Satış yapmak çok tatmin edici bir duygudur. Bir gayrimenkul danışmanı olarak piyasada var olabilmek için de başarılı satışlar gerçekleştirmelisiniz zaten.
Ama birçok danışman satış süreçlerinde başarıya ulaşmak için zaman kaybettirici ve verimsiz yollar izliyor. Bir satışı uzun sürede geçekleştirmek ise hem veriminizde, hem saygınlığınızda, hem de gelir miktarınızda düşüş yaşamanız anlamına geliyor. Başarılı bir danışman olmak istiyorsanız, doğru ve yanlış metotları ayırt edebilmelisiniz.
Doğru satış yöntemlerini öğrenmek kolay değil. Öğrenme sürecinizde başarılı danışmanların tavsiyelerine kulak verecek ve denenmiş metotlar hakkında araştırma yapacaksınız. Ne kadar çok bilgi edinirseniz o kadar kolay gelişebilirsiniz. Bu bilgi edinme süreci uzun olacak ama sonunda sizi başarıya götürmek konusunda önemli rol oynayacak.
Yanlış yöntemleri saptamak ise biraz daha kolay, çünkü başarıya giden yüzlerce kombinasyon yaratabilirken yanlış yöntemlerin sizi başarısız yapacağından emin olabilirsiniz. Bu yüzden bugünkü yazımızda farklı bir yol izleyecek ve size satış sürecinde yapmamanız gereken şeylerden bahsedeceğiz:
Fazla Fiyatlandırmadan Kaçının
Konut sahiplerinin satmaya karar verdikleri ev ile duygusal bir bağı olduğu için piyasa konusunda objektif karar vermek konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Kendi gözlerinde evleri değerli olduğu için, her müşterinin aynı düşüneceğine inanıyor ve fazla fiyat istiyorlar.
Satış süreçlerinde yapacağınız en büyük hata ev sahibinin sözlerine kulak verip eve fazla fiyat biçmektir. Unutmayın, ev sahibinin sevgisi alıcılar için bir şey ifade etmiyor.
Fiyatlandırma konusunda kesinlikle profesyonel çalışmalı ve bir değer belirlerken piyasa bilgilerini hesaba katmalısınız. Müşteriniz size zorluk çıkarabilir, ama siz sayısal verilerle çalışmalı ve bu verileri müşterinizle de paylaşmalısınız.
Bir konuta gereğinden fazla fiyat biçerseniz, her potansiyel alıcı indirim talebinde bulunacak. Bu durum konut sahibinin duygularını daha çok bile incitebilir. Bu yüzden başta dürüst olmaktan kaçmayın ve doğru fiyatlandırma konusunda müşterinizi yönlendirin.
Konutu Kontrol Etmeden Müşteri Götürmeyin
Satılacak ya da kiralanacak konutu kontrol etmeden müşteri götürmeniz yapabileceğiniz en büyük hatalardan birisidir.
Yapılmamış yataklar
Kirli bulaşıklar
Kırık dolaplar
Kırılmış fayanslar
Eksik kapı kolları
Kirlenmiş boya
Duvarlarda delikler
Su kaçıran rutubet alan banyo
Son katlarda sık görülen tavandan su sızması
Bu listede sıraladığımız şeyleri düzeltmek oldukça maliyetsiz, ama bu tarz eksiklikler alıcıların gözünde inanılmaz bir değer kaybı yaratıyor.
Bir konuta müşteri götürmeden önce o konutu mutlaka gezmeli, gerekirse mobilya ya da tasarım konusunda değişiklik yapmalı ve konutu ilgi çekici bir görüntüye sokmalısınız. Müşteriniz o konuta sahip olduğunda nasıl bir hayatı olacağını hayal edemezse, konutu almak için bir sebep bulması pek de kolay olmaz.
İlanlarınıza Kötü Fotoğraflar Koymayın
Potansiyel müşterilerinizin birçoğu size internet üzerinden yayınladığınız konut ilanına baktıktan sonra ulaşıyor. Eğer paylaştığınız fotoğraflar konusunda profesyonel çalışmazsanız, müşterinizin ilgisini çekmeniz mümkün olmaz. Kaliteli ve net fotoğraflar çekmeli, mümkünse de 360 derece görüntüler paylaşmalısınız.
Söylediğimiz şey size basit geliyor olabilir, ama her gün o kadar kötü çekilmiş fotoğraflarla karşılaşıyoruz ki, bu konuya değinmeden geçmek istemedik.
Fotoğraflarınızı nasıl ilgi çekici hale getirebileceğiniz ile ilgili sitemizde birçok makale var, lütfen onlara göz atın ve paylaştığımız araçları kullanın.
Müşterilerinizi Dış Görünüşe Göre Yargılamayın
Aslında bu tavsiye size çocukken aileniz tarafından da verildi. Ama dürüst olalım, neredeyse hepimizde, karşımızdaki insanın dış görünüşü ya da kıyafetlerine göre bir algı oluşuyor. Hatta bazen müşkülpesent bulduğunuz bir müşterinin size çok da gelir getirmeyeceğini düşünüp az özen gösteriyor bile olabilirsiniz.
Ama dış görünüşün alım gücü ile bir ilgisi olmaması bir yana, bir insan olarak da karşınızdaki insanı yargılamanız çok yanlış bir tutum. Eğer bir müşterinizi yargılarsanız ve bu müşteriniz tarafından fark edilirse, size getireceği negatif referansın etkisinden uzun süre kurtulamayabilirsiniz.
İşleri Karmaşıklaştırmayın
Aslında satış yapmak karmaşık bir iş değildir. Evet, satış sürecinin birçok adımı var, ama eğer ki bu adımları sıra ile takip eder ve kendinize küçük hedefler koyarsanız süreç içinde kaybolmanız için bir sebep de yok.
Süreci kendiniz için karmaşık hale getirmeyin. İşin en başından son anına kadar izleyebileceğiniz bir planınız olsun. Tabi ki bu planınız süreç içerisinde yaşadıklarınız ile güncellenecek, ama yeterince tecrübeniz yoksa bile kendinize bir başlangıç planı oluşturmalısınız.
Öğrendikçe bu planı geliştirecek ve farklı durumlarla karşılaştığınızda ne yapacağınızı bilir hale geleceksiniz. Ama plansız davranır ve karmaşıklığın içerisinde boğulursanız, başarıya ulaşmanız çok mümkün olmayacak.