek yerine göz hareketlerini veri noktaları olarak kaydeder. Kullanıcıların baktıkları nokta, x/y ekseninde ve belirli koordinatlara bakarak harcanan zamanla birlikte günlüğe kaydedilir.