Gayrimenkul piyasası, danışmanlara fayda sağlayabilecek yeni teknolojik araçlar geliştikçe değişim geçiriyor. Sohbet botları ise şu aralar gündemde olan ve gayrimenkul geleceğini değiştirme gücüne sahip bir araç. Sohbet botu potansiyel müşterilerinizle iletişim kurabilecek yetide bir yapay zekâ teknolojisi ve gayrimenkul piyasasını birçok yönden etkileme gücüne sahip.
2000 doğumlu insanlar yetişkinliğe erişip konut alım/satım işlerine girdiğinde, sohbet botlarının önemi çok daha artacak. Milenyum çağı teknolojiyle iç içe yetişti ve artık günümüzde iletişim mesajlar üzerinden ilerliyor. Bu yüzden de milenyum çağının sohbet botları ile iletişim kurmak konusunda rahat olacağı şaşırtıcı bir çıkarım değil. Üstelik bu sohbet botları yeni müşteri profiliniz için güven kaynağı yaratacak.
Sohbet botları zaten Google Home ve Amazon Alexa gibi uygulamalar tarafından kullanılıyor. Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve sürekli öğrenen bu robotların daha iyi cevaplar verme yeteneği artıyor. Birçok mühendisin şu an üzerinde çalıştığı gibi, yakın gelecekte sohbet botlarını insanlardan ayırmak pek de mümkün olmayacak. Teknoloji geliştikçe, sohbet botları her gün hayatımızın daha büyük bir parçası olacak.
Gayrimenkul danışmanları müşterilerini uygun konutlarla eşleştirmek için bir dizi veriden yardım alıyor. Fakat sürece dâhil birçok değişken olduğu için bu işlem oldukça uzun ve yorucu. Teknoloji gelişip bilgi erişimi arttıkça, verilere olan ihtiyaç da hızla büyüyecek. Bir sohbet botu büyük bir veri setini analiz etme ve bu analizine göre anlık karar verme yeteneğine sahip. Bu yetenek gayrimenkul sektörüne birçok yönden fayda sağlayabilir.
Sohbet içerikleri müşteri alışkanlıklarını belirlemek adına çok önemli bilgiler içerir. Sohbet botları gelişmiş algoritmalar sayesinde potansiyel müşteri ile ilgili önemli bilgileri sohbet geçmişinden ayıklayabilir.
Potansiyel müşterilerinizin profilini çıkarmak, müşteri dönüşümü için bir başlangıç noktası oluşturuyor. Sohbet botları potansiyel müşterilerinize spesifik sorular yönlendirerek ihtiyaçlarını belirleyebilir. Diyelim ki müşteriniz iki banyolu bir ev istiyor. Sohbet botu bu bilgiyi saklayarak uygun konutların sunumunu yapabilir.
Potansiyel müşteri edinme aktiviteleri büyük bir zaman ve sonuç olarak da para gerektirir. Müşterileriniz için 24 saat ulaşılabilir olmak istediğinizde, daha çok insana ihtiyaç duyacak ve çok daha fazla maaş ödemek zorunda kalacaksınız. Fakat sohbet botları maaş almaz ve kesintisiz bir şekilde çalışabilirler.
Gayrimenkul danışmanları potansiyel müşterilerini alım/satım kararına ulaştırmak için oldukça fazla zaman harcıyor. Söz konusu müşteri bu kararı vermezse de, zaman ve para boşa harcanmış oluyor. Fakat potansiyel müşterilerinizle ilgilenen bir sohbet botunuz olursa, ekstra masrafınız olmayacağı için içiniz rahat olabilir.
Tabi ki sohbet botlarını gayrimenkul iş modelinize adapte ederken bazı sıkıntılar yaşayacaksınız. Ama teknolojiyi daha erken kullanmaya başlayanlar bu konuda daha avantajlı olacak. Şu an için sohbet botlarının veri kullanımı ile ilgili gelişmesi gereken noktalar var. Fakat özellikle büyük şirketler teknolojiyi kullanmaya karar verdiğinde, bu kararı vermemiş danışmanlar geride kalmış olacak.
Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları insanların bilgi paylaşımı konusundaki tutumunu oldukça değiştirdi. Bu yüzden sohbet botları sosyal medyadan yararlanabilecek şekilde tasarlanıyor. Artık sohbet botları karşısındaki insanın sosyal medya hesabını inceleyerek daha başarılı bir profil oluşturabiliyor. Yakın gelecekte, sohbet botları kullanıcıların fotoğrafları ya da yorumlarını inceleyerek uygun konut çıkarımı yapabilecek.
Gayrimenkul piyasasında belli bir seviyedeki insan etkileşimine hep ihtiyaç duyulacak olsa da, sohbet botlarının piyasa geleceği için önemli olduğu inkâr edilemez. İnsanlar yapay zekâ ile etkileşim halinde olmak konusunda daha rahat hissettikçe, daha çok danışman bu teknolojiyi kullanmaya başlayacak. Bu teknolojiyi işlerinize erkenden adapte etmeniz uzun vadede size büyük bir avantaj sağlayabilir.