Herhangi bir strateji planı oluşturmanın en zor bölümü stratejik düşünmektir. Stratejik düşünebilmek, tıpkı fiziksel bir egzersiz programında olduğu gibi zaman, özveri ve kararlılık gerektirir.
Pek çok insan, bir iş planı çıkarabilmek için yoğun bir zihinsel çalışma içine girer ve oldukça fazla zaman ayırır. Bu durum elbette ki normaldir, ancak bir saatlik bir çalışmayla da gideceğiniz yolun rotasını belirleyebilir ve ne yapacağınızı planlayabilirsiniz.
Eğer gayrimenkul işinde tam zamanlı olarak çalışan bir profesyonelseniz, kendinize bir iş planı oluşturmanız gerekir. Yaşam tarzınızı, pazarlama stratejilerinizi ve marka değerinizi tasarlamaya ihtiyacınız vardır. Yaşayan bir emlakçı olarak yapacağınız tüm işler için belli bir strateji oluşturmalısınız.
Eğer iş hayatınızda daha hızlı hareket edebilmek istiyorsanız, burada listelediğimiz iş planının işlevsel bileşenleri konusunda kendinizi eğitebilirsiniz. Buradaki basit işlevler, önümüzdeki on yıl boyunca değişmeyecek olan ve bu nedenle gelecek beş yıllık vizyonunuzu oluşturmanız için kullanabileceğiniz parametrelerdir. Strateji planınızı oluştururken ve onu elementler ile doldururken, bilginize daha çok güveneceksiniz, uzmanlığınızın çapı genişleyecek ve iş hayatınız daha anlamlı olacaktır.
Öncelikle şu konuda bilgili olmalısınız. İş planınızı karşılamak için hedeflediğiniz niş pazarın yüzde yüzünden yalnızca yarısı kadarını edinmeniz gerekir. Böylece piyasanın yüzde 20 artması veya azalması sizi etkilemez ve kişisel hedeflerinizi gerçekleştirmeniz için size pek çok fırsat sunar.
Kapının anahtarı, yapınızı tamamlayıcı ve beklentileri genişletici stratejilerin uygulanmasındadır. Hedeflediğiniz bölgedeki talebin, iklim değişiklikleri, göçler, büyüyen aileler ve pazar şartlarına bağlı olarak değişmesi de stratejilerinizi belirleyici etkenlerdir. Aslında bir iş planı oluşturmak, mikro ekonomi perspektifi ile bakmanızı gerektirir. Emlak danışmanlarının bu anlamda 2017 yılında odaklanması gereken şey, mikro ekonomik bakış açısıdır.
Stratejik bir iş planı ile ilerlemeye çalışırsanız, her yıl bir önceki yıla göre daha verimli çalışma imkânı bulabilirsiniz. Ancak her yıl gösterdiğiniz değişimin aynı olmasını beklememeniz gerektiğini de unutmayın. Çünkü her yıl endüstri koşulları ve diğer dış etkenler değişiklik gösterebilir.
Potansiyel müşteriler, dijitalleştirilmiş dünyalarında gömülmüş olabilirler. Ama buna bağlı olarak yeni satıcı gayrimenkul hizmetleri de hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor. Gayrimenkul firmaları, müşterilerden daha fazla referans almak için mücadele ediyor. Gayrimenkul profesyonelleri tarafından yapılan düzenlemeler, birer salgın gibi yayılıyor ve bu değişimler tüm sektörü etkisi altına alıyor. Yakın tarihte teknolojisiz bir satış imkânı bulunmayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla iş planı hazırlarken bunu da göz önünde bulundurmak çok önemlidir.
Her iş planının ayrılmaz bir parçası vardır ve o geliştirilebilir pazarlama stratejileridir. Eğer pazarlama stratejilerinizi etkili oluşturabilirseniz, iş planınızın da büyük bir bölümünü başarıyla tamamlamış olursunuz. Aşağıdaki sekiz pazarlama fonksiyonunu ve bunların alt fonksiyonlarını baz alarak iş planınıza uygun pazarlama stratejileri üretebilirsiniz.
- Pazar araştırması
- Niş pazarlama
- Pazarlama iletişimi ve teknolojisi
- Network
- Reklamcılık
- Satış
- Halkla ilişkiler
- Teknoloji