Uzun yıllardır danışmanlar, tüm konut bilgilerinin bekçisi durumundaydılar. Müşteri yönetimi ve piyasa bilgisi anlamında tüm tekel onların elindeydi. Son on yıl içerisinde ise bu bilgilerin çoğuna artık herkes kendi başına ulaşabilir durumda. Gelinen son nokta ise, bir gerçeği gayrimenkul danışmanlarının önüne çıkarıyor. Eğer danışmanlar iş modellerini radikal biçimde değiştirmezlerse, diğer firmaların ve piyasaların dışında kalacaklar.
Artık her yerde bulunabilen konut verileri ve otomatik değerlemeler, emlak danışmanlarının önüne örülen ilk duvar oldu. Ancak her şeye rağmen danışmanlar bu atağa karşı kontratakta bulunarak teknolojinin kendilerini alt etmemesi için büyük mücadele vermeye başladılar. Emlak broker ve danışmanlarının önüne diğer örülen duvar ise ev arama noktasında kendilerine duyulan ihtiyacın azalması oldu. Ancak gayrimenkul danışmanları, bunu da farklı arama girişimleri geliştirmeye yönelerek gidermeye çalıştılar.
Sonuç olarak tüm bu ve buna benzer gelişmelerin sonucunda, ortaya yeni bir danışman modeli çıktı: Teknolojik Gayrimenkul Danışmanı Modeli.
Mevcut gayrimenkul sektörünün yarısından fazlası zaten teknoloji tarafından otomatikleştirilmiş durumda. Bu durumda sizin yeni teknolojik gayrimenkul danışmanı modelini benimseyerek, tüm parçaları bir araya getirecek akıllı stratejiler geliştirmeye ihtiyacınız olacak.
Bir piyasa alanındaki liste fiyatı için artık otomatik değerleme yapan uygulamalar çok etkili olabiliyor. Bu sayede danışmanlar, satıcının ilk istediği fiyat üzerinde bir saatten daha az bir zamanda optimizasyona gidebiliyor. İnternet üzerinden kısa sürede yapılabilen piyasa fiyatları araştırmaları, gayrimenkul danışmanlarına bu anlamda zaman tasarrufu sağlıyor.
Pek çok bölgede pazar dinamikleri artık, 30 gün içinde toplanan muhtemel satış tekliflerinin yüzde 10’unun içinde satıcının istediği fiyatın bulunmasına yol açacak şartlara sahip. Bu nedenle sıcak pazarda satıcılar, sadece iki hafta içinde ya istedikleri fiyatları alabiliyorlar ya da aldıkları karşılıklara göre fiyatta düşüşe gidebiliyorlar.
Artık teknoloji, satıcıların evlerini nasıl satışa çıkarabilecekleri konusunda onlara danışmanlık yapabiliyor. Her bir bölgede potansiyel alıcıların profilleri ve evlere gelen talep konularında satıcılar bilgi sahibi olabiliyorlar. Piyasalar hakkında tanımlamalar, fotoğraflar, videolar ve buna benzer içeriklerden yararlanabiliyorlar.
Bu noktada gayrimenkul danışmanları, satıcıların ihtiyacı olan bu tür bilgilendirici verileri, onlara sağlayıcı konumuna geçiyorlar. Yani ihtiyaçları olan bilgileri videolar, resimler ve hatta analitik grafikler üzerinden müşterilere sunmak, danışmanlar için bir zorunluluk haline geldi.
Araştırma sonuçlarına göre alıcıların satın almak istedikleri evleri bulma imkânları, şu an için üç reklam ortamı üzerinden karşılanıyor. Bunların içinde tabelalar yüzde 10’luk bir paya ve çoklu listeleme sistemleri yüzde 33’lük bir paya sahipken internet ise yüzde 44’lük bir paya sahip.
Bunun nedeni ise internet üzerinden yapılan pazarlama seçeneklerinin diğerlerine göre çok daha ekonomik ve hızlı olması. Dolayısıyla yeni emlak danışmanı modelinde, profesyoneller artık internet girişimleri üzerine yoğunlaşıyorlar.
Alıcıların zamanlarının yüzde 44’ünü internet üzerinden ev aramaya ayırdığı artık bilinen bir gerçek. Bu durumda gayrimenkul danışmanları artık evleri internet üzerinde listelemeye daha fazla gayret ediyor. Bununla da kalmayıp 3D sanal turlar, sanal gerçeklik videoları ve buna benzer diğer teknolojik gelişmeler ile bütünleşik olarak alıcıları ev arama sırasında etkileme yoluna gidiyorlar.