Bir ev satın alacak olan kişinin ev ile ilgili kazandığı ilk izlenim, ilk 6 saniye içerisinde oluşur. Bu bilgiyi öğrendiğimizde müşterinin sizin hakkınızda bir ilk izlenime sahip olma süresinin bundan çok daha kısa olacağını fark ediyoruz. Ancak bu noktada gözden kaçırdığınız bir şey var. Aslında müşteriler daha sizinle görüşmeden önce bile hakkınızda bir ilk izlenime sahipler!
Aylar olmasa da haftalarca sizin web sitenizi ziyaret ediyorlar ve diğerleri ile karşılaştırıyorlar. Sosyal medyada yayınladığınız paylaşımları inceliyorlar. Bu nedenle müşterilerin sizinle iletişime geçtikleri aşama, sizinle çalışmaya kısmi olarak karar verdikleri bir an oluyor. O zaman müşteriler size ulaşmadan önce onlarda bırakacağınız ilk izlenim son derece önemli. Bunu nasıl başarıyla gerçekleştireceğinizi bilmelisiniz. Ve bunu uygulamak için gideceğiniz yer: Sosyal medya!
Birçok emlak firmasının veya bireysel emlak profesyonelinin yaptığı yanlış, sosyal medya hesapları üzerinden yalnızca listelerini tanıtıyor olmasıdır. Facebook bunun olumsuz örnekleri ile doludur. Emlak blogları da aynı şekilde.
Online ortamda “Satılık evlerim var!” diye bağırdığınızda hiçbir alıcı veya satıcıda güven oluşturamazsınız. Online ortamda potansiyel müşteriler üzerinde olumlu bir ilk izlenim bırakabilmek için onlarla normal biriyle konuşuyormuş gibi konuşmanız gerekir.
Eğer ofisinize bir alıcı adayı gelseydi ve size bu sürecin nasıl işlediğini sorsaydı ona neyi nasıl anlatırdınız? Şimdi aynısını Facebook ve Twitter’da uygulayın. Uzman tavsiyesi verirken aynı zamanda onlarla sohbet ederseniz onlarda güven oluşturabilirsiniz ve hakkınızdaki ilk izlenimleri son derece olumlu olur. Bu da onların sizinle çalışması için ikna oranını arttırır.
“Kopyala + Yapıştır” tekniği burada fazlasıyla önemli. Aşağıdaki paylaşım örneklerinin başına “Alıcı İpucu:” veya “Satıcı İpucu:” yazdıktan sonra paylaşımlarınızı yapabilirsiniz. Müşterilerinizle paylaşacağınız bu öneriler, Facebook’ta çok iyi sonuçlar veriyor:
- Alıcılar İçin İpucu: Bir fiyat aralığı oluşturun. Tahminde bulunabilmek için bir hesap makinası kullanın. Sadece gelirinizi ve peşinatınızı değil, araba ödemeleri ve öğrenci ödemeleri gibi düzenli aylık ödemelerinizi de değerlendirmeyi unutmayın.
- Satıcılar İçin İpucu: Önceden onay alın. Potansiyel alıcının ev kredisi çekecek olması durumunda, kendisinden banka onayına dair belge alabilirsiniz. Sonradan ev kredisi iptal olacak bir alıcıyla uzun bir süreç geçirmek istemezsiniz.
- Alıcılar İçin İpucu: Eğer ev kredisi çekerek ev satın almayı düşünüyorsanız, önceden kredi notunuzu yükseltmek için çabalayın. İlgili bankalardan kredi notunuzu öğrenebilir ve onu yükseltmek için ne gibi işlemler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
- Satıcılar İçin İpucu: Evinizi satışa sunmadan önce detaylı bir inceleme yapın. Bazen bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bu değişiklikler için masraf yapmak istemeyebilirsiniz, ama size binlerce lira getirisi olabileceğini de unutmayın.
- Satıcılar İçin İpucu: Aralıkları daraltın ve alanları genişletin. Odalar ve boş alanlar, oyuncaklar, gereksiz eşyalar ve evcil hayvanlar ile dolu olduğunda, eviniz o kadar da geniş görünmeyecektir. Her köşeyi temizleyin ve eşyaları ortadan kaldırın.
Yukarıdaki Facebook örneklerinde olduğu gibi, Twitter için yazacağımız örnekleri de direkt kopyala + yapıştır şeklinde kullanabilirsiniz. Ancak alıcıya mı yoksa satıcıya mı yönelik olduğunu belirtmeyi unutmayın.
- #Emlak satışı konusunda küçümsenen bir nokta: En iyi fotoğraf karenizi en öne koyun ve her şeyi temizleyin.
- Bir ev mi satıyorsunuz? Eviniz pırıl pırıl olmalı. Halıları yıkayın, evcil hayvan kokularını giderin ve yanmış ampulleri değiştirin.
- Bir ev satışı için en iyi tavsiye: Piyasaya göre fiyat verin. #Emlak sektöründe sonradan değiştirilen fiyatla ev satmak, 4 kat daha zordur.
- Ev satın alma ipucu: İstediğiniz evi birkaç kez ziyaret etmekten çekinmeyin. Bu karar çok önemlidir. Doğru olduğundan emin olun.
- Ev satın almadan önce kredi notunuzu öğrenin ve arttırmak için çabalayın. Sonra ev krediniz onaylanmazsa, yapacağınız görüşmeler boşa gider.
- #Emlak mı satın alacaksınız? Kapanış masrafları için kenara para ayırmayı unutmayın. Bu masraf ev fiyatının %2’sini bulabilir.
- #Emlak görüşmesinde bilmeniz gereken 3 önemli nokta: Bilgi, hazırlık ve gerçekçilik.