"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Satıldı! Hızlı Satış İçin Etkileyici İlan Yazım Teknikleri

Emlak piyasasında hızlı satışı sağlayan etkileyici emlak ilanlarını yazabilmek ve bir adım öne çıkmak için yazarlık yeteneklerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Deneyimlerimize göre doğru fiyatlanan, doğru lanse edilen ve doğru kişilerle kontak kurulan pek çok gayrimenkul kendi kendini sattırıyor. Satış sürecini hızlandırmak için yazarlık becerilerinizi kullanarak etkili emlak ilanları hazırlayabilirsiniz.

“Ülkemizde nitelikli emlak profesyoneli denilince akla ilk gelen isimlerin başında olan, başarılı iki emlak profesyonelinin yaratıcı emlak ilanlarını örnek olarak sizlerle yazımızın sonunda paylaşıyoruz.”

Bu konuda gerçekten başarılı olan taktikler var, ancak çoğu insan hangi taktiklerin neden çalıştığı hakkında emin değil. Şimdi ilan yazımı konusundaki size vereceğimiz bu taktiklere bir göz atalım;

Olaylara Herkes Gibi Bakmayı Bırakın

Eğer etkili bir emlak ilanı yazmayı öğrenmek istiyorsanız, en önemli şey olaylara herkes gibi bakmayı bırakmak. Yapabileceğiniz en kötü şey olayları herkesin gördüğü gibi görmek.  Eğer kalabalığa karışan metinler yazarsanız insanlar size aldırmayacaklardır. Sıradan olmak, unutulmanın ve kitleler tarafından fark edilmemenin en iyi yoludur.

Şunu da hemen belirtelim ki farklı olmak ve olaylara çizgi dışından bakmak oldukça zor bir şey. Çoğumuz için yaratıcılık doğuştan getirdiğimiz bir yetenek değil, bu nedenle de üretilen emlak ilanlarının çoğu sıkıcı ve istek uyandırmayan metinler içeriyor.

Her İyi İlanın İyi Kurulmuş Bir Yapısı Vardır

Tıpkı iyi yazılmış bir kompozisyon gibi iyi bir ilanın da takip etmesi gereken bir sırası ve akışı var. Bu genelde şu şekildedir;  

BAŞLIK

Giriş Bölümü

Hikaye Tarzında Anlatım Teknikleri

Özel Promosyon

Harekete Geçirme / İletişim Bilgileri

Şimdi her bir maddenin neler içerdiklerine bir göz atalım;

Başlık

Eğer emlak ilanınızı pek çok ilanın yer aldığı bir yere koyacak iseniz başlığınızın farklı görünmesi son derece önemli. İlanınızın fark edilmesini başlığınız sağlayacaktır. İlgi çekici başlığınız alıcınızın sizi fark etmesini sağlayacak ve kalabalıklardan sıyrılmanıza yardımcı olacak. Unutmayın birinin dikkatini çekebilmek ve ilanına bakılmasını sağlamak için sadece bir kaç dakikanız var. İlk izlenim her şeydir, o yüzden başlık konusunda yaratıcı olmaya çalışın.

Başlığı oluştururken; sattığınız ürünün pozitif ve negatif özellikleri neler? Bunları komikleştirebilir misiniz? İnsanlarda bir daha bakma duygusu uyandırabilir misiniz? Başlığınızın bütün o sıkıcı ilanlar arasından göze batmasını sağlayabilir misiniz?

Hemen bir örnek verelim. Tüm o sıkıcı emlak ilanları arasında aşağıdaki gibi bir ilan görseniz bakmaz mısınız?

“Benimle dalga mı geçiyorsun? Etiler’de ev mi dedin hem de bu fiyata ?”

Ne düşünüyorsunuz? İlan dikkatinizi çekmek için yeterince farklı mı ? Çevresindeki diğer ilanlar içinden sıyrılabilir mi? Evet mi? Gördüğünüz gibi o kadar da zor değil. Sadece fazladan bir kaç dakika odaklanarak beyninizi çalıştırın. Farklı görünebilmenizi sağlayacak şeylerden yararlanın.

Yalan söylemenize ya da abartmanıza ya da piyasanın %50 altına fiyat vermenize gerek yok. Sadece insanların dikkatini çekin ve onlara ilanınızı seçmeleri için bir sebep sunun. İlanınızın yanına küçücük güzel bir resim koymanızın mahsuru yok ama çok küçük olmalı amaç ilana dikkati çekmek unutmayın. 

Giriş Bölümü

İlanınızın ilk cümlesi ilanın ne ile ilgili olduğunu anlatmalı. Amaç, okuyucular neye bakıyorlarsa onun hakkında bir an önce bilgilendirmek. Bu bölüm tamamen bu mantıkla düzenlenmeli. İlk bölümde şuna benzer bir giriş kullanılabilir;

“Kadıköy, Ayrılık Çeşmesi Marmaray Durağı’nın hemen yanında 2 odalı bu harika evi çok seveceksiniz “

veya

“Gelin,  Abant Gölü manzaralı, açık mutfaklı, bu muhteşem çiftlik evini ziyaret edin. “

Gördüğünüz gibi sadece müşterinin ilk sorusu olan “ben neye bakıyorum?” sorusuna yanıt verecek ve okumaya devam etmesi için bir neden sunacak kısa bir giriş yapıyoruz.

Hikaye Tarzında Anlatım Teknikleri

Evet, asıl eğlence şimdi başlıyor. Bu bölümde iki konu üzerinde duracağız;

  1. Gayrimenkulün önemli özellikleri üzerinde durmak

    • Yatak Odası/Banyo Sayısı

    • Gayrimenkulün yüz ölçümü

    • Gayrimenkulün tipi (Apartman Dairesi/Villa/yazlık, gibi)

    • Yeri ve Yakın Çevresi ( Okullar, Hastane, Şehir Merkezi, gibi)

    • Gayrimenkulün özellikleri (basketbol sahası, tenis kortu, doğa manzarası, göl manzarası, garaj, havuz, taraça, iskele, bahçe, şömine gibi)

    • Gayrimenkul ile ilgili yeni bir güncelleme ya da yenileme (kapı, pencere, banyo, mutfak gibi)

  1. Gayrimenkulü Teşvik Edici ve Zorlayıcı Bir Yolla Anlatmak

Emlak satışlarında kelimeler inanılmaz işler yapmaktadır. Mesela, dünyada bir reklam reklam metni için 150.000 dolar alan metin yazarları olduğunu biliyor musunuz? Metin yazma becerilerinizin ciddi değeri olduğunu anlamanız açısından bu güzel bir örnek. Bu nedenle unutmayın kelimeler doğru kullanıldığında çok etkili olabilirler. Onları kendi avantajınıza kullanmak sizin elinizde. Şimdi aşağıdaki iki emlak ilanı örneğini beraber karşılaştıralım;

Örnek 1 – Tipik İlan:

“Yeni ocak, havalandırma bölümü. tüm ankastre aletler dahil. Evin arkasında büyük iskele. Bodrumun içinden çitli bahçeye geçiş.Pek çok yenilik yapılmış. Garaj ve bitmiş örtülü geçitin fotoğrafını da yollayacağım. “

Örnek 2 – İyi Yazılmış İlan :

“Bu, 2 katlı panoramik Abant Gölü manzaralı kır evine bayılacaksınız.  3 yatak odalı ve 2 banyolu, 2 araç kapasiteli ev size hareket etmek için 1700 metrekarelik bir alan sunacaktır. Bu sıcak ev atmosferinde şöminenizin önünde ısınırken kitabınızı okuyabilir, kahvenizi yudumlayabilirsiniz Her sabah doğudan yükselen güneş ışınları ile uyanabilir ve her akşam doğanın sesleri ile uykuya geçebilirsiniz. Abant Merkezine yakın ve dost canlısı bölgede bulunan bu şirin ev, Bolu’ya 20 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. “

Amerikalı yazar Seth Godin’in bir çok anlamlı bir sözü var;

“Satış bir duygu transferi ile ilgilidir”

Tahmin edebileceğiniz gibi iki örnek eşit şekilde yaratılmamıştır. İkinci örnekte her bir kelime üzerinde dikkatlice düşünülmüş ve büyük bir çaba harcayarak hikaye tarzında akıcı bir anlatımdan yararlanılmıştır. Bu anlatım gayrimenkulün güzel görünmesini sağlamaktadır. Pek çok insan bu alana çok fazla önem vermemektedir. Ancak satışı asıl yaptıracak olan alan bu alandır. Bu alana harcayacağınız ekstra çaba size satış olarak geri dönecektir.

Özel Promosyon

Bu maddenin her zaman ilanınızda olmasına gerek yoktur. Sadece gerçekten satışı artık sonlandırmak istediğiniz zamanlarda kullanabilirsiniz. Okuyucularınızı harekete geçirmek için küçük tavizler verme olasılığı sizin seçiminizdir.   

Özel promosyonlar aşağıdakilerden biri olabilir;

*Alıcıya, alım satım işlemlerinin satıcı tarafından üstlenmesini teklif etmek, (Satıcı ile mutabık kalınarak tabii ki )

*Alıcıya, konaklama ve ulaşım ücretlerini karşılamayı teklif etmek,

*Alıcıya, çalışılan bankadan Mortage kullanımını teklif etmek,

*Kısa bir süre için liste fiyatından bir miktar indirim yapmayı teklif etmek.

Bu konuda yaratıcı olabilirsiniz. Müşterinizi harekete geçirecek promosyonları ilanınıza ekleyebilirsiniz. Tabii ki bu promosyonların mevzuata uygun olması gerekmektedir.

Buna bir örnek verecek olursak;

“Bu ev, bankadan alınacak Mortgage finansmanı ile 20 yılda aylık ……TL tutar ödenerek satın alınabilecektir. “

Harekete Geçirme / İletişim Bilgileri  

Bu bölüm okuyucularınıza ne yapacaklarını söyleyeceğiniz yerdir. Alıcılarınızı harekete geçirmekten çekinmeyin, onları harekete geçirmek için zorlayın. Onlara bu evi almak için son şansları olduğunu vurgulayın.

Örnek

“Bu gayrimenkul sadece şu an harekete geçecek müşterileri için. Geç kalmadan arayın. “

“Hala  okuyor musunuz ? Şimdi arayın! “

Yanıltıcı Reklam Yapmayın

Kelimelerle oluşturduğunuz pozitif bir resim içinde gayrimenkulü satmak ile yanıltıcı reklam yapmak arasında çok ince bir çizgi bulunmaktadır. İlanınızda kullandığınız her bilginin doğru olduğundan emin olun. Kelimelerle yapılmaya çalışılan gayrimenkulün ne kadar güzel olduğunun öne çıkarılmasıdır. Onun güzelliğinin abartılması değil. Bu konu son derece kritiktir.

Böyle bir şey yapmanız halinde imajınıza ve itibarınıza zarar verirsiniz. Güven duyulmayan bir emlak profesyonelinin emlak piyasasında barınması mümkün değil.  

Satışın altın kuralı kimseyi kandırmamaktır. Amaç satışa söz konusu gayrimenkulün neden müthiş bir fırsat olduğunun açık bir şekilde anlatılmasıdır. Eğer doğru bir şekilde iletişim kurulur ve fiyat da alıcının kafasındaki fiyatla örtüşür ise noktaları birleştirerek müşterilerin ihtiyaç duydukları  gayrimenkulün bu olduğunu fark etmelerini sağlayabilirsiniz.

Başarılı satışçılar bu bilgileri etkin bir şekilde kullanarak müşterilerinin duygusal ihtiyaçlarını beslemektedirler. Satışı göklere çıkarmayın. Olmayan bir şeyi varmış gibi göstermeyin. Sadece gayrimenkulü tanıtın ve özelliklerini müşterilerinizin görebileceği bir şekilde anlatın. Müşterilerinizin kendilerini evin içinde resmetmelerini sağlayın ve sonuca bu şekilde ulaşabilmeleri için yardım edin. Bu verebilecekleri en doğru karardır.

En Güzel Örnek

Emlak sektörünün başarılı gayrimenkul yatırım danışmanı Ayşe Fügen Arda hanımın paylaşımları emlak sektöründeki profesyonelliğin adeta bir göstergesi. Paylaşmış olduğu bilgilendirici ve düzeyli sektörel bilgilerin yanı sıra emlak ilanlarındaki yaratıcılığı örnek alınması gerekiyor.

Örnek ilanın içeriği sizin o evle bağ kurmanızı sağlıyor ve adeta büyülüyor. Keyifli bir anlatım, hem teşvik edici, hem de merak uyandırıyor. İlan linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Remax Dünya ticari kategorisinde yüz bin danışman arasında ilk beşin içerisinde yer alan, kariyeri başarılar ve ödüllerle dolu, sektöre yeni adım atan danışmanların idolü Ulvi Kocailik, paylaşmış olduğu ticari ilanlarda ki yaratıcı zekasını üst seviyede kullanarak, ticari ilanlarla ilgilenmeyen normal bir ev müşterisinin bile anlayacağı sadelikte yayınlaması adeta bir ders niteliğinde.

Emlak profesyonelliğinin en soğuk ve en zor uzmanlık alanı olan ticari gayrimenkulü bize sevdiren, yeni portföyünün reklam ve ilan çalışmasını nasıl yaptığını bize merak ettirip bir an önce ilanını paylaşmasını sabırsızlıkla beklediğimiz dünya şampiyonu Ulvi Kocailik'in ilan linkine buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlarınız ve paylaşımlarınız bizim için değerlidir.

DİĞER HABER
13 Şubat 2016