Bir gayrimenkul danışmanı zamanının çoğunluğunu müşterileri ile iletişimde kalmak için harcar. Başarılı gayrimenkul danışmanları ise müşterilerle efektif iletişim kurmak konusunda oldukça iyi olanlardır.
İletişim kurmanın sayısız yolu var. Teknolojik araçlar ise bu yolların kayda değer büyüklükteki çoğunluğunu oluşturuyor.
Teknolojinin yaygınlığı özellikle son yıllarda inanılmaz derecede arttı. Artık her yaştan insanın akıllı telefonu ve en az 1 tane sosyal medya hesabı var. Sadece insanların da değil, kurumsal kimliklerin de sosyal medya hesapları var. İnsanlar ve şirketler, her gün Facebook’ta kendileri ya da başkaları hakkında binlerce paylaşım yapıyor.
Sosyal medya kullanımı hiçbir sektör tarafından göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaştı. Küçük işletmelerden büyük şirketlere, herkesin ama herkesin sosyal medya hesabı var.
Eğer sosyal medya hesabınız yoksa, yazının devamını okumadan önce bir Linkedin ya da Facebook sayfası açmaya davet ediyoruz sizi. Üzülmeyin, sosyal medyayı kullanmaya şu an başlayacak olmanız belki daha bile iyi, çünkü yazının devamında sosyal medyanın birçok danışman tarafından nasıl yanlış kullanıldığından bahsedeceğiz.
Birçok danışman neden sosyal medya kullandığından bihaber durumda. Onlara göre bu platform müşterilere seslenilen bir mikrofondan ibaret. Bu yüzden de sürekli ne kadar çok şey bildiklerini göstermeyi amaçlayan paylaşımlar yapıyorlar.
“Sizi sayfamı beğenmeye davet ediyorum”
“Bu bölgenin en uzman kişisine danışın.”
“Ben piyasa yükselecek demiştim, işte kanıtı”
“Dolar kuru 5 TL olur yılbaşında.”
“Bu krizin geleceğini çok daha önceden paylaşmıştım, işte kanıtı”
Bu başlıklar bizim kendi Facebook hesabımızdan gördüğümüz örneklerden sadece birkaçı. İşin doğrusu, bu tarz paylaşımlar yapmak hiç doğru bir yöntem değil.
Şaşırdığınızın farkındayız. Muhtemelen paylaşım yapmayacaksanız neden sosyal medyayı kullanacağınızı sorguluyorsunuz. Tabi ki paylaşım yapacaksınız, ama ana noktayı kaçırmadan. Sosyal medya kullanmanın odak noktası müşterilerle birebir iletişimde olmak ve sorulara cevap vermektir.
Söylediğimiz noktanın kafanızda canlanması için küçük bir örnek verelim: Sosyal medyayı tanımadığınız insanların olduğu kalabalık bir parti olarak düşünün. Gerçekten kimseyi tanımıyorsunuz ve eğlenebilmek için birileriyle tanışmak istiyorsunuz. Sürekli kendinden bahseden ve kendisini öven birisi ile mi tanışmayı tercih edersiniz, yoksa sizin hayatınızla ilgilenen ve sizin hakkınızda bir şeyler öğrenmek isteyen mi?
Cevap oldukça açık, bu yüzden siz de sosyal medyayı müşterilerinize değerli hissettirmek için kullanacaksınız. Müşterilerinizin paylaştığı fotoğrafları beğenmeli, yorum yapmalı hatta bireysel olarak muhabbet açmalısınız. Diyelim ki müşteriniz oğlunun basketbol maçından bir kare paylaştı. Yorum yapın ve skoru sorun. Bu küçük ayrıntılar müşteri ilişkileri için çok önemlidir.
Kendi sayfanızdan yaptığınız paylaşımların beğenilmesi ve paylaşılması size mutluluk veriyor değil mi? Siz kendi paylaşımlarınız ilgi çektiğinde nasıl mutlu oluyorsanız müşteriniz de aynı şekilde hissediyor. Bu yüzden müşterilerinizin gönderilerini üzerinden sürekli etkileşim yaratarak hem müşterinizi mutlu edecek, hem de herhangi bir danışman ihtiyacı oluştuğunda akıllarına ilk siz geleceksiniz.
Uzun süreli başarılı bir iş modeli oluşturmanın anahtarı çok insan tanımak ve onlarla uzun vadeli ilişkiler kurmaktan geçer. Her tanıdığınız insanın çevresinde emlak danışmanına ihtiyaç duyacak birileri mutlaka olacaktır. Akılda kalırsanız, referanslarınız çok olur. Referans ise bu sektördeki en etkili müşteri edinme yöntemidir.
Sosyal medyayı nasıl kullanacağınız konusunda planlama yapmanız çok önemli. Mesela günde 1 saatinizi 10’ar dakikalık sürelerle sosyal medyadan potansiyel müşterilerinizle etkileşim yaratmak için kullanabilirsiniz. 1 saat bu mecrada harcamak için iyi bir süre, daha fazlası sizi normal görevlerinizden alıkoyabilir.