Gayrimenkul sektörüne yeni atılanlar için hazırladığımız bu makalede, sizler için birkaç tavsiyede bulunacağız. Eğer bu tavsiyeleri kariyerinizin başındayken göz önünde bulundurursanız, gelecekteki kalıcı işinizi kurmak için hangi aşamalardan geçeceğinizi de kavramış olursunuz.
İşini sonlandırmak zorunda kalan pek çok emlak ofisi, genel olarak ilk 3 yıl içinde başarısızlığa uğrar. Bu sektörde çalışmak için uygun olmayan kişileri düşündüğümüzde bu sonuç olumlu olabilir. Onlar daha fazla vakit kaybetmeden kendilerine daha uygun bir sektöre yönelebilirler. Ancak bu sektörde büyük bir büyüme çizgisini yakalamayı hayal eden ve bu potansiyeli taşıyan henüz keşfedilmemiş kişiler için bu durum bir utanç olabilir.
Peki, bu başarısızlık neden oluyor? Aslında cevabı çok basit... Çoğu kişi sektöre atılmadan önce 60 saatlik veya 90 saatlik hızlandırılmış kurslara giderek bu işin nasıl yapıldığına dair verilen dersleri alıyor. Ardından işin içine atıldığında derslerde verilen teorik bilgilerin aslında pratikte çok fazla yarar sağlamadığına tanık oluyor.
Çünkü kurslarda verilen bilgiler, sizin yalnızca bir kâğıt parçasına yazdığınız bilgiler ile sınavı geçmeniz amacını taşıyor. Oysa sizin sektöre girdiğiniz andan son aşamasına kadar ne gibi durumlarla karşılaşabileceğinizi ve bu durumlarda nasıl düşünmeniz gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor.
Şimdi gelelim emlak ofisinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacak önemli noktalara… Sektöre yeni giren gayrimenkul firmaları ve emlak brokerları için aşağıdaki birkaç önerinin önemli olduğuna inanıyoruz.
Sürekli pratik yaparak kendinize olan güveninizi arttırın
Birçok firma, her gün ne yapacağı ve ne konuşacağı hakkında bir fikri olmadan iş yapmaya çabalıyor. Bu nedenle satıcılardan daha çok alıcılarla iş yapmayı tercih ediyorlar. Ve bu firmaların en çok söylediği söz şu oluyor: “Ya onlar bir soru sorduklarında cevabı bilmiyorsam?” Yani firmalarda güven eksikliğinin hat safhada olduğu bir durum söz konusu.
Şunu unutmayın ki, emlak danışmanlarının aldığı ücret yeteneklerine bağlıdır, ancak elde ettikleri başarı ise becerilerinin seviyesine göre değişir. Eğer güvensiz olursanız bu durum daha çok güvensiz olmanıza neden olacaktır. Ne yapacağınızı bilmezseniz, asla kendinize güvenemezsiniz. Güven ise tüm satıcıların sahip olması gereken ilk özelliktir.
Peki, bu güvensizliği aşmak için ne yapmak gerekiyor? Tek kelimeyle ‘pratik’ yapmak gerekiyor. Ofisinizde insanlarla iletişime geçtiğinizde ne yapacağınızı ve ne diyeceğinizi kendi kendinize tekrarlayın.
Yani kendi kendinize rol oyunu(rol play) oynayın. Rol yapın! Her sabah karşılaşabileceğiniz olası durumları aklınıza getirin ve bu durumlara nasıl karşılık vereceğinizi hayal edin. Ve bunları gerçek insanlar karşısında uygulayın.
Bir akıl hocası edinin
Bazen ofisinizde birisiyle konuşmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu beklenmedik durumlara karşı daha dirayetli durmanıza ve soğukkanlılıkla karşılamanıza yardımcı olabilir.
Ofisinizde “Başkaları yapabiliyor ve onlar normal insanlar. Demek ki ben de yapabilirim.” şeklinde kendi kendinizin anlatıcısı olmaktansa size yardımcı olacak biri sayesinde her işe daha çabuk konsantre olabilirsiniz.
Doğru kaynakları bulun
İnternet ve arama motorlarının nimetlerinden faydalanın. Yirmi yıl önceki geride kalmış teknikleri uygulamaktansa, internet üzerinden ulaşabileceğiniz ücretsiz eğitimleri ve haberleri takip ederek günümüzün gayrimenkul sektörü hakkındaki gelişmeleri yakalayın.
Ancak bunu yaparken saygı duyulacak ve doğru bilgilerin bulunduğu kaynakları tercih etmeye çalışın(emlakbroker.com burada üstüne alınabilir :)
Sadece tavsiyelere güvenmeyin
Gerçek şu ki bir emlak ofisi sadece yerel bölgesindeki başarıları ile ilerleyemez. Tüm fırsatları değerlendirmesi gerekir. Bu anlamda pek çok tavsiyeler alabilirsiniz. Ancak bu tavsiyelerin ne amaçla olacağı pek de belli olmayabilir ve büyümeniz için çok fazla vaktinizi alabilir. Oysa geçmişte kalan tavsiyeleri kenara bırakıp kendiniz bizzat doğru tavsiyeyi bulmak için çaba harcayabilirsiniz.
Çünkü 2016’da başarılı olmak istiyorsanız, 1983’teymiş gibi pazarlama yapamazsınız. Artık Facebook, Snapchat, Google ve diğer online platformlar üzerinden müşteri portföyünüzü geliştirmenin vaktidir. Telefonla görüşme korkunuzu yenin. Kendi tavsiyelerinize kendiniz ulaşın.