“Konuşursam beni sadece İngilizce bilenler anlayacak ama sessiz bir filmi herkes anlayabilir ve dünya Amerika’dan ibaret değil.” Charlie Chaplin
En güçlü silahlardan birinin sessizlik olduğunu bildiğiniz halde uygulama noktasında cesaret etmek zorlu olabiliyor. Sıklıkla, yaptığımız hataların başında az düşünüp çok konuşmanın zararları geliyor. İşimize taş koyan bu durumun üstesinden gelmek için Şarlo’dan öğrendiğimiz, iletişime dair ipuçlarına bakmakta fayda var.
“O zaman biz de ayakkabımızı yeriz” -The Gold Rush: Şarlo karakterinin ayakkabısını yediği sahne
Charlie Chaplin, Şarlo ile söz olmadan da en güzel şeyleri anlatmanın imkanından bahsediyordu yıllar önce. “Sessizliğin gücü” hafife alınmayacak kadar büyük bir güç. Makalemizde yazılanlara kulak verince ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
Sessizliğe nasıl kulak verilir demeyin, yıllar önce Şarlo izleyicileri bunu başarmıştı!
“Dünya herkese yetecek büyüklükte. Onun için başkasının yerini kapmaktansa çalışarak gerçek yerinizi bulunuz.” Charlie Chaplin
Kaos Yunan mitolojisine göre ilk tanrıdır ve evren oluşumundan önceki boşluk manasına gelir. Koca bir boşluk kaos manasına eş değerdir; yani belirsizlik bir kaostur. Gündelik hayatımızda en büyük korkularımızdan biri kaostur ve sürekli ondan kaçmak için konuşuruz. Uyurken bile rüyalarımız seslidir, yeni birileriyle tanışırken de bir şeyler söyleme gereği duyar sesimizi herkese duyurmak isteriz. Ya sessizlik? Üstüne hiç düşündünüz mü? Çoğu kimseler için sessizlik, yaşamında başarının sırlarından biri olarak görülmezken sizi daha iyiye ulaştıran bir anahtar olabilir.
İşin püf noktasının “sessizlik” olması garip gelebilir ancak sessizliğin gücünü keşfetmek için dinlemek gerekir; hiç konuşmadan da her şey anlatılabilir çünkü. Dünya’da varlığını kanıtlamak isteyen 7 milyar civarında insan konuşuyor zaten. Herkes aynı anda konuşursa kurulan cümlelerin anlamı yitip gider. Sadece hoş görünme ve iyi pazarlama yapabilmek adına boş konuşmak kazanç sağlamaz.
“Bazen sesini duyurabilmen için, susman gerekir.” Stanislaw J. Lee
Önemli toplantılarda heyecanınıza yenilip aklınızdan geçen her şeyi dile getirip aslında işleri sarpa sardığınız oldu mu? Konuya dair farkındalıklarınızı aktarmak isterken can sıkan konuşmalar yapma olasılığınız çok daha yüksek. Saatlerce dil dökmenin bir işi çözmede yeterli olmadığını deneyimlemek için gözlem yapmanız ise yararlı bir yöntem.
İşinizi iyi yapıyor olabilirsiniz ancak çok konuştuğunuz takdirde sunumunuz elinizde patlar. Çok şey bildiğinizi göstermek için çok konuşarak profesyonel olduğunuzu ispatlama yoluna gitmeyin! Bırakın müşterileriniz veya toplantı üyeleri sizi çözümlesin. Her şeyi açıklama yoluna gittiğinizde baş ağrıtan geveze bir emlak danışmanı olarak anılırsınız. Ne üzücü değil mi?
Charlie Chaplin, canlandırdığı Şarlo karakteri ile Modern Zamanlar filminde yankı uyandıran bir düşünceyi aktarmıştı bizlere. Bu düşünce aktarımını “sessizlik” içinde gerçekleştirmesi onu benzersiz kılıyordu.
Günümüzde bile film içeriği hakkında onlarca değişik yorumlama getiriliyor ve binlerce övgü dolu makale yazılıyorsa bu durumun tek açıklaması, sessizliğin en etkileyici iletişim unsuru olmasıdır.
“Gün sonunda yapmadıklarınla değil yaptıklarınla yargılanırsın.” Charlie Chaplin
Öngörüler daima en iyiyi hedefleyen insanlar içindir. Charlie Chaplin her kesime hitap edebilmenin yolunu sessizlikte bulmuştu. Onu en iyi yapan da filmlerinde, susmaktan çok işleve yönelmesiydi.
İşinizi yaparken işinizden bahsetmek yerine bir an önce marifetlerinizi gösterirseniz sizi seçen müşterilerinize güven sağlamış olursunuz. Kontrolü sizde olan büyüleyici sessizliği benimsediğiniz takdirde ise potansiyel müşterilere yaptığınız sunumlarda kalıcı bir etki bırakırsınız.
Böylece, müşterilerinizin gözüne ne yapmak istediğini bilen deneyimli bir profesyonel olarak girmiş olursunuz. Sessizliğin gücü şüphesiz referans ağınızın genişlemesi için prestijli bir ilerleme sağlayacaktır.
Herhangi bir sunumda veya tanıtımda gereksiz ayrıntılar vermek olayın özünden bir kopuşa neden olur. En can alıcı noktaları fosforlu cümlelerle dillendirip aktarımı kısa tutmanız ise sizi mükemmelliğe taşır.
İki kere düşününce aslında bazı noktalarda sükutunuzu bozmaya değecek bir cümle kurmadığınızı anladığınız zaman mükemmel olmaya adım atarsınız. Duygulara direkt nüfuz edebilmek için sessizlik çatısı altında mükemmelliği hedeflemeniz sizi zirveye taşır. Sektörünüzde o kadar boş konuşanlar arasında fark yaratmış olmayı istemez misiniz?
Herkes konuşurken siz iyi bir dinleyici ve iyi düşünen taraf olmayı seçin. Şarlo, Modern Zamanlar’da susarak sisteme ağır eleştiriler getirmişti. Tabii dünya düzeni içinde susarak haykırmanın bir mükafatı da oldu; sessizlik tüm dünyada yankı uyandırdı. Yani mükemmel olmak için sessizlik silahını kullanmak yeterli.
Susmak kendinizi dinlemenin güzel bir yoluyken konuşmak zihninizi yorar. Sessizlikle kendinizi ve gücünüzü keşfe çıkarsınız. Size zarar veren anlardan ve zorlayan durumlardan uzak durmak için makul bir çözüm yine sessizliği korumaktır.
Duruşunuzu dikleştirip gözlerinizi kısarak müşteriyi can kulağıyla dinlemek sizin bilgili ve donanımlı biri olduğunuz izlenimini gösterir. Çok konuşanların “geveze” olarak anılması yerine sessiz bir bilge olarak anılmak sizi mükemmelliğe taşır.
“Eğer susarsan, konuşman daha aydınlık olur. Çünkü sükûtta hem sessizliğin ışığı hem de konuşmanın faydası gizlidir.” Şemsi Tebrizi
Fark edilmek için biraz gizemli olmak gerekiyor. İş hayatında gizemin rolü daha fazladır normal hayata göre. Kendinizi açık etmek aslında bir kayıp ve siz bu durumun zararını çok sonraları fark edersiniz. Hızlı akan zamanda biraz iz bırakmak gerekiyor elbette. Sessizliğinizde bile sizi dinleyenler olacaktır. Ancak tutarsız davranışlar sergilemediğiniz takdirde kendinizi dinletebilirsiniz. Bazı bazı çok konuşup bazı zamanlarda çok susmak bir anlam ifade etmez.
Sessizliğin büyülü gücünü bize Şarlo'dan başka anlatabilecek biri var mı bu dünyada? Herkesle uyumsuz ve yoksul bir hayat sürse de Şarlo’yu tüm dünya dinledi. Üstelik Şarlo'yu anlamanız için kulaklarınızın olmasına bile gerek yok.
Susup dinlemeye odaklandığınızda müşterilerinizin sizden sıkılıp gideceğini düşünmeyin. Biraz gizem biraz merak iş hayatınızda sizi “bilge bir gayrimenkul danışmanı” yapar. Kolay olan konuşmak, siz zoru seçip susmayı tercih edin. İşinizde etkili iletişim kurmayı hedeflediğinizde karşınızdakiler de sizi severek dinleyecektir.
Sessizlik, kesinlikle zeki insanlar içindir. Sessizliğin büyüsü müşterilerin kişisel markanıza yönelik algıları ile sunumunuzun arasında etkili bir bağ kurmayı mümkün kılar. Görüşme esnasında sessizlik zırhına büründüğünüz takdirde müşterileriniz size kendilerini daha iyi anlatacak böylelikle onlar hakkında yakalamanız gereken ipuçlarına kolaylıkla erişebileceksiniz.
Sessizlik Gücünü Kullanmanın Yararlarını Öğrenin
Maalesef bu konuda pek az kişi başarılıdır. Dinlemeyi aslında konuşmaya atılmak için yaparız, yani etkisi zayıf bir biçimde. Söz hakkı doğduğuna inanıyorsanız sessizliği sabırsızlıkla yürütürsünüz ama sessizliğe odaklanmanız şart. Söylenen şeylere kulak vermek için söyleyeceklerinizi erteleyin ve sessizlikten faydalanın.
Bir düşünce karşısında ilk tepkiniz genelde ona hızlıca bir cevap vermekse yanılgılarınız sizi yanlışa sürükler. Savunmaya veya taarruza geçmek yerine sessizliğinizi koruyun. Vereceğiniz duygusal tepkilerin ölçüsü ne olursa olsun sizi zarara uğratabileceği varsayımından uzaklaşmayın. Sessizliği benimsediğiniz takdirde otokontrolü sağlayıp soğukkanlı yanıtlar verirsiniz. Duygusal tepkilerden arınmak ve otokontrolünüzü yüksek tutmak sizi güçlü kılar.
Karşılaştığınız herhangi bir zorluk sizin problem çözme becerinize bağlı olarak sonuçlanır. Sessiz kalıp rasyonel davranmaya çalışırsanız hedefe odaklanan ve mantıklı şekilde ihtiyaçları gideren çözümler geliştirirsiniz. Ani hareketleriniz duygu yüklüdür ancak siz sessizlik ve sabırla tepkiler verdiğinizde daha kapsayıcı ve çözüm odaklı sonuç alırsınız. Zaman her şeyin ilacıdır. Sessizliğiniz zamana yayan bir müdahale yöntemi olduğundan her şeyi iyileştirme gücüne sahip olacağını unutmayın.