Günümüzde sahip olduğunuz bir telefon, artık sadece sesli görüşmeden çok daha fazlasını sunuyor. Pek çok farklı işleve sahip olan bir akıllı telefon sayesinde yapabileceğiniz onlarca şey bulunmakta. İşlerinizi yönetirken zamandan tasarruf sağlayabilir, konferans görüşmeleri ile toplantılarınızı hızlıca yapabilirsiniz.
Ancak son dönemlerde satış konusunda telefon görüşmelerinin yanı sıra e-mail pazarlama olgusu da oluşmaya başladı. İster akıllı telefon üzerinden yönetin isterseniz bir bilgisayardan; e-mail, satış için oldukça güzel bir kanal. Peki, satış performansınızı arttıracak türden bir e-mail hazırlarken nelere dikkat etmeli?
Konu alanı aslında her şey
E-mail hazırlarken konu kısmını atlayabilir ya da burayı önemsemeyebilirsiniz fakat bu sizin için kötü sonuçlar doğurabilir. Birçok kişi, gelen kutusunu kontrol ederken ilk önce başlık bölümünü okur. Eğer ilgi çekici ya da konunuz ile alakalı bir başlık kullanmadıysanız geri dönüş almanız da zorlaşacaktır. Bu nedenle konu alanının önemli olduğunu unutmayın.
Konu seçimi akıllıca olmak zorunda değil
Mail hazırlarken seçeceğiniz konu başlığının akıllıca hazırlanmış olmasına gerek yok. Sade ve basit bir konu başlığı, karşı tarafın mailin tam olarak neyle ilgili olduğunu kolayca anlamasını sağlayabilir. “İstanbul’da ev bulmak için yardıma mı ihtiyacınız var?” bu duruma örnek verilebilir.
Kişiselleştirmeden çekinmeyin
Mail hazırlarken kalıplardan uzak durmanız da olumlu geri dönüşler almanızı destekleyebilir. Maile “Sevgili…” olarak başlamaktan çok “Merhaba…” diye başlamanız, iletinin spam kutusuna düşmemesine dahi yardımcı olabilir.
İlk cümle
Şunu unutmamak gerek; mail içerisindeki ilk cümle, çoğu alıcının okumaya başlayacağı ilk kısımdır. Bu nedenden ötürü mail yazmaya başlarken konuya burada değinebilirsiniz. Karşı tarafın ihtiyaçlarını ya da sunmak istediklerinizi burada belirli ölçüde belirtebilirsiniz. “Görüyorum ki yeni bir ev bakıyorsunuz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım” gibi bir cümle, bu noktada kullanılabilir.
Kısa tutun
İlk cümleden sonra karşı tarafı oyalamanıza gerek yok. Kısaca kendinizi tanıttıktan sonra “call to action” cümleleri kurabilirsiniz. Yani alıcıyı harekete geçirecek, satın alma isteği uyandıracak tarzda içeriklere okuyucuyu oyalamadan geçmeniz yararınıza.
Harekete geçiren cümle
İşin an can alıcı noktaları arasında bulunan “call to action”, potansiyel müşterinin harekete geçmesini ve hizmetin satın alınmasını destekleyen unsur olarak da görülebilir. Bu çerçevede karşı tarafa neler yapabileceğinizi belirtmeniz de size fayda sağlayabilir. “Bize / bana yazın ya da beni / bizi şu telefondan arayın” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
Spamdan uzak durun
Maili hazırlarken e-postanın spam kutusuna düşmemesine özen gösterin. Ücretsiz, harika, mükemmel ve indirimli gibi kelime gruplarını kullanmanız, mailinizin spama düşme ihtimalini arttırabilir. Bu nedenle son kontrolleri yaparken spam riskini de göz önünde bulundurarak kullandığınız kelimeleri gözden geçirin.
Dostça bitirin
Mailin sonuna geldiğinizde ise dostça bir tavır takınmaya özen gösterin. “Sizinle konuşmak için sabırsızlanıyorum” tarzı kapanış cümlelerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca buna benzer dostça yaklaşımlar da sergilemeniz mümkün.